Πλατφόρμα εγκαινιάζει αύριο ο ΙΣΑ στην οποία θα υπάρχει ένα νομικό κείμενο – κόλαφος για τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο καλούνται να προσυπογράψουν ονομαστικά τα μέλη του.
Όταν υπάρξει η σχετική πλειοψηφία στις υπογραφές της πλατφόρμας, τότε ο κάθε ιδιώτης γιατρός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα εξετάζει δωρεάν ανασφάλιστους και ασθενείς στο όριο της φτώχειας, αλλά θα ζητάει ένα κλιμακούμενο αντίτιμο από τους υπόλοιπους… Κι μετά ο ασφαλισμένος θα διεκδικεί τα χρήματά του από το ταμείο κατευθείαν. Αυτή είναι η αντίδραση των γιατρών της Αθήνας στην καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων τους, στο τεράστιο clawback αλλά και στην ουσιαστική άρνηση του Οργανισμού και του υπουργείου να τους παράσχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΙΣΑ στα γραφεία του και στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι Ομοσπονδιών γιατρών από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να διώξει τους γιατρούς από την Ελλάδα… Γιατί αν επιβιώσουν με αυτές τις συνθήκες δεν είναι εφικτό!
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, «ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν φταίει για την καθυστέρηση των πληρωμών, το υψηλό clawback και τα άλλα δεινά των γιατρών καθώς “είναι ευνουχισμένος και δεν διοικεί πρακτικά ο ίδιος αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, αφού εξήγησε τα της πλατφόρμας, είπε ότι «ήδη ξεκίνησαν οι μεγάλες εξαγορές από ξένα συμφέροντα και το ξεπούλημα των μεγάλων κέντρων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας που θα υπαλληλοποιήσουν τους Έλληνες γιατρούς”. Και κατέληξε ο κ. Πατούλης ότι το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι αντί να εξορθολογίσει τις δαπάνες, δεν πληρώνει τους παρόχους και δεν παρέχει περίθαλψη στους ασφαλισμένους».
Εργαστηριακοί
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας που εκπροσωπεί ιδιώτες βιοπαθολόγους, ακτινολόγους και πυρηνικούς γιατρούς, είπε «δεν υπάρχει ακόμα ούτε κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων ούτε αναπροσαρμογή των τιμών από το 1991. Ο ΕΟΠΥΥ έχει 9 εκατ. ασφαλισμένους και αν το 1/3 χρησιμοποιήσει ετησίως μία παροχή, τότε ο κλειστός ετήσιος προϋπολογισμός των 360 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στα 3 εκατ. μόλις για 120 ευρώ στον καθένα».
Ο κ. Βουγιούκας, πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ είπε ότι το clawback είναι ένα ληστρικό και ανήθικο μέτρο καθώς αναγκάζει γιατρούς που έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους και τα υλικά που χρειάζονται για την άσκηση της Ιατρικής (δηλαδή τους εργαστηριακούς) να πληρώνουν κι άλλα χρήματα για την εξέταση των ασθενών ενώ ταυτόχρονα με τους συμψηφισμούς που επιβλήθηκαν από πέρσι, αφαιρούνται κι άλλα χρήματα από το πορτοφόλι τους….
Τι λένε τα στοιχεία του ΙΣΑ
Τα στοιχεία από τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας, τον ΙΣΑ, είναι αμείλικτα: 2.100 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργα, ενώ την τελευταία πενταετία παραπάνω από 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό…
«Το υπουργείο Υγείας, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο, ενώ έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ παρά το πρόσφατο φιάσκο των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αντιλαμβάνεται ότι εκείνος χρειάζεται τους ιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται . Είναι πρωτοφανής, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα ,με την οποία αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα». Αυτά δήλωσε χθες σε ενημέρωση Τύπου ο κ. Πατούλης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά.
Κατάρρευση της ΠΦΥ
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις που έχει στην δημόσια υγεία, η κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισημαίνοντας ότι στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ, τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται καθημερινά ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες δομές, για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ανεργία
Σήμερα η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ειδικότερα 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία,26 για Γαλλία,23 για Γερμανία κ.τ.λ.).
Μ.Τ.