Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, μιλώντας στο DailyPharmaNews, για την αποδοχή στο τελικό κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, της τροπολογίας την οποία πρότεινε στο υπουργείο Υγείας εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, (ΠΦΥ) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουλίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Τσικανδυλάκης χαρακτήρισε το θέμα της ΠΦΥ σημαντικό για τον κλάδο και με αυτό το σκεπτικό δεν ξαφνιάστηκε που ορίστηκε από τη νέα διοίκηση του ΠΦΣ να την εκπροσωπήσει στη συζήτηση του νομοσχέδιου, καθώς είναι ο άνθρωπος που ως επικεφαλής της σχετικής επιτροπής τρέχει το θέμα εδώ και δύο χρόνια.   «Θέλω να πιστεύω ότι για την κάθε διοίκηση του Πανελληνίου δεν υπάρχουν παραταξιακά στεγανά, όταν αφορούν θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον του κλάδου, με την εκπροσώπηση του συλλόγου σε σημαντικά θέματα. Το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε ανατεθεί από την προηγούμενη διοίκηση σε εμένα για να το επεξεργαστώ, μαζί με μία ομάδα  νέων συναδέλφων οι οποίοι πραγματικά βοήθησαν  στη μελέτη που εκπονήθηκε και κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας εδώ και ένα χρόνο. Και θέλω να τους αναφέρω ονομαστικά καθώς η μελέτη αυτή ανοίγει καινούργιες πόρτες για το μέλλον του φαρμακείου τα επόμενα χρόνια. Είναι ο Λευτέρης Μαρίνος, ο Γιώργος Κουτέπας και ο Πάνος Ζαρογουλίδης».

Με όπλο αυτή τη μελέτη αλλά και βάση την εμπειρία από την εδώ και πολλά χρόνια καθημερινή πρακτική στα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ελλάδα οι φαρμακοποιοί ζήτησαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσικανδυλάκης «να θεσμοθετηθούν και να νομιμοποιηθούν οι παροχές ΠΦΥ, που προσφέρουν σήμερα οι φαρμακοποιοί ή που μπορούν να προσφέρουν στο μέλλον. Καταθέσαμε μία τροπολογία η οποία πιστεύουμε ότι θα ψηφιστεί στο καινούργιο νομοσχέδιο».

Η τροπολογία, όπως εξήγησε δεν είχε αναφορά σε συγκεκριμένες πράξεις. «Εμείς δεν θέλουμε να περιορίσουμε τις πράξεις. Θέλουμε να το αφήσουμε ανοιχτό. Πρόκειται για μία γενική τροπολογία. Το νόημα της είναι ότι ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη ΠΦΥ, αφενός παρέχοντας τα φάρμακα συνταγογραφούμενα και μη με εκπαίδευση του ασθενή να τα λαμβάνει σωστά, αφετέρου έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είτε στο φαρμακείο είτε και στο σπίτι, εάν χρειαστεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να τα εντάξουμε όλα, γιατί σκοπός μας είναι να εκμεταλλευτούμε το νέο ρόλο που έχουμε με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αφού η σύμβαση που υπογράψαμε με τον ΕΟΠΥΥ μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Ένα σημαντικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι η εκπαίδευση που έχουμε ως φαρμακοποιοί, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Δεν είμαστε έτοιμοι σήμερα να το κάνουμε».

Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι φαρμακοποιοί είναι να υπάρχει η δυνατότητα από τον νόμο για την παροχή υπηρεσιών που και σήμερα προσφέρει ο φαρμακοποιός χωρίς να είναι νομιμοποιημένες αλλά με την προϋπόθεση ότι οι φαρμακοποιοί που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες θα έχουν πιστοποιηθεί για την παροχή τους.

«Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει μελετήσει το πρόγραμμα “Αρεταίος” να παράσχει υπηρεσίες μπαίνοντας  στο πρόγραμμα. Πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτό και μετά να μπορέσει να το εφαρμόσει. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με το Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) μπορεί να το κάνει αυτό. Ήδη 2.500-3.000 φαρμακοποιοί παρακολουθούν τα εβδομαδιαία προγράμματα του ΙΔΕΕΑΦ.     

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από τους άλλους επαγγελματίες υγείας ο κ. Τσικανδυλάκης εξήγησε ότι «εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με άλλους παρόχους υγείας. Είναι δεδομένο. Υπάρχει αντίδραση από τους γιατρούς οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει το πνεύμα πάνω στο οποίο βαδίζουμε. Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε κομμάτι από την ύλη του γιατρού. Δεν θέλουμε να γίνουμε γιατροί. Φαρμακοποιοί θέλουμε να παραμείνουμε. Αλλά εάν δείτε ποιες υπηρεσίες προσφέρει το φαρμακείο στην Ευρώπη, ποιες υπηρεσίες προσφέρει στον Καναδά, στις ΗΠΑ θα δείτε ότι αυτά που εμείς ζητάμε καταρχήν από το υπουργείο είναι πολύ λίγα».

Η αίσθηση που αποκόμισε ο κ. Τσικανδυλάκης από το κλίμα και τις επαφές που είχε με βουλευτές ήταν πολύ θετική. «Εγώ πιστεύω ότι το είδαν πολύ θετικά. Με πολλούς βουλευτές που έτυχε να μιλήσω το είδαν θετικά και πιστεύω ότι θα περάσει και έτσι ο φαρμακοποιός θα ενταχθεί στην ΠΦΥ με συγκεκριμένο πλαίσιο και από εκεί και πέρα θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις οι λεπτομέρειες για την κάθε πράξη που θα μπορεί να κάνει ο φαρμακοποιός στο πλαίσιο της ΠΦΥ».

Σημαντικό για τον κ. Τσικανδυλάκη είναι ότι στη θέση του υπουργού βρίσκεται ο κ. Ανδρέας Ξανθός. «Σημαντικό επίσης είναι ότι ο υπουργός Υγείας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει να ακούει. Συνήθως οι βουλευτές και οι υπουργοί δεν ακούνε, κάνουν αυτό που οι ίδιοι έχουν σχεδιάσει στο μυαλό τους ή αυτό που τους έχουν πει οι σύμβουλοί τους. Ο συγκεκριμένος σε όσες επαφές είχα μαζί του έχει αποδείξει ότι ξέρει να ακούει και όταν είναι κάποια πράγματα που μπορεί να υλοποιήσει, το κάνει. Και το απέδειξε συμπεριλαμβάνοντας τους φαρμακοποιούς σε αυτό το νομοσχέδιο».

Βέβαια, όπως εξηγεί χρειάζεται ακόμη δουλειά. «Θεωρούμε ότι από το υπουργείο θα κληθούμε αναλυτικά για το κάθε θέμα το οποίο μπορεί να προσφέρει ο φαρμακοποιός, να καταθέσουμε τη μελέτη που έχουμε επεξεργαστεί, την οποία ο υπουργός μπορεί να έχει ακούσει πολλές φορές αλλά χρειάζεται να την επεξεργαστούμε και εμείς ανάλογα με αυτά που θα μας ζητηθούν. Γιατί εγώ πιστεύω ότι για την κάθε ενέργεια χωριστά θα πρέπει να κατατεθεί μία ξεχωριστή μελέτη».

Στη Βουλή μαζί με τον κ. Τσικανδυλάκη παρόντες ακόμη ήταν ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης, ο πρόεδρος του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος και ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΦΣ κ. Ηλίας Δημητρέλλος.

 

Share.
Exit mobile version