Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

Για επιτακτική ανάγκη επάνδρωσης με πνευμονολόγους-φυματιολόγους όλων των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, των Τοπικών Ιατρείων, των Πολυϊατρείων και των Περιφερικών Ιατρείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάνει λόγω σε συνέντευξη της η νεοκλεγείσα  και πρώτη γυναίκα πρόεδρος, της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Δρ. Μάτα Τσικρικά σε συνέντευξη που παραχωρεί στο DailyPharmaNews.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι «η έλλειψη ενός οργανωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας από ειδικούς πνευμονολόγους και η απουσία στήριξης των ιδιωτών πνευμονολόγων μέσω συμβάσεων ΕΟΠΥΥ,  λειτουργούν αρνητικά και δεν επιτρέπουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διαχείριση των ασθενών με covid 19 στην κοινότητα, και κατά συνέπεια την αποφόρτιση των νοσοκομειακών δομών». 

Σοβαρό  πρόβλημα θεωρεί η πρόεδρος της Ε.Πν.Ελ και τη  μη προκήρυξη θέσεων νέων πνευμονολόγων στα νοσοκομεία όλης της χώρας, παρά τις αυξημένες ανάγκες. Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί  «η  μαζική προσέλευση και αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών σχετιζόμενων με το αναπνευστικό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες θα δοκιμάσει τις αντοχές των συστημάτων υγείας,  και θα μειώσει πιθανά την αποδοτικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας με κόστος, δυστυχώς με προσμετρώμενες απώλειες όχι μόνο σε υλικοτεχνικούς πόρους, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές».

 

Ποιες είναι  οι βασικές σας προτεραιότητες μετά την εκλογή σας στο τιμόνι της Ένωσης  Πνευμονολόγων Ελλάδος. Eίστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία.

 Στην παρούσα συγκυρία, ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες αποτελούν η προώθηση της έγκαιρης και έγκυρης ιατρικής πληροφορίας στους επαγγελματίες υγείας και στο ευρύ κοινό, η ανεμπόδιστη πρόσβαση των αναπνευστικών ασθενών για έκτακτα ή χρόνια νοσήματα σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, η υποστήριξη της δια βίου εκπαίδευσης των συναδέλφων και η συνεχής εξέλιξη των γνωστικών αντικειμένων της ειδικότητας μας. Επίσης τα οφέλη της αποκλειστικής συνταγογράφησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη διαχείριση των αναπνευστικών νόσων, η ορθή εφαρμογή οξυγονοθεραπείας από τους ειδικά εκπαιδευμένους επιστήμονες, καθώς και η ανάπτυξη αγαστής συνεργασίας με τις λοιπές ιατρικές ειδικότητες. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ε.Πν.Ελ. ενεργεί απρόσκοπα προς όφελος των πνευμονολόγων-φυματιολόγων όλης της χώρας προάγοντας την ορθή, πλήρη και απρόσκοπτη άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματα της ειδικότητας, παρεμποδίζοντας κάθε πιθανή ενέργεια αντιποίησης από όπου και αν προέρχεται.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του κλάδου αυτή τη στιγμή που πρωταγωνιστεί σε αυτή την πανδημία.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της πνευμονολογίας-φυματιολογίας στη χώρα μας, παρότι θεωρείται μία από τις ειδικότητες αιχμής και προσφέρει τα μέγιστα αυτή την περίοδο από το μετερίζι είτε της ιδιωτικής είτε της δημόσιας περίθαλψης, είναι ότι εξακολουθεί να βιώνει την υποστελέχωση και την αποδυνάμωση. Ακόμα και τώρα, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η επάνδρωση με πνευμονολόγους-φυματιολόγους όλων των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, των Τοπικών Ιατρείων, των Πολυϊατρείων και των Περιφερικών Ιατρείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορωνοϊού κατά την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ενός οργανωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας από ειδικούς πνευμονολόγους και η απουσία στήριξης των ιδιωτών συναδέλφων μέσω συμβάσεων ΕΟΠΥΥ λειτουργούν αρνητικά και δεν επιτρέπουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διαχείριση των ασθενών με covid 19 στην κοινότητα, και κατά συνέπεια την αποφόρτιση των νοσοκομειακών δομών. Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθεί η μη προκήρυξη θέσεων νέων πνευμονολόγων με ειδικές γνώσεις στη διαχείριση των παθήσεων του αναπνευστικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας παρά τις αυξημένες ανάγκες. Η μαζική προσέλευση και αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών σχετιζόμενων με το αναπνευστικό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες θα δοκιμάσει τις αντοχές των συστημάτων υγείας και θα μειώσει πιθανά την αποδοτικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας με κόστος, δυστυχώς με προσμετρώμενες απώλειες όχι μόνο σε υλικοτεχνικούς πόρους αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

Στο Σωτηρία πως αντεπεξέρχεστε μέχρι ώρας, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των περιστατικών

 Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ακτινολόγοι, τα συνεργεία καθαρισμού ακόμα και το διοικητικό προσωπικό κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Οι εφημερίες έχουν γίνει ιδιαίτερα εξαντλητικές, επίπονες και με ψυχικό κόστος χωρίς να τελειώνουν ποτέ στην ώρα τους. Καθημερινό άγχος η πιθανή έλλειψη υλικού μέτρων ατομικής προστασίας στην αντιμετώπιση και περίθαλψη covid 19 ασθενών, η επάρκεια κλινών ΜΕΘ, καθώς και η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, κυρίως όμως με ενίσχυση των πνευμονολογικών κλινικών με ιατρικό δυναμικό. Παρόλα αυτά, δεν πτοούμαστε στο παραμικρό γιατί μετράμε συνεχείς νίκες κατά του κορωνοϊού και πολλαπλά εξιτήρια για το σπίτι καθημερινά, ενώ στις όποιες δυσκολίες αντεπεξερχόμαστε με χαμόγελο, προσήλωση και σεβασμό για τον πάσχοντα. 

Οι πνευμονολόγοι έχετε κερδίσει κάποια γνώση σε όφελος των ασθενών όλο αυτό το διάστημα από το Μάρτιο και μετά και ποια είναι αυτή;

Για την ειδικότητα σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, οι θεραπευτικοί χειρισμοί είναι πλέον πιο άμεσοι, τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται αυτοματοποιημένα, η υιοθέτηση κλινικών αλγόριθμων ικανών να εκτιμούν τον κίνδυνο εμφάνισης βαρύτερων μορφών της λοίμωξης, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, έχουν πλέον παγιωθεί στην καθημερινή κλινική πράξη. Παράλληλα, η πνευμονολογία- φυματιολογία πρωτοπόρησε στην ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μέσω webinar, δημοσιεύσεων, έκδοσης οδηγιών και δημιουργίας σεμιναρίων με σκοπό τη διάχυση της ορθής ιατρικής πληροφορίας ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας και στο ευρύ κοινό.  

 

Ο διαχωρισμός των πτερύγων covid από τις υπόλοιπές γνωρίζετε αν γίνεται σύμφωνα με τις σωστές προδιαγραφές στα νοσοκομεία που δέχονται θετικούς ασθενείς;

Στα νοσοκομεία που υποδέχονται για περίθαλψη covid 19 ασθενείς έχουν δημιουργηθεί ειδικές πτέρυγες, οι οποίες λειτουργούν υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού τόσο στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου, όσο και στην κοινότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες της εκάστοτε επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο, ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται, παρακολουθείται καθημερινά το προσωπικό για συμπτώματα συμβατά με covid 19 λοίμωξη, ενώ τηρούνται αυστηρά τα ενδονοσοκομειακά πρωτόκολλα για προσωπικό και για νοσηλευόμενους. Κάποια αστοχία είναι δυνατόν να προκαλέσει ενδονοσοκομειακή ή διασπορά εκτός χώρου εργασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ελλιπή επιχειρησιακό σχεδιασμό, σε έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, σε μη πιστή εφαρμογή των μέτρων ή σε λανθασμένη παραβίαση τους κατά τους χειρισμούς με τους ασθενείς. 

 

 

Share.
Exit mobile version