Μια νέα μέθοδος σάρωσης εξαιρετικά χαμηλής δόσης Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (Positron Emission Tomography – PET) μπορεί να δημιουργήσει απεικονίσεις ανάλογης ποιότητας με αυτές που απαιτούν επί του παρόντος συνδυασμό Σαρώσεων PET και Υπολογιστικής Τομογραφίας (CT), με το πλεονέκτημα, ωστόσο, της πολύ λιγότερης έκθεσης των ασθενών σε ακτινοβολία, όπως αναφέρουν οι ερευνητές σχετικής μελέτης.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ο συνδυασμός PET και CT επιτρέπει στους γιατρούς να αξιολογούν τις ανωμαλίες σε κυτταρικό επίπεδο, με πληροφορίες σχετικά με τη δομή από την αξονική τομογραφία και τη λειτουργία των κυττάρων και των ιστών από τη σάρωση PET.

Οι συνδυαστικές σαρώσεις PET και CT εκθέτει τους ασθενείς σε ιονίζουσα ακτινοβολία με δύο τρόπους: από την ίδια την αξονική τομογραφία και από τη ραδιενεργή χρωστική που εγχέεται ή λαμβάνεται για τη σάρωση PET.

Χρησιμοποιώντας σαρωτές PET τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι μπορούν να απεικονίσουν ολόκληρο το σώμα ταυτόχρονα, οι ερευνητές αξιοποίησαν την ακτινοβολία υποβάθρου που παράγεται από το ραδιενεργό ισότοπο λουτέτιο-176 του σαρωτή για να βελτιωθεί η ακρίβεια των σαρώσεων σε επίπεδα που συνήθως επιτυγχάνονται μόνο με τους σαρωτές PET/CT.

Η δόση ακτινοβολίας που προκύπτει είναι 50 φορές χαμηλότερη από την τυπική δόση PET και είναι συγκρίσιμη με μια μαστογραφία ή μια ακτινογραφία θώρακος, ανέφεραν οι ερευνητές στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης.

«Πρωτόκολλα εξαιρετικά χαμηλής δόσης», όπως αυτό που παρουσιάστηκε έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη χρήση των σαρώσεων PET σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, σε ερευνητικές μελέτες, σε συχνότερες σαρώσεις παρακολούθησης και συχνότερη χρήση σε παιδιά, ανέφερε σε δήλωση ο επικεφαλής της μελέτης HasanSari.

Share.
Exit mobile version