Σαν βόμβα έπεσε χθες το απόγευμα η είδηση για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη και προβλέπει ότι θα μπορεί όποιος θέλει να ανοίξει φαρμακείο χωρίς να χρειάζεται να είναι φαρμακοποιός…

 

 

Η αλήθεια είναι ότι οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στα χρόνια της κρίσης με τα ΜΥΣΥΦΑ να φεύγουν σε ένα μεγάλο βαθμό από τα χέρια τους, το ιδιοκτησιακό να βάζει στα «χωράφια» τους άσχετους επιχειρηματίες και την κρίση να τους χτυπά όπως όλους τους Έλληνες, ως επαγγελματίες και πολίτες, σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο!

 

Ομοίως, στα αναβρασμό βρίσκονται και οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και καλούνται να εξετάζουν εκατοντάδες ασφαλισμένους με 1500 ευρώ μικτά μηνιαίως. Όπως αναφέρουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, «επί εδάφους εγχώριου οικονομικού πλεονάσματος πάνω από 5 δις, η συνταγή πληβειοποίησης και εξόντωσης του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού εκτυλίσσεται αμείλικτα. Το σχέδιο των νέων συμβάσεων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην παρουσία του στο τελευταίο ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προβλέπει αύξηση κατά 60%-100% των επισκέψεων ( για τον ειδικό ή οικογενειακό ιατρό, αντίστοιχα ) και μείωση κατά 25% των αμοιβών, σε ένα διεθνές περιβάλλον αμοιβών εργασίας ιατρικού δυναμικού με μισθούς που κυμαίνονται από 5.000 – 15.000 ευρώ μηνιαίως».

 

Με αυτόν τον τρόπο παρέχονται ισχυρά κίνητρα ενίσχυσης της ήδη υπάρχουσας μαζικής ιατρικής μετανάστευσης. 

 

Και καλούν τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους «να αντισταθούν στην υποβάθμιση και απαξίωση του ιατρικού έργου και να αρνηθούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυτούς τους απαράδεκτους όρους. Περιμένουμε να στηρίξουν με σθένος τους Έλληνες ιατρούς».

 

Οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις από τις πλευρά τους, βλέπουν τα παλιά, δοκιμασμένα, φθηνά γενόσημα να μην διεισδύουν επαρκώς στην ελληνική αγορά και τις τιμές τους να καταποντίζονται σε επίπεδα μη συμβατά με την παραγωγή και διάθεσή τους. Και δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του αβάσταχτου clawback που έρχεται στα τέλη του έτους να τους αποτελειώσει! 

 

Ναι, όλοι δίκιο έχουν! Όμως και οι Θεσμοί, κάποιες φορές, δίκιο έχουν ότι δεν προχωράμε τις απαραίτητες αλλαγές με έναν λογικό…ρυθμό. Κι αν θεωρήσουμε ως αξιόπιστους αυτούς που διαρρέουν ότι οι Θεσμοί δεν μας υποδεικνύουν τώρα πια «ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε», αλλά τα αποτελέσματα που θέλουν να δουν στα δημοσιονομικά μας, τότε το πράγμα γίνεται εκνευριστικό… Και πονηρό. 

 

Γιατί, αν αληθεύει, ότι επειδή δεν μπορούν οι κυβερνώντες να προχωρήσουν στις απαραίτητες, δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές, κάνουν όποιο «πασάλειμμα» τους βρεθεί στο δρόμο, τότε δεν πρέπει να μιλάμε για οικονομική κρίση αλλά για εθνική τραγωδία.

 

 Μ.Τ.

 

 

 

 

Share.
Exit mobile version