Την Παρασκευή κατατίθεται εκτός απροόπτου στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις ΤΟΜΥ να διχάζουν γιατρούς και κυβέρνηση, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Στο νομοσχέδιο αυτό ωστόσο, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να κλείσει κι άλλα ανοιχτά του θέματα. 

Τα πλαφόν συνταγογράφησης αλλά και η διάταξη για τη συνταγογράφηση γενοσήμων είναι σχεδόν έτοιμα, ενώ ακολουθούνται από ρύθμιση για τη δημιουργία της επιτροπής αξιολόγησης, την οποία πριν από ένα μήνα είχε εξαγγείλει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος. Νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να περιμένουμε και για την διόρθωση του rebate. Μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για την παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, τόσο το νέο ενοποιημένο rebate όσο και το νέο clawback συνδέθηκαν με την ανάπτυξη που θα ισχύσει ως παράμετρος και για τα νοσοκομειακά φάρμακα.  

Η Ψυχική υγεία επίσης είναι ένα θέμα που χρονίζει και στοιχίζει σε πρόστιμα της ΕΕ κατά της χώρας μας αλλά και σε ταλαιπωρία ασθενών και εργαζομένων στον τομέα…

Η αποκέντρωση, η νέα οργάνωση, η κωδικοποίηση των αναγκών στην ψυχική υγεία σε δομές σε όλη την χώρα, ευελπιστούν ότι θα λύσει το γόρδιο δεσμό της αποσυλοποίησης και θα βοηθήσει στη σωστή αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων.

Όπως και να έχει τα 70 περίπου άρθρα – διατάξεις που αναμένονται με το νέο νομοσχέδιο, εν μέσω θέρους και ελέω της αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων που μόλις ολοκληρώθηκαν, θα δώσουν τελική μορφή σε αυτά που η ηγεσία του ΥΥΚΑ έχει στο μυαλό της για την… Υγεία μας.

 

 

 

 

 

Share.
Exit mobile version