Τουλάχιστον πρόχειρος είναι ο τρόπος που επιχείρησε κατά τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου το Υπουργείο Υγείας να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη μέσα από την εφαρμογή του μέτρου κάλυψης της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο σε δημόσιες δομές.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
«Παγώνει» μέχρι τις 30 Απριλίου το μέτρο για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων μόνο σε δημόσιες δομές μετά τη σχετική απόφαση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.
Αυτή, η τέταρτη κατά σειρά αναβολής ισχύος του μέτρου αυτή τη φορά ήρθε ενώ το μέτρο ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται από τις 15 Μαρτίου, μετά από την πίεση των υγειονομικών αλλά και τις διαμαρτυρίες των ίδιων των ασφαλισμένων.
Η παράταση εφαρμογής του μέτρου ήταν τεχνικού περιεχομένου, όπως λέγεται, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος να εφαρμοστούν κόφτες και εξαιρέσεις στη διαδικασία αποκλεισμού των ιδιωτών γιατρών από τη συνταγογράφηση των ανασφαλίστων είτε για καταστάσεις και ασθένειες όπως π.χ. εκείνες των νεφροπαθών/αιμοκαθαρόμενων κτλ και επομένως τίθεται το ερώτημα για ποιο λόγο αυτά τα τεχνικά ζητήματα δεν είχαν προβλεφθεί και αντιμετωπιστεί ευθύς εξαρχής.
Πάντως φαίνεται ότι τελικά το υπουργείο, έστω και εκ των υστέρων άκουσε τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ο οποίος είχε εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή του στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου καθώς, όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωση, με ημερομηνία 16 Μαρτίου «πιστεύει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες πολιτών», επανήλθε με νεότερη επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη την οποία μάλιστα ανάρτησε στην ιστοσελίδα του (τη Δευτέρα 21 Μαρτίου) με την οποία ζητά την εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών και φαρμάκων από τον αποκλεισμό της συνταγογράφησης σε ανασφάλσιτους από ιδιώτες γιατρούς.
Συγκεκριμένα αναφέρει ο ΠΦΣ:
«Λόγω της αναστάτωσης η οποία έχει δημιουργηθεί από την ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η συνταγογράφηση των ανασφαλίστων μόνο από δημόσιες δομές, έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα για τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών ιδιαίτερα από παιδιάτρους, αλλά και των ναρκωτικών φαρμάκων τα οποία χορηγούνται στο σύνολό τους αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή.
Παρακαλούμε να αναπτύξετε άμεσα την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την κατηγορία των ανασφαλίστων με ποσοστό συμμετοχής στο 100% της αξίας των φαρμάκων όταν πρόκειται για συνταγογράφηση από ιδιώτη ιατρό.
Με τον τρόπο αυτό η προμήθεια των φαρμάκων μετά από επίσκεψη σε ιδιώτη ιατρό θα γίνεται με τη νόμιμη ιατρική συνταγή, έχοντας διασφαλίσει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα επιβαρύνεται περαιτέρω από την δαπάνη των συνταγών αυτών αλλά και δεν θα επιβαρύνονται και οι δημόσιες δομές υγείας με την εκ νέου συνταγογράφηση φαρμάκων».
Αυτός ο προβληματισμός υπήρξε και από την πλευρά των ιατρών και εκφράστηκε, όπως λένε οι πληροφορίες προς το υπουργείο με αποτέλεσμα αυτήν την τελευταία εξέλιξη, με δεδομένο πάντως ότι, όπως ενημερώνει σχετικά ο ΠΦΣ τους τοπικούς φαρμακευτικούς Συλλόγους «το μέτρο της συνταγογράφης για τους ανασφαλίστους θα ισχύσει κανονικά. Ήδη το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στο νόμο».
Το DailyPharmaNews με αφορμή αυτήν την εξέλιξη επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστα Βαρδιάμπαση, ενός από τους προέδρους των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων που αντέδρασαν στον περιορισμό κάλυψης των ανασφαλίστων μόνο σε δημόσιες δομές (δες εδώ), ζητώντας του να μιλήσει γι’ αυτή τη νέα αναβολή εφαρμογής του μέτρου όσο και για το τι θα έπρεπε κατά την άποψή του να γίνει.
Ο κ. Βαρδιάμπασης, αφού επισήμανε ότι πρόκειται για μία αναβολή της εφαρμογής και όχι απόσυρση του μέτρου, είπε ότι η άποψή του εξακολουθεί να είναι πως πρόκειται για «ένα μέτρο που εφαρμόζεται επί δικαίων και αδίκων, ένα οριζόντιο μέτρο καθώς αφορά το σύνολο των ανασφαλίστων. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και άνθρωποι που είναι δικαιούχοι της λεγόμενης πρόνοιας, δηλαδή άνθρωποι με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ειδικά αυτήν την περίοδο της ακρίβειας χρειάζονται τη μεγαλύτερη κοινωνική προστασία που μπορεί να παρέχει ένα κοινωνικό κράτος. Μιλάμε για οικογένειες που εν μέσω πανδημίας, εν μέσω ακρίβειας έρχονται αντιμέτωπες με άλλη μία πολύ μεγάλη δυσκολία. Όπως για παράδειγμα οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και τα ιατρικά τους εμβόλια αυτή τη στιγμή ή θα πρέπει να τα πληρώσουν ή θα πρέπει να περιμένουν μήνες για να βρουν ένα ραντεβού σ’ έναν παιδίατρο σε δημόσια δομή. Μήνες πρέπει να περιμένεις για ραντεβού με έναν παιδίατρο! Τι θα κάνουν αυτοί οι γονείς; Θα αφήσουν τα παιδιά τους ανεμβολίαστα; Αυτά τα πράγματα πριν τα αποφασίσουν κάποιοι θα πρέπει από το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς να τα έχουν σκεφτεί. Όχι να βγάζουμε ένα νόμο, να δίνουμε αναβολές βλέποντας μετά τις αντιδράσεις και εκ των υστέρων να σκέφτονται ότι ξέχασαν κάποιες κοινωνικές ομάδες που επιβαρύνονται αδίκως».
Οι διαρκείς αναβολές για τον κ. Βαρδιάμπαση δείχνουν «μία προχειρότητα στις αποφάσεις -τουλάχιστον προχειρότητα καθώς για μένα είναι ήπιος αυτός ο χαρακτηρισμός- μία αδιαφορία προς τους επιστημονικούς φορείς, και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και οι δύο είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους από τον Δεκέμβρη κιόλας».
Το θετικό για τον ίδιο είναι ότι «μετά τις πολύ μεγάλες αντιδράσεις όλων των φορέων το υπουργείο δείχνει να θέλει να ξανασκεφτεί αυτό που πάει να κάνει».
«Μία χαρά θα μπορούσαν να γίνουν κάποια άλλα πράγματα», τονίζει ο κ. Βαρδιάμπασης, ο οποίος μάλιστα λέει πως είναι «προς τιμή της κυβέρνησης η εργασία που έχει κάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον κ. Πιερρακάκη. Εάν δεν κάνω λάθος, έχει να το υπερηφανεύεται αυτή η κυβέρνηση το έργο της σε αυτόν τον τομέα, επομένως ιδού πεδίο δόξης λαμπρό να μπορέσει να εντοπίσει μέσω ψηφιακών εργαλείων που υπάρχει σπατάλη, που υπάρχουν ανασφάλιστοι οι οποίοι ενώ έχουν υψηλά εισοδήματα δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή στην ουσία -να το πω πρακτικά- να υπάρξει μία διασύνδεση του εισοδήματος και της ασφαλιστικής ικανότητας. Μία διασταύρωση, εάν θέλετε. Και δεν δέχομαι από αυτήν την κυβέρνηση που πραγματικά έχει κάνει ένα έργο στην ψηφιακή πολιτική, να λέει ότι δεν προλαβαίναμε ή ότι δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό έπρεπε να γίνει ευθύς εξαρχής».
Η άποψη του κ. Βαρδιάμπαση είναι ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη «χτυπώντας» τους πλέον αδύναμους εισοδηματικά πολίτες δεν θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αλλά θα γυρίσει μπούμερανγκ εκτινάσσοντάς την. «Αν δεν σκεφτούμε ότι θα κόψουμε από τη φαρμακευτική δαπάνη ενώ θα επιβαρύνουμε σταδιακά τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και μιλάμε για περίπου ένα 10% του πληθυσμού της χώρας τότε τι κάνουμε; Εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε εγκαίρως στον γιατρό τους -γιατί αργεί το ραντεβού, γιατί το ανέβαλαν, γιατί τους μπήκαν εμπόδια- θα επιδεινωθούν οι δείκτες υγείας τους. Θα επιδεινωθεί η υπέρτασή τους, θα επιδεινωθεί ο διαβήτης τους, θα μείνουν ανεμβολίαστα τα παιδιά κτλ. Θα κοστίσουν τελικά όλα αυτά παραπάνω στο σύστημα υγείας, ναι ή όχι; Αυτονόητα πράγματα, δεν χρειάζονται καν μελέτες. Στην ουσία η προσπάθεια περικοπών με αυτόν τον τρόπο θα επιστρέψει μπούμερανγκ ως αύξηση τελικά της φαρμακευτικής δαπάνης. Ούτε καν αυτό το σκεπτικό της περικοπής δαπανών δεν θα επιτευχθεί».