Με τρία διαφορετικά σενάρια κινείται η οικονομία της χώρας για το επόμενο διάστημα

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου που διοργάνωσε το DailyPharmaNews.gr. Σήμερα εξετάστηκε ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Στο διαδικτυακό συνέδριο Evidence Based Healthcare Online Conference “The Covid-19 Case” μίλησαν ο Υπουργός οικονομικών, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών  και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι για την εξέλιξη της πανδημίας και τα επικρατέστερα σενάρια για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνεται για την ανάπτυξη των επενδύσεων στη χώρα, όπου παρά την αρνητική συγκυρία της πανδημίας συνεχίζεται με βάση το πλάνο της κυβέρνησης και με γνώμονα την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το 2021, η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και ανέφερε ότι στο βασικό σενάριο η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 7,5% με τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης και 5,5 χωρίς αυτούς, ενώ υπάρχει και το δυσμενές που είναι μείον 3 ποσοστιαίες μονάδες ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης κάτι που δεν γνωρίζει κανείς και θύμισε ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με ποσοστό της τάξης του 6,1 % χωρίς το ταμείο ανάκαμψης.

Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών  τόνισε ότι σε μια πανδημία έχει μεγάλη σημασία η διάρκεια γιατί δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τις ίδιες αντοχές. Υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα παραμένει ακόμη αλλά έχει περιοριστεί στο 70% της αρχικής. Στο ευνοϊκό σενάριο εξέλιξης της πανδημίας έχουμε ένα αποθεματικό για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που προσεγγίζει το 1,6 δις από το react eu και 600 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο δυσμενές σενάριο αν κρατήσει η πανδημία  προέβλεψε ένα μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα από 1% έως το 3%. «Πλέον ξέρουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε εμβόλια και θεραπείες που θα μειώνουν τη θνητότητα. Ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι για να πάρει κάποιος χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο που επιχειρεί, αν κάποιος λ.χ. μπει σε πρόγραμμα κατάρτισης και δεν πετύχει δεν θα λάβει χρήματα. Αυτό μας επιβάλει μια πειθαρχία που δεν είχαμε στο παρελθόν και πρέπει να το έχει υπόψη του όποιος ζητάει λεφτά από το εν λόγω ταμείο.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε ότι η Ελλάδα διανύει μια περίεργη οικονομικά χρονιά με την κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται καλύτερα από ό, τι αναμενόταν στην αρχή της πανδημίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων. Σύμφωνα με τον υπουργό το επενδυτικό clawback το 2019 είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ το 2020 ακόμη μεγαλύτερη, ενώ αν όλα πάνε καλά ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και άλλα νέα. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα να επαληθευτεί το σενάριο ότι το εμβόλιο θα είναι σύντομα διαθέσιμο. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η Ελλάδα αποτελεί case study που πρέπει να διδάσκεται σε άλλες χώρες σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία σε οικονομικό επίπεδο.

Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει ό, τι πρέπει να μην γίνει Ιταλία και έθεσε την υγεία πάνω από όλα. Έτσι, η Ελλάδα αποτέλεσε υπόδειγμα εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης, ενώ πολλές χώρες δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να έχουν εκατόμβες νεκρών στην πανδημία, υποστήριξε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον υπουργό  περάσαμε με επιτυχία την πρώτη φάση και πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Καταφέραμε να έχουμε το πρώτο 6μηνο μια κρίση χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ευρώπης. Ανέφερε ακόμη ότι πετύχαμε με το κόψιμο της γραφειοκρατίας να υπάρχει επάρκεια αγαθών στην αγορά και να μην υπάρχουν ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες. Σήμερα από το μηδέν καταφέραμε να εξάγουμε μάσκες και να έχουμε αντισηπτικά, όταν άλλες χώρες είχαν προβλήματα παρόλο που είχαν πιο ισχυρή βιομηχανία. Σταθήκαμε στα πόδια μας και βγήκαμε 3 φορές στην αγορά, ανέφερε ο υπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι διεθνείς οίκοι οι αναβαθμίσεις και η επενδύσεις, όπως της Microsoft που  δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, ενώ η έναρξη του ταμείου ανάκαμψης θα προσφέρει τη γέφυρα που θα μας πάει σε μια νέα εποχή στήριξης της Ελληνικής βιομηχανίας. Θέλουμε να φθάσουμε στο 15% συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μέσα στην δεκαετία», ανέφερε.

 Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ανέφερε ότι η πανδημία μας βρήκε σε μια στιγμή που η οικονομία είχε πάρει ανοδική τροχιά και άλλαξε άρδην τα πράγματα. Τόνισε, όμως, ότι η οικονομία έχει μείνει όρθια και αυτό αποδεικνύεται από πολλές μετρήσεις, αλλά και με τη σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ καταφέραμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Βέβαια παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πληγές, αλλά η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχει κλείσει, ενώ απέδωσαν τα πακέτα στήριξης της κυβέρνησης. Και συνέχισε: «Μιλάμε για το σχέδιο Πισσαρίδη που πρέπει να μπορεί να απορροφά τις επιπτώσεις μιας διαταραχής και να ανακάμπτει γρήγορα και να αντέχει στις κρίσεις που θα έχουμε στο μέλλον αρκετές. Σήμερα είχαμε την πανδημία αύριο μπορεί κάποια κρίση γεωπολιτική ή μια κρίση λόγω κλιματικής αλλαγής. Επομένως, χρειάζεται ένα ανθεκτικό μοντέλο που θα συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης ΕΚΠΑ ανέφερε ότι σήμερα ο covid-19 αναμένεται να φέρει την χώρα μας σε νέα οικονομική ύφεση. Οι αρχικές προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2020 ήταν 2%. Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι προβλέψεις αυτές αναθεωρήθηκαν με την τράπεζα της Ελλάδος να προβλέπει μηδενική αύξηση, ενώ η Morgan Stanley προέβλεψε ύφεση -5.3%. Και αυτές οι εκτιμήσεις, ωστόσο, αναθεωρήθηκαν με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση στην Ελλάδα της τάξης του -10%. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει ύφεση από 8% έως 9,5. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ανάκαμψη 4-6%.  Η πανδημία, επομένως, όπως υποστήριξε ο καθηγητής, τραυμάτισε την Ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Πετσιάβας Α.Ε ανέφερε ότι μέσα στην κρίση που παρουσιάστηκε σε συνέχεια της οικονομικής η χώρα ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Η δυσκολία είναι να εκτιμήσουμε το βάθος της κρίσης αλλά και το πόσο θα διαρκέσει. Συνέχισε λέγοντας ότι πράγματι οι προσπάθειες που γίνονται είναι πολλές και μόνο το ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο που θα έχει εγκριθεί θα λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία της οικονομίας.

Ο κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι οι οικονομίες έχουν δεχτεί τρομερό πλήγμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και βιώνουμε μια μεγαλύτερη κρίση από την οικονομική της δεκαετίας.

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Καββαθάς ανέφερε: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή για να βγάλουν την οικονομία από την κρίση που χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για να ξεπεραστεί. Ήταν μέτρα στην κατεύθυνση της ανακούφισης και μετάθεσης των υποχρεώσεων.  Τέλος εκτίμησε ότι δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στο 2021 λόγω της ζημιάς που θα υποστεί η οικονομία  στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

 

Ο κ. Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος ΕΣΕΕ ανέφερε σχετικά με την πανδημία ότι ήταν μια φουρτούνα που κανείς δεν την περίμενε και έπληξε κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις. Τα οριζόντια μέτρα δεν είναι πάντα δίκαια και το ζητούμενο έπρεπε να είναι η πληττόμενη επιχείρηση και όχι οι κλάδοι ή οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί να ευεργετούνται, ενώ οι πληττόμενες να μην μπορούν να ωφεληθούν

Ο κ. Κώστας Θέος, Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Παραγωγής – Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη στάθηκε κυρίως στις οικονομικές παθογένειες αναφέροντας ότι δεν έχουμε επαρκή βιομηχανία και έχουμε εξάρτηση από τον τομέα του Τουρισμού που ναι μεν είναι εξαιρετικά πολύτιμος, αλλά μπορεί να μας εκθέσει σε μεγάλους συστημικούς κινδύνους, όπως συμβαίνει τώρα. Είναι χαρακτηριστικό σε ότι αφορά στις εξαγωγές αγαθών ότι η Ελλάδα έχει 40 δις ευρώ , ενώ η Πορτογαλία λ.χ. έχει 70 δις και η Αυστρία 180 δις. «Ο μόνος τρόπος να γίνουμε πλουσιότεροι ως χώρα είναι οι εξαγωγές και επενδύσεις και εκεί πρέπει να βασιστούμε».

 

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Abbvie και Pfizer και υποστηρικτής του συνεδρίου η Siemens Healthineers.

Share.
Exit mobile version