Τα εξατομικευμένα εμβόλια “υπόσχονται” να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο

Tο Bρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα προσφέρει σε χιλιάδες καρκιμοπαθείς πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές εξατομικευμένων εμβολίων mRNA κατά του καρκίνου.

Τριάντα νοσοκομεία στην Αγγλία έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα «Cancer Vaccine Launch Pad» και χιλιάδες καρκινοπαθείς του βρετανικού ΕΣΥ αναμένεται να έχουν πρόσβαση στις δοκιμές ενός νέου τύπου θεραπείας που χρησιμοποιεί εμβόλια mRNA της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας BioNTech, για την καταπολέμηση της ασθένειάς τους.

Τα υπό δοκιμή εμβόλια τεχνολογίας mRNA έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνεται έτσι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου.

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου βασίζονται στο mRNA – την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τον COVID-19 – και δημιουργούνται με ανάλυση του όγκου ενός ασθενούς για τον εντοπισμό ειδικών μεταλλάξεων. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι γιατροί δημιουργούν στη συνέχεια ένα πειραματικό εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου.

 «Τα ερευνητικά εμβόλια κατά του καρκίνου βασίζονται στο mRNA και δημιουργούνται αναλύοντας τον όγκο ενός ασθενούς για τον εντοπισμό μεταλλάξεων ειδικών για τον δικό του καρκίνο. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτά θα είναι επιτυχή, αν και είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι. Με βάση τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε επί του παρόντος για την ενδοσωματική ανταπόκριση στο εμβόλιο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σημαντική και θετική εξέλιξη για τους ασθενείς, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα δεδομένα και συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε κατάλληλους ασθενείς στη δοκιμή για να το διαπιστώσουμε περαιτέρω.” δήλωσε η Dr Victoria Kunene, Κλινική Ογκολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια στις δοκιμές εμβολίων στο Queen Elizabeth Hospital Birmingham.

Ο καθηγητής Gareth Griffiths, διευθυντής του SCTU του Cancer Research UK, δήλωσε: «Τα εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη νόσο, ιδίως για τους καρκίνους εκείνους όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι επί του παρόντος περιορισμένες ή πολύ απαιτητικές για τον οργανισμό των ασθενών».

Οι πρώτες δοκιμές εμβολίων αναμένεται να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και ειδικότερα ,στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του δέρματος, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και των νεφρών, με την προοπτική ωστόσο να προστεθούν στο μέλλον και άλλες μορφές της νόσου.

Τι είναι τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου

Τα εξατομικευμένα εμβόλια καρκίνου mRNA είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας, η οποία δοκιμάζεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές. Είναι προσαρμοσμένα στον καρκίνο του κάθε ατόμου και λειτουργούν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει, να καταστρέφει και να αποτρέπει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο λόγος που ονομάζονται εμβόλια είναι επειδή διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τον καρκίνο, με τον ίδιο τρόπο που τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα να προστατεύεται από ιούς και βακτήρια.

Αυτά τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου δεν έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκίνου εξαρχής.

Ποιους ασθενείς αφορούν τα εξατομικευμένα εμβόλια

Οι δοκιμές αντικαρκινικού εμβολίου αφορούν άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο -είτε για πρώτη φορά είτε για καρκίνο που επανέρχεται – και υποβάλλονται σε θεραπεία. Για αυτούς τους ασθενείς, τα εμβόλια κατά του καρκίνου μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου στο μέλλον.

Τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να επάγουν μια ανοσολογική απόκριση που μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου μετά από χειρουργική επέμβαση στον πρωτοπαθή όγκο, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ώστε να αναγνωρίσει και ενδεχομένως να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Οι ασθενείς που συμφωνούν να λάβουν μέρος στις δοκιμές υποβάλλονται σε αιματολογικό έλεγχο και δίνουν δείγμα από τον καρκινικό τους ιστό. Εάν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας παραπέμπονται στο πλησιέστερο νοσοκομείο που συμμετέχει στις δοκιμές.

Ο καθηγητής Peter Johnson, Κλινικός Διευθυντής για θέματα Καρκίνου στο NHS, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση, οι καρκίνοι μπορεί μερικές φορές να επιστρέψουν επειδή μερικά καρκινικά κύτταρα παραμένουν στο σώμα. Χρησιμοποιώντας ένα εμβόλιο για να στοχεύσουμε αυτά τα εναπομείναντα κύτταρα. μπορεί να είναι ένας τρόπος να σταματήσει η εξέλιξη του καρκίνου. Η πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη επιλογή για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και χαίρομαι που μέσω της εθνικής μας πλατφόρμας θα διευρύνουμε τις ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε αυτές τις δοκιμές πολλές χιλιάδες ασθενών».

Ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία

Ο πρώτος ασθενής του NHS που συμμετέχει στο Cancer Vaccine Launch Pad είναι ο 55χρονος Elliot Pfebve, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας. Ο 55χρονος άνδρας είχε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία, οι εξετάσεις του ωστόσο έδειξαν ότι είχε ακόμη θραύσματα καρκινικού DNA στην κυκλοφορία του.

Αφού υποβλήθηκε στον αναγκαίο ιατρικό έλεγχο και η ιατρική ομάδα έκρινε ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας,  οι ερευνητές έστειλαν ένα δείγμα του καρκινικού όγκου του Elliot στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις ειδικές για τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας mRNA, το οποίο περιέχει οδηγίες στα κύτταρα του Elliot να παράγουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που είναι μοναδικές για τα καρκινικά του κύτταρα.

Ο Elliot Pfebve προχώρησε στην θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο στο University Hospitals Birmingham NHS foundation trust, ένα από τα κέντρα που συμμετέχουν στη δοκιμή εμβολίου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου BioNTech.

«Νιώθω ενθουσιασμένος. Μέσα από τις δυνατότητες αυτής της δοκιμής, εάν είναι επιτυχής, μπορεί να βοηθηθούν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άνθρωποι, ώστε να έχουν ελπίδα και ίσως να μην βιώσουν όλα όσα έχω περάσει», δήλωσε ο Elliot Pfebve λίγο μετά την έναρξη της θεραπείας.

Η Amanda Pritchard, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, δήλωσε: «Το να δούμε τον Elliot να λαμβάνει την πρώτη του θεραπεία στο πλαίσιο του Cancer Vaccine Launch Pad είναι μια στιγμή ορόσημο για τους ασθενείς και τις υπηρεσίες υγείας, καθώς προσπαθούμε να αναπτύξουμε καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσουμε αυτή την ασθένεια. Η δοκιμή εμβολίου στην οποία συμμετέχει ο Elliot είναι μία από τις πολλές που θα πραγματοποιηθούν σε πολλά βρετανικά για τη θεραπεία διαφορετικών τύπων καρκίνου».

Εφόσον η παγκόσμια αυτή πρωτοποριακή έρευνα αποδειχθεί επιτυχής, τα εξατομικευμένα εμβόλια υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, καθώς θα αποτελούν μια μόνιμη θεραπεία και θα κατασκευάζονται “κατά παραγγελία” για κάθε ασθενή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Πηγή: NHS UK

Share.
Exit mobile version