Μικρό επιδημικό κύμα που δεν πιέζει τα νοσοκομεία

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Εξαπλασιάστηκαν οι αιτήσεις αντιικών τις τελευταίες είκοσι μέρες δηλώνει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής Εξέτασης Αιτήσεων Χορήγησης Αντιικών Φαρµάκων για Covid 19, Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνοντας ότι το Μάιο ήταν κατά μέσον όρο 50 και τώρα είναι 300 τις καθημερινές και 140-150 τα Σαββατοκύριακα. Οι εισαγωγές είναι διεσπαρμένες σε όλη την Ελλάδα και όχι περισσότερο στην Αττική, λέει ο κ. Λουκίδης, τονίζοντας ότι είναι λάθος οι ευπαθείς ομάδες να μην παίρνουν αμέσως αντιικά όταν νοσούν, επειδή μπορεί να μην έχουν πυρετό. «Όταν κάποιος είναι άνω των 70 ή άνω των 65 με υποκείμενους παράγοντες, ή έχει μόνο υποκείμενους παράγοντες, πρέπει να παίρνει αντιικά μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα και ακόμα καλύτερα το πρώτο».

Ο κ. Λουκίδης εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η έξαρση είναι στο peak και μετά από τρεις εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει να πέφτει, ωστόσο Οκτώβριο Νοέμβριο θα επανέλθει, όπως συνήθως γίνεται.

Νοσηλείες σε επίπεδα του 2022  

Για νοσηλείες σε επίπεδα του 2022 κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης . «Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές εισαγωγές κυρίως ατόμων δύο κατηγοριών: 1.Υπερήλικες με πολλά συνοδά προβλήματα και 2. Άνθρωποι με τροποποιημένο και πεσμένο ανοσοποιητικό, εξαιτίας συνήθως φαρμάκων, ή ενεργού χημειοθεραπείας.

Υπάρχουν κάποια φάρμακα που κυριολεκτικά προκαλούν καταστροφή των λευκών αιμοσφαιρίων και αυτό δημιουργεί σε αυτούς τους ανθρώπους τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο με λοίμωξη, αλλά και με μία χρονιότητα της λοίμωξης, η οποία είναι επικίνδυνη για τη ζωή τους. Στο δικό μας νοσοκομείο βλέπουμε 20-25 εισαγωγές-νοσηλείες, που είχαμε να δούμε πάρα πολύ καιρό. Πέρσι το καλοκαίρι είχαμε πολύ λιγότερους».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής αυτό οφείλεται σε 3 λόγους: «Πρώτον στο γεγονός ότι υπάρχει το καινούργιο στέλεχος FLIRT, το οποίο μεταδίδεται εύκολα και διαφεύγει πολύ της ανοσίας. Δεύτερον όλοι μας έχουμε πεσμένο ανοσοποιητικό, εξαιτίας του ότι έχει περάσει καιρός από τον εμβολιασμό, ή τη φυσική νόσηση. Και τρίτον οι αυξημένες κοινωνικές συναναστροφές, λόγω καλοκαιριού. Όλα αυτά προσδίδουν μία δυναμική ενός μικρού επιδημικού κύματος που ταλαιπωρεί διοικητικά και νοσηλευτικά τα νοσοκομεία, χωρίς όμως να τα πιέζει σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι διασωληνώσεις ή και οι θάνατοι».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν πέντε, με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες να είναι τρεις. Την ίδια ώρα ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οκτώ. Επίσης ο αριθμός των θανάτων ήταν 22, όταν ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν οχτώ. Όποιος θέλει να αποφύγει την ταλαιπωρία μίας νόσησης, να φοράει μάσκα όταν συγχρωτίζεται, προτείνει ο καθηγητής Τζανάκης ,ενώ για τους ευάλωτους τονίζει ότι αυτό επιβάλλεται.

Δεν γίνεται επιτήρηση του ιού, ακόμα και παρουσία συμπτωμάτων

Τα περιστατικά που έρχονται για νοσηλεία είναι στην πλειονότητα άνω των 70, έχουν πολλαπλές συνοσηρότητες και οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει αντιική αγωγή, δηλώνει στο DailyPharmaNews η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος του Σωτηρία και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. «Σε αυτούς τους ασθενείς κυριαρχούν τα καρδιαγγειακά, τα αιματολογικά και τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τα κύρια κλινικά συμπτώματα των στελεχών flirt είναι εμμένων υψηλός πυρετός της τάξεως του 39, για περισσότερα από τρία  24ωρα, έντονη κεφαλαλγία και αδυναμία, καταβολή». 

Όπως επισημαίνει η κ. Τσικρικά το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα, είναι η μειωμένη ανίχνευση του ιού, λόγω του ότι δεν γίνεται επιτήρηση, ακόμα και παρουσία συμπτωμάτων. «Πολλά δε από τα κλινικά συμπτώματα αποδίδονται στη χρήση aircondition, ή στην υπερκόπωση, λόγω έκθεσης στη ζέστη».

Στο Σωτηρία που είναι Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, η κίνηση είναι αυξημένη, αλλά δεν υπάρχει πίεση αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και προειδοποιεί: «Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι τον Αύγουστο, που θα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, με πανηγύρια και πολλές συναθροίσεις και πιθανόν κυκλοφορία πολλαπλών στελεχών. Το αποτύπωμα όμως θα φανεί το Σεπτέμβριο».

Η Πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει στους οίκους ευγηρίας για καθαρισμό αέρα

Το ότι δεν προτείνονται μέτρα από την Πολιτεία και τους θεσμικούς επιστήμονες δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν οι επιστημονικές επιτροπές και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να επιμείνουν στην χρήση μάσκας στους χώρους αυτούς, αναφέρει για τον κορονοϊό ο παθολόγος, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς.

Τονίζει μάλιστα ότι σε οίκους ευγηρίας έπρεπε η Πολιτεία να έχει πάει ήδη πολλά βήματα πιο πέρα και να έχει μεριμνήσει για τον καθαρισμό αέρα. «Το ότι δεν προτείνονται μέτρα δεν σημαίνει επίσης ότι θα σταματήσει ο κορονοϊός να μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους, ή σε καταστάσεις συνωστισμού ατόμων με ετερόκλητο επιδημιολογικό προφίλ, ειδικά σε ΜΜΜ. Το ότι λειτουργούμε με την λογική «δεν φορτώνεται το σύστημα υγείας« αγνοεί την μεσοπρόθεσμη επιβάρυνση από την σημαντική νοσηρότητα που επάγει ο κορονοϊός στο επόμενο έτος από την λοίμωξη. Το ότι αγνοούμε την Long Covid κατάσταση δεν σημαίνει ότι τα άτομα που πάσχουν, οφείλουν να καταδικάζονται να παραμένουν αόρατα». O κ. Παππάς δίνει μάλιστα στοιχεία για τους μη εμβολιασμένους που νοσηλεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Χωρίς επικαιροποιημένο εμβόλιο το 89% των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν Οκτώβριο 2023- Μάρτιο 2024

«Το 89% των ενηλίκων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία από SARS-CoV-2 την περίοδο Οκτώβριος 2023- Μάρτιος 2024, δεν είχε κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο (ούτε το προπέρσινο επικαιροποιημένο οι περισσότεροι) με εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων 22,5%:

Στις ηλικίες 18-49, 14,7% έκαναν το επικαιροποιημένο στο σύνολο- οι έχοντες επικαιροποιημένο εμβολιασμό αποτελούσαν μόνο το 3% των νοσηλευθέντων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Στις ηλικίες 50-64 το 23,5% έκανε το επικαιροποιημένο, αλλά οι έχοντες επικαιροποιημένο εμβολιασμό αποτελούσαν μόνο το 6% των νοσηλευθέντων. Στους άνω των 65 ετών, το 35,7% του συνόλου επικαιροποίησε τον εμβολιασμό του- οι έχοντες επικαιροποιημένο εμβολιασμό αποτελούσαν ποσοστό πολύ κάτω του 16% στους νοσηλευθέντες στις ηλικίες αυτές».

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 472, όταν ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 300 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 182.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε επίσης αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Share.
Exit mobile version