Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διασαφήνισε αρκετά ζητήματα γύρω από τον εμβολιασμό, «για να μην κυκλοφορούν ανυπόστατες και κακόβουλες φήμες», όπως εξήγησε ο ίδιος.
«Ο προγραμματισμός που κάνουμε για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, εξασφαλίζει και τη δεύτερη δόση. Άρα, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, πολίτης που εμβολιάστηκε να μην έχουμε το εμβόλιό του για τη δεύτερη δόση».
144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Από αύριο, 20 Ιανουαρίου 2021, θα λειτουργούν επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 1.000.
«Το σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις. Επιπλέον, έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλες λύσεις, όπως είναι τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργήσουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και αν απαιτηθεί, θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Χρήσιμες πληροφορίες για τον πολίτη που επιθυμεί να εμβολιαστεί
- Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιώσει, να απαντήσει στο sms. Άρα, όσοι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού που τους έχει σταλεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ΚΕΠ.
- Στην περίπτωση που όταν αναζητούμε ραντεβού στην πλατφόρμα, δεν εμφανίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάμε, παραδείγματος χάριν αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που είναι κοντά στην εργασία του, τότε μπορεί, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα, να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
- Στην ερώτηση κάποιος αν μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι «ναι». Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας.
- Εάν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού; Η απάντηση και εδώ είναι «ναι», με τη διαφορά ότι θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό. Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι για να τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίων.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2-8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό πολιτών, που μπορεί να φτάσει έως και 10%, δεν προσέρχεται».
Όπως επεσημανε ο κ. Θεμιστοκλέους, «βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων και για αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων, γιατί χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί αυτό».
«Καμία δόση χαμένη»
«Για να αντιμετωπίσουμε ριζικά το ενδεχόμενο απώλειας δόσεων, με την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δημιουργούμε μηχανισμό, έτσι ώστε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα. Το σύνθημά μας είναι «Καμία δόση χαμένη». Κριτήριο για την επιλογή αυτή αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και του μηχανισμού τους, να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή».
- Το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε εφοδιάσει 31 μεγάλα νησιά και εντός του Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά της Πατρίδας μας.
«Σήμερα, μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανακοινώνουμε ένα πρόσθετο μέτρο για τα νησιά με μόνιμους κατοίκων κάτω των 1.000, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι, την ίδια χρονική στιγμή, τη στιγμή δηλαδή του εφοδιασμού με εμβόλια και όχι μόνο οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.