Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

tanmadu@gmail.com

«Το πρόγραμμα κλινικών μελετών της Novo Nordisk Ελλάς Ε.Π.Ε αναπτύσσεται διαρκώς, προσδίδοντας μόνο όφελος στην ελληνική οικονομία, ενώ για τα επόμενα χρόνια προσδοκούμε την απλοποίηση των διαδικασιών από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες κλινικές μελέτες», δηλώνει σε συνέντευξη της στο DailyPharmaNews η  Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Market Access & Public Affairs Μαίρη Καραγεώργου, η οποία είναι στην εταιρεία τα τελευταία 9 χρόνια και είναι υπεύθυνη για τις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου. 

 Η Novo Nordisk δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1979 με την επωνυμία «Novo Ελλάς Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.», εισάγοντας προϊόντα για το Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ από το 1991 η εταιρεία φέρει την ονομασία «Novo Nordisk Ελλάς Ε.Π.Ε.». Όπως αναφέρει η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, «το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και η έντονη δραστηριότητα στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, αλλά και η δραστηριότητα της εταιρείας σε άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η αιμορροφιλία και οι διαταραχές ανάπτυξης, την κατατάσσουν στις ηγέτιδες δυνάμεις στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας, ενώ η βράβευση της  με την 8η θέση στα βραβεία Best Workplaces 2019, μαρτυρά το άριστο περιβάλλον και συνθήκες εργασίας των 80 εργαζομένων». 

Η κ .Καραγεώργου μιλάει για τις σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει η εταιρεία στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στα προγράμματα που έχει υλοποιήσει, για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του COVID, την προετοιμασία για το δεύτερο, αλλά και για τις δωρεές προς το ελληνικό κράτος, στις οποίες προχώρησε. Παράλληλα αναφέρεται στις νέες θεραπευτικές επιλογές που αναπτύσσει η εταιρεία για την αντιμετώπιση του σωματικού βάρους, στις παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσει η Πολιτεία ώστε οι ασθενείς με διαβήτη να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία, αλλά και σε ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο έτος που διανύουμε και  όπως τονίζει,  θα αλλάξει τη ζωή των διαβητικών.

Novo Nordisk ξεκίνησε με την ίδρυση των δύο μικρών δανικών εταιρειών Nordisk Insulinlaboratorium και Novo Terapeutisk Laboratorium το 1923 και το 1925, αντιστοίχως. Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν την παραγωγή ενός επαναστατικού τότε νέου φαρμάκου, της ινσουλίνης, που είχε μόλις ανακαλυφθεί από δύο Καναδούς επιστήμονες. Στην Ελλάδα από πότε δραστηριοποιείται και με ποια προϊόντα περισσότερο;

Η Novo Nordisk δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1979 με την επωνυμία «Novo Ελλάς Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.», εισάγοντας προϊόντα για το Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ από το 1991 η εταιρεία φέρει την ονομασία «Novo Nordisk Ελλάς Ε.Π.Ε.». Το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και η έντονη δραστηριότητα στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα αλλά και η δραστηριότητα της σε άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η αιμορροφιλία και οι διαταραχές ανάπτυξης την κατατάσσουν στις ηγέτιδες δυνάμεις στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας, ενώ η βράβευση της  με την 8η θέση στα βραβεία Best Workplaces 2019 μαρτυρά το άριστο περιβάλλον και συνθήκες εργασίας των 80 εργαζομένων. 

Η NovoNordisk Hellas έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια από τα προγράμματα που έχετε υλοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια; 

Η εταιρεία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας υλοποιεί διαρκώς δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού της χώρας για τις νόσους του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας. Παράλληλα υποστηρίζει ομοσπονδίες, συλλόγους ασθενών και ιατρικές εταιρείες  στην υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ασθενών. Κατά καιρούς έχει υλοποιήσει προγράμματα ΕΚΕ με τίτλους «Run to change diabetes» από το 2009 έως και σήμερα, «Πάμε Αιγαίο για να αλλάξουμε το διαβήτη», «Diabetes Bus» και «Βάλτε τη διατροφή σας στο Μπλε Κύκλο» με γνώμονα την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την αξία της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Παράλληλα υποστηρίζουμε πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης για τους γονείς με παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον διοργανώσαμε μια πρωτότυπη εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Κολυμπάμε για την Αιμορροφιλία» ενώ σε ενδοεταιρικό επίπεδο διαρκώς εκπαιδεύει τους εργαζομένους της, προσφέροντας τους παράλληλα εφόδια και διευκολύνσεις στην καθημερινότητα τους. Ξεχωρίζει η φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων στα χρώματα του διαβήτη (γαλάζιο), ώστε να διαδώσουμε το μήνυμα πως Μπορούμε να Αλλάξουμε το Διαβήτη. Επίσης η Novo Nordisk σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δημιουργήσανε τον Οδικό Χάρτη για τον Διαβήτη.

Πώς αντιμετωπίσατε το πρώτο κύμα της νόσου COVID-19 και τι προετοιμασίες κάνετε για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα;

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας θέσαμε δύο βασικούς στόχους ως εταιρεία: Κάθε ασθενής θα έχει άμεση και ολοκληρωμένη πρόσβαση στην θεραπεία του & κάθε  εργαζόμενος μας θα παραμείνει υγιής και ασφαλής. Τους πετύχαμε και τους 2 και ήδη είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για το δεύτερο κύμα. Μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας και του τηλεφωνικού μας κέντρου παρείχαμε καθημερινή υποστήριξη στα φαρμακεία της χώρας, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη διάθεση των προϊόντων, ενώ, διοργανώσαμε webinars με Επαγγελματίες Υγείας, ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλες τις ιατρικές εξελίξεις στην «εποχή» του κορωνοϊού και το συσχετισμό της νόσου COVID-19 με το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία.

Μέσα στην πανδημία της νόσου COVID-19 πολλές εταιρείες,  προχώρησαν σε δωρεές προς το Ε.Σ.Υ. και άλλους φορείς. Εσείς κάνατε κάποιες ενέργειες;

Η Νόβο Νόρντισκ Ελλάς Ε.Π.Ε. προχώρησε στη δωρεά ενός αναπνευστήρα υψηλής τεχνολογίας για την Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου «Αττικόν». Στη συνέχεια και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α.) στη δωρεά 200 λίτρων αντισηπτικού διαλύματος αιθυλικής αλκοόλης για το αστυνομικό προσωπικό, ενώ παράλληλα 20.000 χειρουργικές μάσκες που παραλάβαμε με απευθείας πτήση από την Κίνα, διατέθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή και ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

 Ποια είναι η πορεία ανάπτυξης του προγράμματος κλινικών μελετών

Στην Ελλάδα, για το διάστημα 2015 – 2019 έχουν πραγματοποιηθεί από την εταιρεία 23 κλινικές μελέτες, όπου συμμετείχαν 772 ασθενείς, ενώ η επένδυση για την υλοποίηση τους ξεπέρασε τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα κλινικών μελετών της εταιρείας αναπτύσσεται διαρκώς, προσδίδοντας μόνο όφελος στην ελληνική οικονομία, ενώ για τα επόμενα χρόνια προσδοκούμε την απλοποίηση των διαδικασιών από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες κλινικές μελέτες. Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με το συμψηφισμό του clawback με τις κλινικές μελέτες, είναι μία αναμφίβολα θετική εξέλιξη και αναμένουμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου.

Αναφερθήκατε σε δραστηριότητα της εταιρείας  σε χρόνιες παθήσεις όπως είναι η παχυσαρκία που αποτελεί   ένα μείζον ζήτημα και πλήττει περίπου 30% του Ελληνικού πληθυσμού. Μπορούμε να αναμένουμε κάποια θετική εξέλιξη για την θεραπευτική της αντιμετώπιση;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας πάσχουν από Παχυσαρκία ή έχουν υπερβολικό βάρος. Με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ατόμων η Novo Nordisk αναπτύσσει νέες θεραπευτικές επιλογές που δύνανται να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους. Πριν όμως απ’ όλα αυτά, το σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει η αναγνώριση της Παχυσαρκίας ως χρόνια νόσος από την Ελληνική Πολιτεία (πρόσφατα μάλιστα αναγνωρίστηκε στη Γερμανία), και η άμεση αντιμετώπισής αυτής με βάση διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε να επιλύσουμε το χρόνιο πρόβλημα και στίγμα που δημιουργεί στους συμπολίτες μας. Νομίζω πως σε αυτό το σημείο εσείς οι δημοσιογράφοι οφείλετε να μιλάτε  δυνατά για την αναγνώριση της παχυσαρκίας ως χρόνιο νόσημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

Η εταιρεία σας κατέχει ηγετική θέση στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη στην Ελλάδα. Ποιες παρεμβάσεις πιστεύετε πως πρέπει να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές;

Η πολιτική υγείας και η φαρμακευτική πολιτική έχουν άμεση επίδραση στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες, καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Είναι ανάγκη της ιατρικής κοινότητας να έχει στη φαρέτρα της τις βέλτιστες θεραπείες για τη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη και την προστασία των ασθενών από τις επιπλοκές της νόσου. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ο φαρμακευτικός κλάδος βιώνει μία δυσμενή κατάσταση σε ότι αφορά την εισαγωγή νέων φαρμάκων, καθώς οι καθυστερήσεις των αρμόδιων επιτροπών και η μη συμπερίληψη στην προτεραιοποίηση σημαντικών νόσων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, από το Υπουργείο Υγείας, έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις έως και 2 έτη μέχρι την κυκλοφορία ενός φαρμάκου και τη διάθεσή του στους ασθενείς. Παράλληλα οι παράλογες απαιτήσεις από τους διαπραγματευτές όπως 25% για την εισαγωγή νέων προϊόντων στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα επιφέρει προβλήματα στην ομαλή έλευση και διάθεση τους, ενώ πολλές φορές καθιστά την κυκλοφορία τους απαγορευτική. Φιλοδοξία μας είναι να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προτάσεις που πρόσφατα παρουσίασε ο ΣΦΕΕ όπως: Επαναπροσδιορισμός του Φαρμακευτικού Προϋπολογισμού και του μηχανισμού επιστροφών, Ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, Προώθηση επενδύσεων, Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων κ.ο.κ.

Ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας για το  2020;

Εντός του 2020 αναμένουμε την κυκλοφορία ενός προϊόντος για το ΣΔ που θα αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή των ασθενών. Επίσης περιμένουμε τη δημοσιοποίηση 2 μελετών για τη νόσο του Σακχαρώδους Διαβήτη σε συνεργασία με το London School of Economics και με το Ινστιτούτο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα,  αναμένεται η εκκίνηση μιας νέας καινοτόμας ιστοσελίδας για το Διαβήτη και  την παχυσαρκία που θα εστιάζει σε εμπειρίες ζωής ασθενών που θα δίνουν έμπνευση σε άλλους ασθενείς. 

 

 

Share.
Exit mobile version