Αφορμή για το «ξέσπασμα» Λουράντου, η επιστολή Οδοντιάτρου από τον Πειραιά για έλλειψη φαρμάκου.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πάρτι με τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων φαίνεται πως εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος «σύμφωνα με έγκυρες διασταυρωμένες πληροφορίες, οι εξαγώγιμοι κωδικοί από 200-215 που ήταν το 2019, έγιναν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους … 380!!».

Μάλιστα σε αυτά τα 380 φάρμακα υπάρχουν, όπως αναφέρει 15 κωδικοί με περιθώριο κέρδους από 100-650% και 67 κωδικοί με 30-98%!

Η κατάσταση φαίνεται να εξελίσσεται με τέτοιον τρόπο που, όπως αναφέρει ο κ. Λουράντος, «εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από όσους ενδιαφέρονται και είναι αρμόδιοι για την κάλυψη της Ελληνικής αγοράς σε φάρμακα, σε λίγο δεν θα βρίσκουμε τίποτα στην εσωτερική αγορά!».

Οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων έδωσαν σε αυτά μεγάλη εξαγώγιμη αξία, με τεράστια κέρδη και από την άλλη ελάχιστη «προθυμία» στις εταιρίες εισαγωγείς για κάλυψη της Ελληνικής αγοράς!

Με αυτήν την κατάσταση, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ βολεύονται όλοι.

Αυτοί που κάνουν παράλληλες εξαγωγές με πολλαπλά κέρδη…

Το κράτος που αυξάνει το εμπορικό του ισοζύγιο από τις … «εξαγωγές»….

Ο ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει όλο και φθηνότερα φάρμακα (και τα ΦΥΚ δωρεάν μέσω φαρμακείων … αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο)…

Το … καταργηθέν μνημόνιο που δεν … τελείωσε ακόμα!

Μόνο οι πολίτες δεν βολεύονται … και φυσικά οι φαρμακοποιοί!!!

Αλλά αυτούς … (εμάς) ποιος τους (μας) ακούει;

Σε δεύτερη ανάρτησή του πάνω στο ίδιο θέμα με τίτλο «Ανύπαρκτες ευαισθησίες από… “υπεύθυνους” φορείς ο κ. Λουράντος αναφέρεται σε μία επιστολή που έλαβε από οδοντίατρο του Πειραιά η οποία, όπως λέει στην επιστολή άφησε το οδοντιατρείο της και γύρισε όλα τα φαρμακεία του Πειραιά για να βρει ένα digoxin (φάρμακο με κύρια ένδειξη την καρδιακή ανεπάρκεια) για τη μητέρα της.

Η οδοντίατρος στην επιστολή της προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής την οποία επίσης κοινοποίησε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά, στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γύρισα όλα τα φαρμακεία του Πειραιά, ψάχνοντας αυτό το φάρμακο που γνωρίζετε, ότι είναι πολύ απαραίτητο και αναντικατάστατο και δεν υπήρχε! ΕΛΛΕΙΨΗ! Όπως επίσης μια μεγάλη λίστα φαρμάκων, που μου έδειχναν οι φαρμακοποιοί στα κιτάπια τους και που λείπουν ΤΕΛΕΙΩΣ από την αγορά!! (Για το συγκεκριμένο φάρμακο είπαν πως θα έρθει τέλος Ιανουαρίου και αν…..Το digoxin, πάλι είχε έλλειψη κατά το παρελθόν, ευτυχώς όμως, είχε τότε παρακαταθήκη η μητέρα μου».

Η οδοντίατρος, δηλώνοντας ότι κάποιοι με θρασύτητα της απάντησαν πως θα έπρεπε να απευθυνθεί στο γιατρό της για άλλο σκεύασμα, εξηγεί ότι «κάποια φάρμακα το γνωρίζετε, είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΤΑ στις θεραπείες των ασθενών!» και εκφράζει την απορία της «ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, πώς δεν τα ‘χετε κάνει ακόμα “λίμπα” στο Υπουργείο».

Το θέμα για την ίδια δεν είναι μόνο να βρεθεί λύση μόνο για την ίδια αλλά για τον καθένα που ψάχνει να βρει το φάρμακό του. Και ρωτά τους φαρμακοποιούς αν «θα τρέχουν τα παιδιά σας ή οι παρατρεχάμενοι να ζητιανεύουν από τον κάθε γνωστό, το φάρμακο σας; Να παρατάνε δουλειές και υποχρεώσεις και να ψάχνουν παντού απεγνωσμένα, όπως μου έφυγαν εμένα σήμερα τα πόδια από το τρέξιμο;

Η ίδια τελικά κατάφερε να βρει λύση, όμως ταλαιπωρήθηκε αρκετά. «Επιστράτευσα 3 γνωστούς φαρμακοποιούς εκτός κέντρου Πειραιά (το οποίο κέντρο, γύρισα σήμερα όλο) κι ευτυχώς που ο ένας από τους 3, κατάφερε και μου βρήκε ένα κουτί ! Καλοσύνη του ανθρώπου και τον υπερευχαρίστησα!».

Για το πρόβλημα θεωρεί ότι εκτός των φαρμακοποιών θα έπρεπε να ξεσηκωθούν και οι υπεύθυνοι φορείς των γιατρών (σ.σ. αναρωτιέται ευθέως  κάπου στην επιστολή της «ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΎΛΛΟΓΟΙ να ξεσηκωθούν; – ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, να γρονθοκοπήσουν αυτό το ΗΛΙΘΙΟ και ΘΡΑΣΥΤΑΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;» κατηγορώντας τους ότι αντιμετωπίζουν με κάποια απάθεια το πρόβλημα ενώ ρίχνει τα βέλη της και στην πολιτεία αλλά και τις φαρμακαποθήκες. Αναφέρει: «Σήμερα λοιπόν, που αντιμετωπίζετε όλοι εσείς οι υπεύθυνοι φορείς φαρμακοποιών και ιατρών, μαζί με τους αναίσχυντους πολιτικούς, με κάποια απάθεια τις συνεχείς ελλείψεις των φαρμάκων, δεν το καταλαβαίνετε ότι το ίδιο θα συμβεί αύριο στην πόρτα σας;  Όταν εσείς οι ίδιοι ομολογείτε ότι τα φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες φεύγουν σε άλλες χώρες και μοσχοπουλιούνται, αφού υπάρχουν νόμοι στη χώρα μας που τους προστατεύουν; Ή όταν πέφτουν οι προμήθειες από εταιρείες για να κυκλοφορήσουν τα δικά τους φάρμακα και να σαμποτάρουν τα φάρμακα άλλων εταιρειών που έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία; Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η κατάσταση συνεχώς και μάλιστα εν έτει 2020; Με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ και τις ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ (με τα λογής συμφέροντα) που τ’ ακουμπούν στους πολιτικάντηδες, για ν’ αφήνουν την Αγορά χωρίς ελέγχους, με νόμους που έρχονται ενάντια στους φορολογούμενους που τους έχουν ξεπουπουλιάσει;Τις προμήθειες από τα φάρμακα που παίζουν στα ζάρια οι Φαρμακαποθήκες και το Κράτος, θα τις πληρώνει συνεχώς η πλάτη των πολιτών; Και θα μένουν επιπλέον χωρίς φάρμακα;».

Έχοντας αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα πριν 4-5 χρόνια η οδοντίατρος θεωρεί ότι οι αρμόδιοι φορείς τόσο της πολιτείας όσο και των επαγγελματιών υγείας –γιατρών και φαρμακοποιών- δεν κάνουν αυτά που θα έπρεπε. Υποστηρίζει μάλιστα πως κάποιοι μέσα στους φορείς φαίνεται να έχουν αντίθετα συμφέροντα. Και γι’ αυτό να μην επείγονται να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα των ελλείψεων: «Γιατί τόσα χρόνια τους κύριους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ όλων των κυβερνήσεων, τους έχετε αφήσει να μην ελέγχουν τους επιτήδειους, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται κατά περιόδους, οι ελλείψεις των φαρμάκων από την περίοδο των μνημονίων και μετά; Μόνον αφήνετε τους λογής-λογής τυχάρπαστους “πιθηκο-προμηθευτάδες” να <τ’ ακουμπούν> στα γραφεία των υπουργών και στους παρατρεχάμενους, ώστε να κάνουν τα στραβά μάτια σε όλους αυτούς που αισχροκερδούν στην πλάτη των φορολογουμένων; Δεν ΑΚΟΥΩ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ! Όταν πριν 2 χρόνια ως Οδοντιατρικός κλάδος είχαμε έλλειψη στις αναισθητικές αμπούλες (χωρίς τις οποίες είναι αδύνατον να δουλέψουμε) κινήθηκαν αμέσως οι φορείς μας και το πρόβλημα διορθώθηκε τάχιστα! Έχετε ΕΥΘΥΝΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ απέναντι στην κοινωνία, που την αφήνετε να ταλαιπωρείται, μαζί κι εσείς! ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!! Φαίνεται ότι κάποιοι μέσα στους Φορείς έχουν αντίθετα συμφέροντα, και για να μην θιγούν, παρασύρουν τους άλλους στην κατηφόρα!». 

 

  

Share.
Exit mobile version