Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχάρη το Βασίλειο της Ιορδανίας που έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι έχει εξαλείψει τη λέπρα. Αυτό το σημαντικό ορόσημο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις παγκόσμιες προσπάθειες δημόσιας υγείας, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός.

«Η λέπρα πλήττει την ανθρωπότητα για χιλιετίες, αλλά χώρα με τη χώρα σταματάμε τη μετάδοση της νόσου και απελευθερώνουμε τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες από τα βασανιστικά συμπτώματα και το στίγμα της», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η εξάλειψη αυτής της πανάρχαιας ασθένειας από την Ιορδανία είναι ένα ιστορικό ορόσημο για τη δημόσια υγεία και μια τεράστια επιτυχία για τις προσπάθειες εξάλειψης της λέπρας παγκοσμίως», δήλωσε η Saima Wazed, Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ για τη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία ηγείται του Παγκόσμιου Προγράμματος Λέπρας του ΠΟΥ. «Η καταπολέμηση της λέπρας σε όλο τον κόσμο είναι κάτι περισσότερο από μια μάχη ενάντια σε μια ασθένεια. Σηματοδοτεί, επίσης, την καταπολέμηση του στίγματος και την καταπολέμηση της ψυχολογικής και κοινωνικοοικονομικής βλάβης. Συγχαίρουμε την Ιορδανία για το επίτευγμά της».

Η Ιορδανία δεν έχει αναφέρει κανένα περιστατικό λέπρας για πάνω από δύο δεκαετίες, απόδειξη της ισχυρής πολιτικής της δέσμευσης και των αποτελεσματικών στρατηγικών δημόσιας υγείας για την εξάλειψη της νόσου.

Πώς έγινε η επιβεβαίωση του ΠΟΥ

Σε συνέχεια του ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας της Ιορδανίας να επαληθεύσει την εξάλειψη της λέπρας στη χώρα, ο ΠΟΥ ανέθεσε σε μια ανεξάρτητη ομάδα να αξιολογήσει την κατάσταση. Μετά από μια εκτενή ανασκόπηση, η ομάδα επαλήθευσης αποφάνθηκε θετικά και ο ΠΟΥ αναγνώρισε ότι η λέπρα έχει εξαλειφθεί στην Ιορδανία.

«Η εξάλειψη της λέπρας από την Ιορδανία είναι ένα επίτευγμα που θα μεταμορφώσει τη συζήτηση γύρω από αυτήν την πανάρχαια, στιγματιστική ασθένεια», δήλωσε η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο, Δρ. Hanan Balkhy. «Ως η πρώτη χώρα που πέτυχε αυτόν τον στόχο παγκοσμίως, η Ιορδανία αποτελεί έμπνευση για άλλες χώρες, ενθαρρύνοντάς τις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να ξεπεράσουν τα εμπόδια για να επιτύχουν αυτό το αξιοσημείωτο κατόρθωμα».

Η επιτυχία της Ιορδανίας δημιουργεί ένα παγκόσμιο προηγούμενο, δείχνοντας τι μπορεί να επιτευχθεί με ισχυρή πολιτική δέσμευση, αφοσίωση, συνεργασία και στρατηγικό σχεδιασμό.

Αν και η Ιορδανία έχει εξαλείψει επιτυχώς τη λέπρα, ο ΠΟΥ και το υπουργείο Υγείας τονίζουν τη σημασία της διατήρησης ισχυρών συστημάτων επιτήρησης για τον εντοπισμό και τη διαχείριση μελλοντικών πιθανών περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων που προέρχονται από το εξωτερικό, χωρίς διακρίσεις.

«Το ταξίδι της Ιορδανίας αναδεικνύει τη δύναμη των συνεχών προσπαθειών για τη δημόσια υγεία και τη δυνατότητα παγκόσμιας συνεργασίας για να ξεπεραστούν ακόμη και τα πιο δύσκολα ζητήματα δημόσιας υγείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ιορδανία, Δρ. Jamela Al-Raiby. «Αυτή η επιτυχία κατέστη δυνατή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας της Ιορδανίας, την ισχυρή συνεργασία μεταξύ του ΠΟΥ και του υπουργείου και την τεχνική υποστήριξη που παρέχεται από τον ΠΟΥ και στα τρία επίπεδα. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της υποστήριξής μας προς την Ιορδανία, την αντιμετώπιση των αναγκών της και την ενδυνάμωση της να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα αυτής της επιτυχίας που προστίθεται στον κατάλογο των επιτευγμάτων δημόσιας υγείας που έχει επιτύχει η Ιορδανία».

Share.
Exit mobile version