Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Η συνέντευξη του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη στο περιοδικό PhB (τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) οδήγησε τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνο Λουράντο να αντιδράσει έντονα σε μία συγκεκριμένη απάντηση του κ. Θεοδοσιάδη για τη γνωστή θέση περί των 11.000 φαρμακείων – εκλογικών κέντρων (δείτε εδώ).

Πρόκειται για κάτι που δεν ήρθε από το πουθενά ούτε ήρθε να προσθέσει κάτι καινούργιο. Πρόκειται για κάτι γνωστό σε όλους μέσα στον κλάδο και με αυτήν την έννοια σε αυτή τη φάση –με τα προβλήματα να είναι ανοικτά και να απαιτούν συναινέσεις- καθόλου βοηθητικό.

Άλλα είναι εκείνα που πρέπει να συζητούνται. Οι θέσεις και οι προτάσεις που θα μπορούσαν να πάνε τον κλάδο μπροστά. Οι διαφωνία είναι θεμιτή και μέσα από τη διαφωνία, εφόσον κατατίθενται από τις πλευρές που διαφωνούν εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, μπορούν να προκύψουν ωφέλιμες  συνθέσεις. Ακόμη και η απόρριψη μίας άποψης, εφόσον γίνει μετά από εξαντλητική μελέτη της είναι χρήσιμη.

Με αυτήν την έννοια είναι απορίας άξιο πως δεν κουβεντιάστηκε η πολύ ενδιαφέρουσα άποψη που κατέθεσε ο κ. Θεοδοσιάδης για το θέμα των κινήτρων στους φαρμακοποιούς όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα.

Μόλις πριν λίγες μέρες στην 9η Διημερίδα και Έκθεσης «Επιχειρηματικότητα και Επικοινωνία Υγείας» ο πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θοδωρής Αμπατζόγλου διατύπωσε μία θέση για το θέμα η οποία απέχει πολύ από τα όσα είπε ο κ. Θεοδοσιάδης στη συνέντευξη του στο PhB.

Συγκεκριμένα ο κ. Αμπατζόγλου είπε ότι εάν ήταν ο ίδιος υπεύθυνος να χαράξει τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας, στο θέμα των γενοσήμων θα προχωρούσε στα εξής τρία βήματα: πρώτον, θα εξαιρούσε τα γενόσημα από το clawback, δεύτερον θα έδινε σοβαρό κίνητρο –και οικονομικό- και στο συνταγογράφο ιατρό και στο φαρμακοποιό και τρίτον θα πραγματοποιούσε μία τεράστια καμπάνια για να πειστεί ο κόσμος ότι σήμερα τα γενόσημα και κυρίως τα παραγόμενα στην Ελλάδα είναι απολύτως ισότιμα από πλευράς ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας με τα πρωτότυπα. Αυτό, που όπως είπε, θα πρέπει άμεσα να γίνει είναι να αναθεωρηθεί η τιμολογιακή πολιτική. Ανέφερε σχετικά: «Σήμερα, πάρα πολλά φάρμακα έχουν εξευτελιστεί τόσο πολύ από πλευράς τιμής που είναι κατώτερα σε τιμή από ένα πακέτο τσίχλες, σε σημείο που δεν υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο περαιτέρω διείσδυσής τους στην αγορά. Τι έχουμε ως αποτέλεσμα; Απόσυρση και  υποκατάσταση από ακριβότερα φάρμακα διότι αυτή είναι η λογική της αγοράς. Είναι σαν να προσπαθούμε να χτίσουμε ένα ποτάμι για να περιορίσουμε τη ροή του.    

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδοσιάδης απαντώντας στο τι ζητάει, ως πρόεδρος του κλάδου για την προώθηση των γενοσήμων, τι κίνητρα θέλουν οι φαρμακοποιοί μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι: «Δεν ζητήσαμε ποτέ κίνητρα για τα γενόσημα. Και ούτε θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα. Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται με βάση αυτό που επιλέγει ο γιατρός, για τη χρονική διάρκεια και δοσολογία που το επιλέγει ο γιατρός. Τα κίνητρα και αντικίνητρα είναι μια λογική που δεν υπάρχει στην αγορά φαρμάκου». Τόνισε μάλιστα αναφερόμενος προφανώς σε αυτούς που σχεδιάζουν την πολιτική φαρμάκου ότι «αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι η άγαρμπη και βίαιη προώθηση των γενοσήμων οδηγεί τον ασθενή στην αντίθετη κατεύθυνση. Πρέπει να γίνει συνειδητοποίηση της κοινωνίας για το τι είναι το γενόσημο και τι είναι το πρωτότυπο φάρμακο. Να μιλήσουν σχετικά οι γιατροί και οι ειδικοί. Η εντολή «δώστε γενόσημα» σημαίνει αυτομάτως ότι η κυβέρνηση οδηγεί τον κόσμο στο γενόσημο επειδή είναι φθηνό. Άρα υποδεέστερο».  

 

 

Share.
Exit mobile version