Χαράλαμπος Πετρόχειλος
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη μέσα στον επόμενο χρόνο έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης από το βήμα του 17ου PharmaPoint, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου.
Ο κ. Θεοδοσιάδης σχολιάζοντας την σχετική αναφορά του κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου, πρώην προέδρου του ΠΦΣ και πρώην διοικητή του ΙΚΑ & του ΟΑΕΔ που είπε ότι με βάση επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για κάποιον από τους τελευταίους πέντε μήνες η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται στο 24,6%, προέβλεψε ότι αυτή η συμμετοχή θα έχει αυξηθεί παραπάνω από 30-35% μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η θέση του είναι ότι η κυβέρνηση στη δυσκολία της να ελαφρύνει άμεσα το βάρος της δαπάνης που με τα σημερινά μέτρα επιβαρύνει τη φαρμακοβιομηχανία για να μην κατηγορηθεί ότι ξεφεύγει από τις αρχές της αριστερής ιδεολογίας της θα συνεχίσει να μετακυλύει αυτό το βάρος στις πλάτες των ασθενών. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι «η εικόνα που έχω και είναι απολύτως ασφαλής, διασταυρωμένη και προέρχεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και δηλώσεις του υπουργού λέει το εξής σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική σε επίπεδο τιμών: Ο τρόπος τιμολόγησης με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύντομα δεν θα ισχύει. Θα ισχύει ως πακέτο σύγκρισης οι χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή οι πλούσιες χώρες. Αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών των φαρμάκων».
Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει για τη βιομηχανία μεγαλύτερη κερδοφορία περιορισμό των εξαγωγών κάποιων φαρμάκων, προστασία της βιομηχανίας ώστε οι χαμηλές τιμές στην Ελλάδα να μη συμπαρασύρουν τις τιμές των ίδιων φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Και φτάνοντας στο κρίσιμο ερώτημα «πως θα βγάλει τον προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ» απάντησε ότι «απλούστατα η ασφαλιστική τιμή θα παραμείνει στα επίπεδα που θα είναι σήμερα ή και θα πάει παρακάτω άρα ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει 24,6% αλλά 34,6%. Και έτσι μαζί με μια εξαγγελία που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο συνέδριο της ΠΕΦ (σ.σ. Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών) από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν να γλυκοκοιτάζουν και την αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από το 1,945 στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μειωθεί το clawback της βιομηχανίας κατά περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε τώρα και απελευθέρωση μόνο των χονδρικών τιμών των ΜΥΣΥΦΑ προς τα πάνω –καθώς οι έννοιες έχουν χάσει το περιεχόμενο τους, όχι αύξηση, απελευθέρωση- που σημαίνει ραγδαία αύξηση του κέρδους της βιομηχανίας από τα ΜΥΣΥΦΑ και λέει ουσιαστικά η κυβέρνηση, δεν θέλω να μειώσω το Clawback κατά 100, 200, 500 εκατομμύρια ευρώ, μην μου πουν ότι τα χαρίζω στους φαρμακοβιομηχάνους εγώ που είμαι μία αριστερή κυβέρνηση αλλά ανεβάζω την τιμή, άρα σβήνω όλα αυτά τα οφέλη, δίνω και απεριόριστο κέρδος στα ΜΥΣΥΦΑ, σε προστατεύω και από την μείωση των τιμών που συμπαρασύρει τις τιμές στην Εσθονία, τη Λιθουανία, στην Ιταλία, τη Γερμανία και οπουδήποτε αλλού. Μία η άλλη. Σου παίρνω ό,τι σου παίρνω ως clawback αλλά σου χαρίζω από την άλλη πλευρά. Συμπέρασμα: του χρόνου τέτοιο καιρό το 24,6% που είδατε εδώ ως μέση συμμετοχή του ασφαλισμένου δεν θα ισχύει».
Για να υπενθυμίσει ότι στο τέλος του 2009 η μέση συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 11% και να σχολιάσει με νόημα ότι «γι’ αυτό βλέπετε οι βιομήχανοι τελευταία δεν κλαίγονται. Κλαίγονται για τα μάτια του κόσμου και μόνο. Γιατί τα παίρνουν από τα ΜΥΣΥΦΑ, θα τα πάρουν από τις τιμές, θα ρυθμίσουν από εκεί τις άλλες χώρες, έρχεται και στρογγυλεύει το πράγμα».
Θ. Αμπατζόγλου: Άμεση αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Πάντως ο κ. Αμπατζόγλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «η σημερινή κατάσταση στα φαρμακεία και αναπτυξιακές δράσεις» στο πλαίσιο της ανάλυσης SWOT που παρουσίασε –δυνατά σημεία, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές- για το φαρμακείο, συμπεριέλαβε τις συνεχείς μειώσεις τιμών των φαρμάκων ως απειλή για το φαρμακείο και διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για «βλακώδη αντίληψη που είχαν τα υπουργεία και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με την τωρινή κυβέρνηση ότι δήθεν η μείωση τιμών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δαπάνης. Ουδέν ατυχέστερο, ουδέν βλακωδέστερο από αυτό και δυστυχώς οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάμε δεν γνωρίζουν τι σημαίνει φαρμακευτική πολιτική και νομίζουν ότι ρίχνοντας τις τιμές μπορεί να πέσει η δαπάνη. Μέχρι να μάθει ένας υπουργός τι σημαίνει αυτό έχει αλλάξει και έχει έρθει ο επόμενος και ξαναρχίζουμε από την αρχή».
Ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι «με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και σε απόλυτη συμφωνία με ους υπόλοιπους φορείς του φαρμάκου θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για άμεση αναθεώρηση του δημοσιονομικού στόχου του 1% του ΑΕΠ για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Αν δεν αναθεωρηθεί αυτός ο στόχος, όποια προσπάθεια και να γίνει στα υπόλοιπα ζητήματα θα πέφτει συνεχώς στο κενό».
Βασικό όπλο οι Συνεργατικές πολυσυστεγάσεις
Σε ό,τι αφορά το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι φαρμακοποιοί από εδώ και πέρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν –καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα ένα φαρμακείο για να μην μπαίνει μέσα θα πρέπει να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 317.797 ευρώ- «θα πρέπει να ξεπεράσουν το μικρό και ευάλωτο μέγεθος που έχουν σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό μέσα από μεγαλύτερα σχήματα. Αυτό με δύο λόγια ονομάζεται συνεργατικές πολυσυστεγάσεις. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μεγάλη καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Σημαίνει ότι δεν θέλουμε να καταβροχθίσουμε δεν θέλουμε να κανιβαλίσουμε το διπλανό μας συνάδελφο. Αν δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό απλά κάποια στιγμή θα μας κανιβαλίσει και εμάς ο διπλανός».
Τρία είναι τα στάδια των συνεργατικών πολυσυστεγάσεων:
α) Ομαδοποίηση Αγορών με Κοινή Διαχείρηση Αποθεμάτων, Επάρκεια αποθεμάτων και Κυκλοφοριακή Ταχύτητα δηλαδή το πόσες φορές ένα φάρμακο μπαίνει και βγαίνει στο δίκτυο του φαρμακείου το οποίο αποτελεί και το κλειδί της κυκλοφορίας.
β) Συμβουλευτικές υπηρεσίες – Consulting για την ομογενοποίηση της δραστηριότητας μέσω της απόκτησης ενός ενιαίου Α. Φ. Μ. και τη δημιουργία δομών με ένα Κεντρικό Κατάστημα και Υποκαταστήματα.
γ) Πολυσυστέγαση