Τη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς επίσης και την επενδυτική δυναμική του κλάδου ανέλυσε, μεταξύ άλλων, ο Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Μάρκος Ολλανδέζος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Evidence Based Healthcare 2020 “The Covid-19 Case”. Ο κ. Ολλανδέζος σημείωσε πως «σε αντίθεση με πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας που αντιμετώπισαν ελλείψεις φαρμάκων, στην Ελλάδα δεν παρουσιάστηκαν παρόμοια προβλήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν εξαρτάται τόσο έντονα από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της επάρκειας σε φάρμακα αποδείχθηκε πολύ σημαντική».

Ο κ. Ολλανδέζος αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη για την υιοθέτηση μιας νέας φαρμακευτικής πολιτικής. «Η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε τις παθογένειες της ακολουθούμενης πολιτικής φαρμάκου. Υπάρχει προβληματισμός στους κόλπους της ΕΕ για την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής που θα αφορά στην ενίσχυση τόσο των συστημάτων υγείας, όσο και στην ικανότητα παραγωγής φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών στην Ευρώπη. Η ΕΕ ήδη σχεδιάζει μια νέα φαρμακευτική στρατηγική που θα δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής έρευνας με στόχο την διασφάλιση συνθηκών φαρμακευτικής επάρκειας και τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών».

Ο κ. Ολλανδέζος μίλησε ακόμη για την επενδυτική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι «το σωστό μέτρο συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις του κλάδου έφερε 38 νέα επενδυτικά σχέδια ύψους €80 εκατ. Οι επενδύσεις, μπορούν να συνεχιστούν και στα επόμενα έτη, υπερβαίνοντας το μισό δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μια μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία, αποσβένονται σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ η συνολική επίδρασή τους στο ΑΕΠ κυμαίνεται μεταξύ 86% και 129% του ποσού της επένδυσης».

Ωστόσο, όπως τόνισε, η πραγματοποίηση των επενδύσεων του κλάδου και η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας απαιτούν την ύπαρξη ορισμένων προϋποθέσεων: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί όχημα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο επιβαρύνεται με υψηλά clawback και rebate, που το 2019 κυμαίνονταν μεταξύ 40-45% της τιμής παραγωγού των ελληνικών φαρμάκων, ενώ μαζί με την φορολογία, το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάνει στο 70%.  Η άμεση και έμμεση αυτή υπερφορολόγηση στερεί οξυγόνο και πόρους που σε άλλη περίπτωση θα διοχετεύονταν σε αναπτυξιακές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ποσού που αφορά στον συμψηφισμό των επενδύσεων με το clawback, ώστε να κινητροδοτηθούν περαιτέρω οι επενδύσεις».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ολλανδέζος, υπογράμμισε ότι «η επιβίωση και ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας απαιτεί την εφαρμογή μιας σταθερής φαρμακευτικής πολιτικής με αναπτυξιακό πρόσημο και με διαρθρωτικά μέτρα που θα αφορούν μεταξύ άλλων στην εξεύρεση λύσης για τη βιώσιμη κάλυψη των ανασφαλίστων, στον εξορθολογισμό της κατανάλωσης, στον περιορισμό της αδόκιμης υποκατάστασης των φθηνότερων από ακριβότερα φάρμακα, στην παροχή ουσιαστικών κινήτρων για τη χρήση γενοσήμων και γενικότερα οικονομικότερων θεραπειών από το σύστημα, τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».

 

 

Share.
Exit mobile version