Listen to this article

Πάνω από 100 παιδιά με σύνθετα χρόνια προβλήματα που παρακολουθούνται από την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Αττικόν είναι έτοιμα να ενταχθούν στο ΝΟΣΠΙ, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας  Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου σε ημερίδα με τίτλο «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» που διοργανώθηκε χθες στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αττικόν από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΔΙΠΥ

της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Σύμφωνα με την καθηγήτρια η ομάδα της εν λόγω κλινικής υλοποιεί ένα άτυπο πρόγραμμα υποστήριξης της Παιδιατρικής κατ’ οίκον νοσηλείας εδώ και πολλά χρόνια, λόγω παρακολούθησης μεγάλου αριθμού παιδιών με σύνθετα προβλήματα. «Η υλοποίηση του προγράμματος ΝΟΣΠΙ θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους».

Φροντίδα εντός και εκτός νοσοκομείου

Όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, η Νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι ασθενών με χρόνια σύνθετη παθολογία (ΝΟΣΠΙ),αποτελεί εξειδικευμένη μορφή της κατ’ οίκον νοσηλείας. «Η ΝΟΣΠΙ οργανώνεται σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία και αφορά ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να συνεχίσουν τη νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ) συγκροτείται από δύο λειτουργίες:

α) την εξωνοσοκομειακή, δηλαδή την παροχή φροντίδας στο σπίτι και β) την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, δηλαδή την προετοιμασία του ασθενούς και των φροντιστών για την μετάβαση στο σπίτι και την απρόσκοπτη επανεισαγωγή του, όταν αυτή χρειαστεί».

Για να καταστεί δυνατή η λειτουργία ενός τέτοιου μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας στο σπίτι στα παιδιά με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, χρειάζεται η οργάνωση μίας διεπιστημονικής ομάδας παρακολούθησης με κέντρο αναφοράς ένα τριτοβάθμιο παιδιατρικό νοσοκομείο/κλινική.

Η Ομάδα ΝΟΣΠΙ του Αττικόν

«Η ομάδα αυτή πρέπει να αποτελείται από παιδιάτρους και εξειδικευμένους ιατρούς και νοσηλευτές καθώς και φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. ώστε να έχει την δυνατότητα να παρέχει ολιστική φροντίδα στον μικρό ασθενή και να επιλύει με τον καλύτερο τρόπο τα σύνθετα ιατροκοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν».

Σύμφωνα με την γνωστή παιδίατρο η ομάδα ΝΟΣΠΙ του ΑΤΤΙΚΟΝ αφορά στη στήριξη βρεφών, παιδιών και εφήβων, «υλοποιείται στην Γ΄ Παιδιατρική Κλινική και ΜΕΘ Παίδων του ΕΚΠΑ με επιστημονικά υπεύθυνη την ιατρό κα Αγγελική Γαλάνη. Η ομάδα στελεχώνεται από

  • 3 ειδικούς παιδιάτρους
  • 3 νοσηλεύτριες με εμπειρία στη παιδιατρική φροντίδα
  • 1 γραμματέα

καθώς και από ένα δίκτυο εξειδικευμένων παιδοπνευμονολόγων, παιδογαστρεντερολόγων, παιδονευρολόγων αλλά και φυσικοθεραπευτών και ψυχολόγων της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ».

Ποιες ασθένειες καλύπτονται

Ωφελούμενοι ασθενείς, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου θα είναι βρέφη, παιδιά και έφηβοι με σύνθετα πολλαπλά προβλήματα υγείας που λόγω της σοβαρότητας των νοσημάτων τους χρειάζονται συχνές και μακροχρόνιες νοσηλείες στην Παιδιατρική Κλινική ή/και στην ΜΕΘ Παίδων. «Η πλειονότητα των παιδιών αυτών είναι εξαρτώμενη από την τεχνολογία για την διατήρηση βασικών λειτουργιών διατήρησης της ζωής (τραχειοτομία, γαστρο/νηστιδοστομία, αναπνευστήρες, κεντρικούς καθετήρες κ.α.). Επίσης υπάρχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως νευρογενετικά και νευρομυϊκά νοσήματα, γενετικά σύνδρομα, αναπνευστική ανεπάρκεια, επιληπτική εγκεφαλοπάθεια κ.λπ.».

Για τα 100 παιδιά που είναι έτοιμα να ενταχθούν στο ΝΟΣΠΙ και ήδη παρακολουθούνται στο Κέντρο του Αττικόν, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι πρόκειται για: 35 παιδιά με αναπνευστική ανεπάρκεια εξαρτώμενα από μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (19 μέσω τραχειοστομίας). Πολλά από αυτά σιτίζονται μέσω γαστροστομίας.

  • 30 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση
  • 20 παιδιά με νευρομυϊκά σύνδρομα
  • 15 παιδιά με νευρογενετικά σύνδρομα και επιληπτικές εγκεφαλοπάθειες
  • 13 παιδιά με μεταβολικά νοσήματα
  • 3 παιδιά με σύνδρομο βραχέος εντέρου.

Μείωση προσελεύσεων στα ΤΕΠ και νοσηλειών

Όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ, με την ιατρονοσηλευτική φροντίδα που θα παρέχει στο σπίτι αλλά και με την διασύνδεση και οργάνωση των ασθενών τόσο με τους απαραίτητους εξειδικευμένους ιατρούς όσο και με το κατάλληλο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των επισκέψεων στο ΤΕΠ, τον αριθμό και τον χρόνο νοσηλείας των ενταγμένων σε αυτό παιδιών και να βελτιώσει με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Η καθηγήτρια παραδέχτηκε ωστόσο κάποια αδύναμα σημεία όπως:

  1. «Έλλειψη χώρου υποστήριξης του προγράμματος (θάλαμος , κλίνες, χώρος για την γραμματειακή υποστήριξη και τον συντονισμό της ομάδας).
  2. Έλλειψη επιδόματος βενζίνης καθώς και οχήματος μεταφοράς στους ιατρούς και νοσηλευτές.
  3. Έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού (υπολογιστών, προγράμματος για ηλεκτρονικά ιστορικά των ασθενών, κ.α.)
  4. Έλλειψη ιατροτεχνικού εξοπλισμού (monitor, ανανευστήρες, οξύμετρα, καπνογράφοι, κ.α.) για την υποστήριξη και νοσηλεία των ασθενών».

Όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και η μισθοδοσία του προσωπικού (που προαναφέρηκε για το Κέντρο του Αττικόν) θα καλυφθούν οικονομικά μέσω του RRF, καθώς το ΝΟΣΠΙ τρέχει υπό την ομπρέλα του ΟΔΙΠΥ και με χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο, αν τα αποτελέσματα κριθούν θετικά, να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΝΟΣΠΙ εφαρμόζεται στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει ήδη μακρόχρονη εμπειρία, καθώς λειτουργεί ως HOMECARE από το 2011, αποτελώντας προπομπό και πυξίδα για το ΝΟΣΠΙ.

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο