Στο dailypharmanews.gr μιλάει σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης και ενημερώνει σχετικά με τη συνάντηση, την οποία είχε την περασμένη Τρίτη με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη για τις πληρωμές του Οργανισμού προς τον κλάδο και την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης μεταξύ των δύο μερών:

“Την Τρίτη 17/1/2017 υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΣΦ  με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ  κ.Μπερσίμη, όπου παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το 2017 και αναλύθηκε η πρόθεση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου για την σύναψη συμβάσεων όσον αφορά την ειδική αγωγή.

Στην συνάντηση αναλύθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η απόφαση του οργανισμού για την παρακράτηση του Σεπτεμβρίου που ήταν να αποδοθεί άμεσα και μέρους ή ολόκληρου του Νοεμβρίου προκειμένου να συμψηφιστεί το clawback  του α΄ εξαμήνου του 2016.

Επειδή η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί άλλα δεδομένα για τους συμβεβλημένους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές και ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό τους, καθώς θα υπάρξει κενό στις πληρωμές τουλάχιστον 2 μηνών, έτυχε ισχυρής αντίδρασης από την αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ”.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης ερωτώμενος εκφράζει εκ μέρους των 2.500 μελών του Π.Σ.Φ τον έντονο προβληματισμό του για την ανατροπή του προγραμματισμού που είχε ανακοινωθεί σε προηγούμενες συναντήσεις και θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών από τις υπηρεσίες, για την απόδοση του Οκτωβρίου του 2016 ούτως ώστε να μην υπάρχει μεγάλο κενό στις πληρωμές.

“Είναι αδιανόητο ενώ όλοι οι πάροχοι περίμεναν την απόδοση του Σεπτεμβρίου, να τους ανακοινώνεται ξαφνικά μια μεγάλη καθυστέρηση.

Από την άλλη η υπόσχεση για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΠΑΔ μέχρι τις 28/2/2017 θεωρείται θετικό γεγονός, αρκεί να τηρηθεί η δέσμευση καθώς αρκετοί φυσικοθεραπευτές που είναι εκτεθειμένοι στις τράπεζες λόγω factoring απειλούνται με κατασχέσεις, και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα για το οποίο ευθύνεται το Ελληνικό δημόσιο.

Τέλος όσον αφορά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για σύναψη συμβάσεων για την ειδική αγωγή, που αφορά πολλούς φυσικοθεραπευτές, παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία της δαπάνης και ο προγραμματισμός του οργανισμού.

Το ΚΔΣ στην επόμενη συνεδρίασή του θα εξετάσει τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει.

Αγκάθι παραμένει το θέμα της εκκρεμότητας του ΕΚΠΥ και το αίτημα για συλλογική σύμβαση το οποίο εξετάζεται από τον ΕΟΠΥΥ θετικά.

Στην συνάντηση εκτέθηκαν οι θέσεις του ΠΣΦ για το θέμα των συμβάσεων, όπου έγινε σαφές ότι το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή έχει κανονιστικό πλαίσιο άσκησης και κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και πρέπει να γίνει σεβαστό, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες (όπως είναι γνωστό ) για τα άλλα επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες για την ειδική αγωγή”.

 

 

 

 

Share.
Exit mobile version