Το υπουργείο Υγείας της Ιορδανίας ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκε ένα κρούσμα της mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων).

Πρόκειται για έναν 33χρονο άνδρα, ο οποίος δεν είναι κάτοικος της χώρας αλλά η εθνικότητά του δεν διευκρινίστηκε. Αυτό δεν είναι το πρώτο κρούσμα στο βασίλειο, αφού άλλο ένα είχε καταγραφεί το 2022. Το πρακτορείο Petra μετέδωσε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται στην απομόνωση.

Τι είναι ο ιός Mpox

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός mpox εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1958, σε πιθήκους που χρησιμοποιούνταν για έρευνα. Το πρώτο κρούσμα mpox σε άνθρωπο καταγράφηκε το 1970, στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Έως το 2022 τα κρούσματα mpox εκτός Αφρικής ήταν σπάνια. Ωστόσο το 2022, σημειώθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων από mpox σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά επιβεβαιώθηκε, για πρώτη φορά, ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής σωματικής επαφής.

Υπάρχουν δύο τύποι ιού mpox, ο Clade I και ο Clade II. Ο Clade I ενδημεί στην Κεντρική Αφρική, είναι πιο σοβαρός ιός με θνησιμότητα έως και το 10% των ασθενούντων. Ο Clade II ενδημεί στην Δυτική Αφρική, προκαλεί λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις και επιβίωση άνω του 99,9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version