Ένα σελφ τεστ εβδομαδιαίως στα σχολεία και πληρότητα 100% στα γήπεδα
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Την μείωση των σελφ τεστ από πρώτης Απριλίου για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς από δύο σε ένα εβδομαδιαίως, και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 100%, εισηγήθηκε ομόφωνα η επιτροπή των Ειδικών στη χθεσινή της συνεδρίαση, αφήνοντας την συζήτηση για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και της χρήσης μάσκας για την επόμενη συνεδρίαση.
Η εισήγηση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews η κατάργηση της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επειδή αφορά διοικητικό μέτρο, και η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, επειδή αφορά οικονομική συνιστώσα, θα αποφασιστούν κεντρικά.
Η εφαρμογή τους, εφόσον αποφασιστεί, τοποθετείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, χρονικά από την 1η Απριλίου και με ορίζοντα έως το τέλος Αυγούστου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις στην επιδημιολογική εικόνα.
Η άρση των μέτρων επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα διεθνώς
Τις τελευταίες ημέρες πάντως πολύς λόγος γίνεται για την κατάργηση του πιστοποιητικού με σχετικές εξαγγελίες από κυβερνητικά χείλη, και ενώ η επιδημιολογική εικόνα ακόμη δεν δίνει το πράσινο φως, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι αριθμοί αυξάνονται ξανά παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης, και παρά τις μειώσεις των τεστ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΗΒ, αναφέρεται αύξηση 46% στα κρούσματα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Παρόλα αυτά αρκετές χώρες στην Ευρώπη επιχειρούν επιστροφή στην κανονικότητα με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, να ασκεί κριτική κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Μολδαβία την Τρίτη.
Κράτη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Κύπρος, που ήραν τους περιορισμούς από το επίπεδο του «υπερβολικού» στο επίπεδο του «ανεπαρκούς» βρίσκονται αντιμέτωπα με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2, είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή δήλωσε αισιόδοξος, αλλά σε επιφυλακή και μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την προστασία των ευάλωτων.
Η Όμικρον απειλεί τους ανεμβολίαστους υψηλού κινδύνου
Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι πώς θα προστατευθούν οι ευάλωτοι όταν σταματήσει να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους.
Η όλη συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες με αρκετές επιστημονικές φωνές, ακόμη και μέσα από την Επιτροπή να διαφωνούν με τη χαλάρωση των μέτρων, φαίνεται πως αγγίζει (και όχι αδιακαιολόγητα θα πρέπει να παραδεχτούμε) οικονομικές πτυχές, ενόψει και της τουριστικής σαιζόν που οσονούπω ανοίγει στην ηλιόλουστη χώρα μας. Καθότι όταν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, όπως μας διαβεβαίωσε ότι συμβαίνει στην πρόσφατη ενημερωτική ημερίδα του ΕΚΠΑ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, το να καταργηθεί το πιστοποιητικό σε κλειστούς χώρους, μόνο υγειονομικά ορθό δεν ακούγεται. Και όχι για να τιμωρηθούν οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι γιατί να το κρύψουμε «έχτισαν ανοσία στις πλάτες άλλων». Αλλά για να προστατευθούν όλοι, και κυρίως οι ευάλωτοι.
Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα. Μπορεί να είναι μικρότερη σε βαρύτητα, αλλά οδηγεί σε νοσηλείες ατόμων που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε στην ίδια ημερίδα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, που ήταν και συντονιστής της συζήτησης .
Στο κάδρο και πάλι η δύσκολη εξίσωση υγεία versus οικονομία
Ένα μεγάλο ζήτημα που μπαίνει επίσης στο τραπέζι, είναι τι μπορεί να σημαίνει η κατάργηση του πιστοποιητικού, όταν αυτή τη στιγμή όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση ή δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, δεν έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης κλπ.
Κάτι επίσης σημαντικό που οι ιθύνοντες θα πρέπει να λάβουν υπόψιν είναι ότι συμπτώματα long covid που μπορεί να είναι από απλή κόπωση έως σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, ήπαρ), θα παρουσιάσει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ένα 15-20% των νοσούντων. Και μάλιστα τέτοιου είδους συμπτώματα δεν εκδηλώνουν απαραίτητα αυτοί που έχουν νοσήσει βαριά, αλλά και ασυμπτωματικοί, σύμφωνα τουλάχιστον με την βιβλιογραφία.
Ως εκ τούτου κυβέρνηση και επιστήμονες καλούνται για μία ακόμη φορά να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση υγεία versus οικονομία. Και αυτή τη φορά με μία ακόμη κρίσιμη παράμετρο, που είναι το long covid και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συστήματα υγείας στο άμεσο, αλλά και το απώτερο μέλλον.