CDC: O κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο που δεν είχε άμεσα γνωστή έκθεση σε ζώα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο ασθενής, ο οποίος είχε υποκείμενες παθήσεις, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο στις 22 Αυγούστου και βρέθηκε θετικός στη γρίπη Α. Οι γιατροί έστειλαν δείγμα στο εργαστήριο δημόσιας υγείας του Μισούρι, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν υπότυπος της γρίπης των πτηνών.

Ο ασθενής, αφού υποβλήθηκε σε θεραπεία με αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης, ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο. Σύμφωνα με το CDC, ο ιός δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί στις στενές επαφές του ασθενούς.

Πρόκειται για το 14ο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στις ΗΠΑ το 2024 και το πρώτο κρούσμα της νόσου χωρίς γνωστή επαγγελματική έκθεση σε μολυσμένα ζώα.

Τα προηγούμενα κρούσματα στις ΗΠΑ ήταν ήπια και είχαν εντοπιστεί σε εργαζόμενους  που είχαν προσβληθεί από τον ιό μέσω της επαφής με άρρωστα ζώα, σε φάρμες πουλερικών ή γαλακτοπαραγωγής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στον ευρύτερο πληθυσμό, ειδικά μεταξύ εκείνων με άλλες παθήσεις, η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται περίπου στο 50% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Το πρόσφατο κρούσμα στο Μισούρι είναι το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε ως μέρος του συστήματος επιτήρησης της γρίπης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο περίεργες μορφές γρίπης αποστέλλονται για περαιτέρω έλεγχο.

Οι ειδικοί των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζουν ότι, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία τους, ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός.

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλες τις ηπείρους. Πρόκειται για μια ιογενή μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α και ιδιαίτερα από τον υπότυπο Η5N1.

Αν και ο ιός της γρίπη των πτηνών μεταδίδεται κυρίως μεταξύ πτηνών, σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι υπότυποι του ιού μπορούν να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόμα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά.

Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και σε περιπτώσεις νοσηρότητας ή θνησιμότητας πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Exit mobile version