Μια μελέτη από το ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας έδειξε ότι οι καρκινικοί όγκοι σε υπέρβαρες γυναίκες είναι πιθανό να είναι μεγαλύτεροι και πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο με συμβατικές μεθόδους.

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η μελέτη εξέτασε 2.012 γυναίκες που είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού μεταξύ των ετών 2001 και 2008, οι οποίες έκαναν μαστογραφία κάθε 18 μήνες έως δύο χρόνια, κάτι που δε συνιστάται από όλα τα συστήματα Υγείας, στα περισσότερα από τα οποία, συνήθως, οι γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών καλούνται να ελέγχονται μαστογραφικά κάθε τρία χρόνια. Ενώ οι ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο συμβουλεύονται να κάνουν συχνότερα ελέγχους, το υπερβολικό βάρος δε λαμβάνεται υπόψη ως παράγοντας κινδύνου κατά τον καθορισμό των επαναληπτικών εξετάσεων, παρά το ότι είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

 Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το μέγεθος των όγκων ασθενών κατά τη στιγμή της διάγνωσης καθώς και το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), με το δεδομένο πάνω από 25 να ορίζεται ως παχύσαρκος. 

Διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία και ο πυκνότερος ιστός στο μαστό συνδέονταν και τα δύο με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μεγάλου όγκου κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Ωστόσο, στην περίπτωση μεγάλων όγκων που ανιχνεύθηκαν εντός 12 μηνών από την προηγούμενη μαστογραφία, βρέθηκε ότι μόνο ο ΔΜΣ ήταν παράγοντας κινδύνου.

 «Η μελέτη μας δείχνει ότι όταν ένας κλινικός γιατρός παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού στον ασθενή, ο υψηλός ΔΜΣ πρέπει να είναι ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ (της διενέργειας προσυμπτωματικού ελέγχου)», υποστήριξε ο Δρ Fredrik Strand, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ακτινολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Καρολίνσκα. Επιπλέον, τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ θα πρέπει να εξετάζονται συχνότερα».

 Σημείωσε, τέλος, ότι πρέπει να γίνουν εκτενέστερες έρευνες πάνω στο θέμα και ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει να υποστηριχθεί από ευρύτερες διαπιστώσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης των γυναικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Για να αλλάξουν οι συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, θα πρέπει περισσότερες μελέτες να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα, για να γίνει ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τη συχνότητα του screening των υπέρβαρων και των παχύσαρκων γυναικών».

 

 

 

Share.
Exit mobile version