Από τον κ. Στέλιο Βούλγαρη, Χειρουργό Ουρολόγο,

Υπεύθυνος Κέντρου Βραχυθεραπείας Προστάτη Βόρειας Ελλάδας

 

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με σχήμα και μέγεθος κάστανου, με κύρια λειτουργία τον εμπλουτισμό του σπέρματος με θρεπτικά συστατικά. Επίσης είναι ο μόνος αδένας που παράγει την ουσία  PSA (προστατικό ειδικό αντιγόνο), η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και η μέτρησή της είναι πολύ χρήσιμη, γιατί μας βοηθά στην ανίχνευση πιθανού καρκίνου του προστάτη. Κάθε άνδρας λοιπόν άνω των 50 θα πρέπει να εξετάζεται από Ουρολόγο, μια φορά το χρόνο, για έλεγχο PSA, δακτυλική εξέταση και υπερηχογράφημα. Στη δύσκολη εποχή της πανδημίας, η εξέταση του προστάτη κάποιες φορές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Η αναβολή της όμως μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του άνδρα. Και αυτό γιατί ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει κανένα σύμπτωμα (σιωπηλός δολοφόνος). Επίσης είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εμφανίζονται 300.000 νέα κρούσματα καρκίνου του προστάτη και από αυτά 5.000 περίπου στην Ελλάδα (GLOBOCAN. Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Greece 2018).  

 Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, έχει μεγάλη σημασία να καθορίσουμε αν αυτός είναι περιορισμένος μέσα στον προστάτη (εντοπισμένος ή καρκίνος αρχικού σταδίου) ή αν έχει ήδη δώσει μεταστάσεις, με ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών). Οι εξετάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και δεν πρέπει να αναβάλλονται, γιατί θα καθορίσουν πόσο άμεσα ή όχι, πρέπει ο ασθενής να αρχίσει τη θεραπεία του.

Για τους ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη , ο θεράπων ιατρός θα ορίσει την κατάλληλη επιλογή επεμβατικής αντιμετώπισης (όπως η βραχυθεραπεία, η λαπαροσκοπική αφαίρεση του αδένα) .

Όταν ο καρκίνος έχει ήδη βγει έξω από τον προστάτη,  ή φαίνεται να είναι ακόμη πιο επιθετικός, ο θεράπων ιατρός αποφασίζει την φαρμακευτική αγωγή αντιμετώπισής του, ανάλογα την περίπτωση. Η αγωγή χορηγείται είτε σε ενέσιμη μορφή είτε σε δισκίο, στερώντας με αυτό τον τρόπο τον καρκίνο από το «φαγητό» του, την τεστοστερόνη. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού, ο ασθενής μπορεί να συνεχίζει τη θεραπεία του κανονικά την εποχή της πανδημίας, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό του όχι μόνο από τον ιό αλλά κυρίως από οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, σε σχέση με την νόσο.

Η επίσκεψη στον ειδικό Ουρολόγο ή τον Ογκολόγο δεν πρέπει να διακοπεί καθόλου κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε πρώτα τον καρκίνο, παίρνοντας φυσικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και ελέγχοντας ότι και ο γιατρός μας κάνει το ίδιο και έχει δείξει τη στοιχειώδη ευαισθησία να έχει εμβολιαστεί, για να μας προστατέψει. Αποτελέσματα μελέτης του έγκριτου περιοδικού Lancet δείχνουν ότι δυστυχώς μέχρι και το 22% ασθενών με καρκίνο του προστάτη έχουν διακόψει τη θεραπεία τους, λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά με τη μεγάλη ελπίδα της καταπολέμησης της COVID 19, τα εμβόλια, έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα τους, σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι είναι ασφαλή για ασθενείς σε όλα τα στάδια καρκίνου του προστάτη2. O θεράπων ιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμβολιαστεί ο ασθενής. Η πανδημία, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη ελεγχθεί αν και η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων γεννά πολλές ελπίδες για να «δούμε φως στην άκρη του τούνελ». Μέχρι τότε όμως οι άνδρες θα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους για να ελέγξουν τον προστάτη τους, χωρίς φόβο. Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και με τον εμβολιασμό, κρατούν τον κορωνοϊό μακριά αλλά το γιατρό τους και τη θεραπεία τους κοντά. Μόνο έτσι το τέλος αυτής της περιπέτειας θα βρει γιατρούς και ασθενείς μαζί στη νέα αισιόδοξη εποχή.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

1.Lennard YW et al, Lancet, 2020, 395:1919-1926

2.Prostate Cancer UK org.

 

Share.
Exit mobile version