Προσωπικό στοίχημα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις- Ανακατατάξεις σε ΕΟΠΥΥ, ΠΦΥ, Νοσοκομεία

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου 

«Άμα έχεις βιώσει την κατάσταση της διασωλήνωσης και ειδικά της σκηνής να είσαι ξύπνιος και να βλέπεις τους ανθρώπους γύρω σου διασωληνωμένους, αντιλαμβάνεσαι ότι εκεί πέρα είσαι ο νεκρός χώρος μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Και δεν μπορείς να σώσεις όλο τον κόσμο, είναι όμως ντροπή να πεθαίνει κόσμος από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Για μένα είναι προσωπικό στοίχημα η αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων» είπε ο νέος Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη συνάντηση γνωριμίας που είχε χθες στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ με τους διαπιστευμένους συντάκτες υγείας, πέντε χρόνια μετά τη δική του περιπέτεια, που απείλησε τη ζωή του. Για τον ίδιο αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, όχι μόνο λόγω προσωπικής πικρής εμπειρίας, αλλά και λόγω του ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη. Γεγονός που ο ίδιος αποδίδει κυρίως στη μη τήρηση κανόνων υγιεινής μέσα σε κλινικές και μονάδες. Πρόθεση του είναι να καταγράφονται οι δείκτες που θα αφορούν περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ανά κλινική ξεχωριστά και όχι ανά περιφέρεια. Ανέφερε μάλιστα ότι μαζί με λοιμωξιολόγους επεξεργάζεται σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του ζωτικού προβλήματος. «Ήδη έχω ζητήσει κάποιους ποιοτικούς δείκτες για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία νοσηλείας και την αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί. To θέμα δεν αφορά τον κορονοϊό, αλλά όλες τις παθήσεις και όλους τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί και έχουν κολλήσει τέτοιου είδους μικρόβια. Αφορά συνολικά τον κόσμο που πεθαίνει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στο πλαίσιο του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Για τον ΕΟΠΥΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα νοσοκομεία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, βρίσκονται σε φάση ανακατατάξεων, με τη θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων.

ΕΟΠΥΥ: Διενέργεια ελέγχων σε πραγματικό χρόνο για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥ σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου οι παρεχόμενες από ιδιώτες υπηρεσίες καθώς και λειτουργικά στοιχεία των νοσοκομείων. Πλέον θα υπάρχουν έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις που γίνονται στους ασφαλισμένους προκειμένου να διαπιστώνεται την ίδια στιγμή αν μια συνταγογραφούμενη εξέταση όντως γίνεται, ή χρεώνεται πλασματικά. «Το 2022 θα έρθει με νέους όρους για τον ΕΟΠΥΥ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, και τους παρόχους υγείας με τους οποίους συμβάλλεται. Προκειμένου να συμβεί αυτό, τόνισε, πρέπει να θεσπιστούν ποιοτικά κριτήρια αλλά και να γίνεται εντατικότερη αξιολόγηση των υπηρεσιών. Εμείς θέλουμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους ασφαλισμένους για ό,τι τους προσφέρουμε. Δεν είμαστε υπουργείο χρηματοδότησης οποιουδήποτε ιδιώτη παρόχου έχει πρόβλημα επιβίωσης». Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί τροπολογία για έκτακτη ενίσχυση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, λόγω των αναγκών που κάλυψε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κατά το διάστημα της πανδημίας. Επίσης θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης και ελέγχου των ιδιωτών παρόχων με την εισαγωγή όχι μόνο ποσοτικών κριτηρίων, αλλά και ποιοτικών. 

ΠΦΥ: συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Νομοσχέδιο πριν το Δεκέμβριο

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξουν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην κάλυψη των αναγκών, όσο και στην παροχή και δημιουργία νέων δομών. Υπάρχει μάλιστα ήδη σχετικό προσχέδιο του νομοσχεδίου, που αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος του έτους.

4000 προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών

Σχετικά με την κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει λόγω των αναστολών ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ Πλεύρης ανέφερε ότι εκτός από τις νέες προσλήψεις τρίμηνης διάρκειας επικουρικού προσωπικού, θα γίνουν 4.000 προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών, καθώς επίσης έχουν προκηρυχθεί 534 θέσεις μόνιμων γιατρών. Συμπλήρωσε δε ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού, καθώς και αυτές συμβασιούχων του ΟΕΑΔ μέχρι και την άνοιξη.

Θα επιχειρηθεί μείωση του clawback χωρίς να πληρώσει η Πολιτεία τη διαφορά

Για τον τομέα του φαρμάκου ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα επιχειρηθεί μείωση του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ως επιστροφή στις υπερβάσεις του προϋπολογισμού, χωρίς όμως η Πολιτεία να πληρώσει τη διαφορά. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται, επίσης, σχέδιο προληπτικών εξετάσεων για βασικές παθήσεις, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ακόμα και επώνυμες καταγγελίες για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών

Όπως αποκάλυψε ο κ. Πλεύρης γίνονται καθημερινά ακόμη και επώνυμες καταγγελίες για άτομα που έχουν προχωρήσει σε παράνομη έκδοση πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμού. «Οι έλεγχοι συνεχίζονται με στόχευση τους υγειονομικούς που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει το κρίσιμο διάστημα μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας και μέχρι την εφαρμογή του νόμου, είπε ο υπουργός και εξήγησε ποια είναι τα ύποπτα σημάδια σε αυτές τις περιπτώσεις. «Το πρώτο είναι, εάν το πιστοποιητικό βγήκε σε χρονική στιγμή που δεν χρειαζόταν να αλλάξει κάποιος τον ταχυδρομικό κώδικα – Μάρτιος ή Φεβρουάριος που ο κόσμος έψαχνε να βρει που θα κάνει το εμβόλιο. Εάν δηλαδή έχει αναζητήσει άλλη περιοχή να εμβολιαστεί, στην οποία έχουν αναφερθεί ύποπτα περιστατικά. Επίσης, θα ελέγξουμε και τις περιπτώσεις που έχει δηλωθεί νοσηλεία, χωρίς να έχει πιστοποιηθεί με εργαστηριακό έλεγχο. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι πολλά, αλλά είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα Δεν έχουν μαζικότητα, αλλά έχουν διασπορά».

Καθοριστικός ο ρόλος της ενσωμάτωσης του πρώην ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ

Ο υπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους επισκέφθηκε τον θάλαμο επιχειρήσεων και τα γραφεία του ΕΚΑΒ, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου για τον επιχειρησιακό ρόλο του Οργανισμού στη διαχείριση περιστατικών Covid-19 καθώς και των επειγόντων περιστατικών σε πανελλαδικό επίπεδο. Ξεναγήθηκε στους χώρους του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ), όπου και πληροφορήθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους. Στην ενημέρωση του Υπουργού παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Κουτσουμπέλης, η Συντονίστρια Ιατρός της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων & Διευθύντρια του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) Αναστασία Ζυγούρα καθώς και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος της ενσωμάτωσης του πρώην ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ, καθιστώντας το ΕΚΑΒ ως τον μοναδικό επιχειρησιακό βραχίονα του Υπουργείου Υγείας τόσο σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινής λειτουργίας του ΕΣΥ όσο και στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και υγειονομικών κρίσεων.

 

Share.
Exit mobile version