Τι βγήκε από το στρογγυλό τραπέζι του HellasPharm για τις «θέσεις των πολιτικών κομμάτων για φάρμακα και φαρμακεία»

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την ευθύνη στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο απέδωσε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου για τη μη ψήφιση της τροπολογίας για τους εμβολιασμούς που η ίδια ως κόμμα εξήγγειλε στο πρόγραμμά της για την Υγεία μιλώντας κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Θέσεις πολιτικών κομμάτων για φάρμακα και φαρμακεία» ουσιαστικά  ρίχνοντας λίγο περισσότερο φως στο πώς προέκυψε η τοποθέτηση που είχε κάνει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του κόμματος κ. Ιάσων Φωτήλας (δες εδώ).

Ο κ. Οικονόμου συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Ηλία Γιαννόγλου, Γραμματέα του ΦΣΑ και β’ Αντιπροέδρου του ΕΟΦ  για το «όχι» της Νέας Δημοκρατίας στη σχετική τροπολογία που περιελάμβανε τη δυνατότητα των φαρμακοποιών να διεξάγουν εμβολιασμούς στα φαρμακεία, όταν ήρθε προς ψήφιση  στη Βουλή, ανέφερε τα εξής: «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν θετική –δεν ξέρω εάν το θυμάται ο κ. Δρίτσας και οι υπόλοιποι (σ.σ βουλευτές των κομμάτων που συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι) – είπαμε θετικά και για τις εκκρεμότητες των δικαστικών επειδή οι φαρμακευτικοί σύλλογοι διαμαρτυρήθηκαν, εμείς είπαμε ότι εάν δεν το ξεχωρίσετε θα ψηφίσουμε “παρών” γιατί πραγματικά για τους εμβολιασμούς είμαστε θετικοί. Αλλά όπως καταλαβαίνετε οι κυβερνήσεις τι κάνουν; Βάζουν ένα καλό μέτρο, βάζουν μία ντρίπλα από δίπλα…»

Και συνέχισε: «Οι κύριοι των φαρμακευτικών συλλόγων μας στείλανε και το βρήκαμε λογικό ότι με τις αλλαγές αυτές των Πειθαρχικών, με τα δικαστικά, με τους δικαστές θα πάνε πίσω. Και στηρίξαμε αυτό το αίτημα (σ.σ. το «όχι» του ΠΦΣ στα Πειθαρχικά). Γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε ΝΑΙ. Ήταν δύο διατάξεις μέσα σε ένα άρθρο».

Στον δε πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κώστα Λουράντο που επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναγκαιότητας ύπαρξης Δικαστικού στα Πειθαρχικά Συμβούλια ο κ. Οικονόμου απάντησε πως άλλη ήταν η θέση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Να τα βρείτε μεταξύ σας :Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μας είπε ότι ήταν αρνητικός».

Δυστυχώς πάντως το τραπέζι δεν πέτυχε παρά σε μικρό βαθμό σε σχέση με αυτό που ίσως θα περίμεναν οι φαρμακοποιοί, τον σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκε καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων ανάλωσαν τον περισσότερο χρόνο σε γενικόλογες τοποθετήσεις για τα θέματα υγείας και φαρμάκου. Ο κ. Λουράντος στην αρχική του τοποθέτηση έθεσε προς τους παριστάμενους τα ζητήματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς ωστόσο στη συνέχεια η παρέμβασή του ήρθε πολύ καθυστερημένα στην κουβέντα που άνοιξε –για την ακρίβεια στις γενικόλογες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που εκνεύρισαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων άφησαν αδιάφορους τους παριστάμενους, όσους δεν έσπευσαν να φύγουν από την αίθουσα- με αποτέλεσμα να μείνει ελάχιστος χρόνος προς το τέλος του στρογγυλού τραπεζιού να ειπωθούν κάποια πιο ουσιαστικά πράγματα. Μάλιστα επειδή το τραπέζι καθυστέρησε πολύ να αρχίσει χάθηκε η δυνατότητα να ακούσουν οι φαρμακοποιοί περισσότερα πράγματα για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας καθώς ο κ. Οικονόμου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έφυγε νωρίτερα από τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμάτων.

Πάντως όσο έμεινε, πρόλαβε να κάνει κάποιες τοποθετήσεις που σίγουρα είχαν ενδιαφέρον για τους φαρμακοποιούς.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ρόλου των φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εκτός του ότι ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη δυνατότητα διενέργειας των εποχικών εμβολιασμών και της χορήγησης αντιτετανικού ορρού στα φαρμακεία, πέταξε μία σπόντα για τη χρονική στιγμή που έφερε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή τη σχετική τροπολογία. «Ανακοινώσαμε ότι μπορούμε να έχουμε και τις πράξεις (σ.σ. στα φαρμακεία), όπως είναι εμβολιασμοί. Το δεχόμαστε. Μόλις το ανακοίνωσε ο Κυριάκος μετά από μία εβδομάδα ήρθε με τροπολογία την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση. Δεν έχουμε πρόβλημα αφού λένε τα ίδια με εμάς. Κανένα πρόβλημα». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην αντίδραση των γιατρών στο θέμα. «Και συμφωνώ ότι δεν μπορεί –γιατί έγινε μία παραγωγή σε εβδομαδιαία βάση δεκάδων ανακοινώσεων των Ιατρικών Συλλόγων – να μην  είναι ξαφνικά ιατρική πράξη (σ.σ. ο εμβολιασμός με την έννοια ότι οι ιατροί δεν έβγαιναν να διαμαρτυρηθούν για μία ιατρική πράξη) και να ήταν στα μουλωχτά ιατρική πράξη και να μην έχει κατοχυρωθεί ο ρόλος όλων αυτών που λειτουργούν. Εκεί πραγματικά και εμείς συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση και χαιρόμαστε που και η κυβέρνηση συμφώνησε με αυτό που είπαμε εμείς».

Επανέλαβε τις θέσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τα φαρμακεία με αναφορά στη μη χορήγηση αντιβιοτικών στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, στα κίνητρα για συνενώσεις φαρμακείων με χαμηλότερη φορολόγηση και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην υλοποίηση προγραμμάτων φαρμακευτικής συμμόρφωσης. Επίσης ανέφερε τελευταίο το σημείο του προγράμματος «να δοθούν ανάλογα με την πάθηση και το φάρμακο είτε από τα φαρμακεία είτε απευθείας στους πάσχοντες με έναν τρόπο ασφαλή βέβαια αλλά νομίζουμε ότι και τα φαρμακεία μπορούν να κάνουν τη χορήγηση πλέον αυτών των φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε τον κόσμο μέσα από αυτή τη διαδικασία των 25 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».       

Απαντώντας και πάλι στον κ. Γιαννόγλου ο οποίος που ζήτησε να σχολιάσει τις επανειλημμένες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη για τη διακίνηση των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Τα θέματα που έχουν ενδιαφέρον σε σχέση με δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και κορυφαίων μάλιστα για το ζήτημα αυτό –είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ήταν και θέμα αντιπαραθέσεων. Τώρα για να βλέπετε ότι είναι τόσο προσεκτική η Νέα Δημοκρατία και να μην επανέρχεται σε αυτές τις θέσεις σημαίνει ότι βλέπει προβληματικές καταστάσεις και αυτό μας έχει κάνει πιο ώριμους και εμάς. Γι’ αυτό δεν το έχουμε βάλει στο πρόγραμμά μας». Ο κ. Γιαννόγλου μετά την τοποθέτηση του κ. Οικονόμου επέμεινε στο θέμα τονίζοντας ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν είναι ένα απλό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας αλλά ο Αντιπρόεδρός της με τον κ. Οικονόμου να αντιτείνει ότι «και εγώ είμαι ο Τομεάρχης Υγείας. Ο καθένας έχει το ρόλο του».

Επίσης ο κ. Οικονόμου μιλώντας για το ζήτημα της αύξησης του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά και με αφορμή το rebate 0,8% το οποίο οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν «χαράτσι» ανέφερε ότι είναι εναντίον τέτοιας λογικής μέτρων υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν θετικά κίνητρα.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής κ. Θοδωρής Δρίτσας: ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι της Κυβέρνησης αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα που τέθηκαν από τους φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως διαφωνεί με  το αίτημα της βιομηχανίας για επιμερισμό του Clawback σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου,  είπε ότι οι  ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ καθώς, αφορά όχι μόνο τους φαρμακοποιούς αλλά και τους ασθενείς και τους γιατρούς, ένα πρόβλημα που αφορά την κοινωνία και υπάρχει, όπως είπε σχέδιο για την αντιμετώπισή του με μέτρα όπως είναι ο τρόπος κοστολόγησης τους και ο έλεγχος.

Δήλωσε επίσης ένα κατηγορηματικό «όχι» στην απελευθέρωση της διακίνησης των ΜΥΣΥΦΑ μέσα από άλλα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείου και για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους υγείας. Μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση που δεν θα αφορά μόνο το ότι δεν  θα πρέπει να φύγουν από τα φαρμακεία τα ΜΥΣΥΦΑ αλλά και για το πώς θα ενισχυθεί ο ρόλος και του γιατρού και του φαρμακοποιού στη χορήγησή τους και «δεν θα είναι ανεξέλεγκτη, ελεύθερη γιατί και αυτά είναι φάρμακα».

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους υποστήριξε ότι δεν είναι ώριμο αίτημα αυτή τη στιγμή για λόγους απολύτως οικονομικά πιεστικούς. Γίνεται ωστόσο μία προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.  «μέσα από μία διαδικασία ανάπτυξης των συστημάτων αξιολόγησης , των συστημάτων διαπραγμάτευσης, των συστημάτων όπου άλλη θα είναι η τιμή του καταλόγου και άλλη η τιμή αποζημίωσης  και διάφορα άλλα πολύ σημαντικά βήματα που ήδη έχουν δρομολογηθεί αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν».  Για να συμπληρώσει: «Μακάρι να μπορούσε να βρεθεί μία λύση να ενισχυθεί περαιτέρω ο κλάδος στην κρίση του και με τα ΦΥΚ, θα ήταν όμως ανεύθυνο να πω ότι ναι, θα γίνει. Δεν μπορεί εύκολα να απαντήσει κανείς σε αυτό, είναι οριακή η απάντηση. Πάντως παραδέχτηκε ότι θα  πρέπει να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, -αναφερόμενος προφανώς στα φαρμακεία του Οργανισμού-  και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος αλλά ξεκαθάρισε ότι «στο ζήτημα της διακίνησης φαρμάκων από τo διαδίκτυο, από τα ταχυδρομεία, από τα courier λέμε κατηγορηματικά όχι και πρέπει να βρούμε τρόπους. Δεν έχει νόημα να λέμε το όχι. Η αγορά έχει επινοήσεις απίστευτες. Το βλέπουμε καθημερινά. Δεν πάνε να λένε οι κυβερνήσεις. Δεν κυβερνάνε οι κυβερνήσεις. Σε όλο τον κόσμο η πολιτική έχει καταβαραθρωθεί. Η αγορά uber alles. Δεν το ξέρουμε; Αυτή δεν είναι η κρίση της δημοκρατίας διεθνώς, παγκοσμίως; Αυτή δεν είναι; Ότι οι αιρετές κυβερνήσεις δεν έχουν τα εργαλεία και τα όπλα να επιβάλλουν στην ανεξέλεγκτη αγορά είτε του χρηματοπιστωτικού συστήματος είτε της διεθνοποιημένης  αγοράς, κανόνες. Να μη βρεθεί κανένα παράθυρο. Το φάρμακο δια χειρός φαρμακοποιού».

Και βέβαια μίλησε για το ζήτημα της αναγνώρισης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας στους φαρμακοποιούς λέγοντας ότι «βούληση της κυβέρνησης διατυπωμένη και νομοθετικά είναι το φαρμακείο να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν είναι μία επινόηση, είναι μία πραγματικότητα. Το κύρος του φαρμακοποιού και του φαρμακείου, το επιστημονικό κύρος μέσα σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας νομίζω ότι είναι το στοίχημα των ημερών. Εάν το φαρμακείο διεκδικήσει μαζί με τα κόμματα, μαζί με τις κυβερνήσεις το νέο σύγχρονο ρόλο του ενταγμένο με επιστημονικό κύρος σ’ έναν τομέα ΠΦΥ τότε μπορούμε να διαμορφώσουμε στις σύγχρονες άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες ένα ανάχωμα ικανό να κάνει τους φαρμακοποιούς και τα φαρμακεία να αντέξουν και οικονομικά. Ο ΠΦΣ στην επιτροπή μας στη Βουλή κατέθεσε 15-20 τέτοιες δράσεις που θα μπορούσαν να αναταθούν στα φαρμακεία και έχουν πολύ ενδιαφέρον».

Για το θέμα των συνενώσεων ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι δεν πρέπει να απογυμνώσουν γειτονιές ή χωρία ή περιφέρειες. Πρέπει να είναι συνενώσεις ενίσχυσης της δυνατότητας  των φαρμακείων να υπάρχουν,  να επιβιώσουν αλλά και είναι κοντά στην παραδοσιακή τους λειτουργία.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να ρυθμιστεί. Πως; Μεγάλη συζήτηση. Μία βασική ιδέα είναι κάποια στιγμή το βράδυ να κλείνουν τα φαρμακεία και να μένουν μόνο τα εφημερεύοντα».

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα πάντως δεν ήταν πολύ σαφής και πέταξε το «μπαλάκι» και στην ηγεσία του κλάδου για τον τρόπο που θα κινηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.   «Έχουμε μπει σε νέα περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε ν κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ναι υπάρχουν εξαναγκασμοί και όχι μόνο θεσμικοί ή της τρόικας  ή της εποπτείας. Της αγοράς. Των πραγματικοτήτων. Το ότι δεν έχουμε ένα μνημόνιο, μία μνημονιακή σύμβαση για να την υλοποιήσουμε και να τσεκάρουμε τετραγωνάκι – τετραγωνάκι εάν έγινε ή δεν έγινε δίνει –και εάν δεν το δίνει μέσα στο 2019, θα το δώσει το 2010, το 2021, το 2022- μία προοπτική να ανασυγκροτήσουμε τα συστήματα και τις λύσεις τις οποίες πρέπει να επιδιώξουμε στις νέες συνθήκες. Και από αυτήν την άποψη μπορούμε πράγματι αυτά τα οποία η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ επέβαλλε ως δόγματα να τα αξιολογήσουμε πως λειτούργησαν. Έχουμε πλέον την εμπειρία, έχουμε δει ότι αυτή η περίφημη απελευθέρωση του ωραρίου ούτε τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς βοήθησε ούτε τους ασθενείς και τους πολίτες που θέλουν να ζητήσουν ένα φάρμακο παρά μόνο σε συγκεντροποιημένες περιοχές του κέντρου ή των κέντρων των μεγάλων πόλεων. Αυτήν την εμπειρία δεν πρέπει να την καταγράψουμε με έναν σοφό και σωστό τρόπο και να είναι επιχείρημα; Ναι υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι αύριο τα αλλάζουμε αλλά υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε τη συζήτηση για να μην παγιωθούν. Τα αρνητικά».

Για το ιδιοκτησιακό ανέφερε πως «υπήρχε μία δογματική προσέγγιση ότι πρέπει να απελευθερωθεί. Η κυβέρνησή μας νομίζω ότι το έχετε παρακολουθήσει το πόσο επινόησε λύσεις ώστε να μην έρθει σε πλήρη και ανοικτή ρήξη γιατί αυτό δεν θα συνέφερε κανέναν άλλα να θέσει τέτοιους κανόνες  και τέτοιους όρους που η λύση της κεφαλαιοποίησης και κεφαλαιακής ιδιοκτησίας των φαρμακείων να γίνει ατελέσφορη, ανενεργή, ασύμφορη κτλ. Και όντως αυτό έχει συμβεί. Θα πρέπει να μην επαναπαυθούμε και σε αυτό γιατί εάν μέχρι τώρα να άνοιξαν 5-6 φαρμακεία τέτοιους είδους, μπορεί στη στροφή και κάτω από άλλους όρους να προχωρήσει κι αυτό. Είναι ανοικτό ζήτημα κι αυτό».

Απαντώντας τέλος ο κ. Δρίτσας σε ερώτημα του μέλους του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΦΣΑ Κ. Στέλιου Καλογερόπουλου για τη θέση των κομμάτων για τα κοινωνικά φαρμακεία ο κ, Δρίτσας εξήγησε ότι το γεγονός ότι υπήρχαν όλα αυτά τα μέτρα και ανέλαβε το κράτος να καλύψει ανάγκες ανασφάλιστων, μεταναστών κτλ οδήγησε στο να μην πολύ-χρειάζονται τα κοινωνικά φαρμακεία. Και εξέφρασε την άποψή του ότι «η ιδέα των κοινωνικών ιατρείων, των κοινωνικών φαρμακείων ξεπερνά την περίοδο της κρίσης και της χρεωκοπίας. Είναι θα έλεγε κανείς μία επικουρική θεσμική λειτουργία αλληλεγγύης που υπό όρους και όχι υπό τους όρους να καλύψουμε την ανάγκη του φτωχού ανθρώπου δεν θα έπρεπε να την απορρίψουμε ως μία κουλτούρα στο πλαίσιο της αλληλέγγυας κοινωνίας και της αλληλέγγυας οικονομίας».

 

ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι αν και σε άλλες χώρες τα MYΣΥΦΑ βρίσκονται εκτός φαρμακείων στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να βρεθούν εκτός φαρμακείων καθώς οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των εκεί συστημάτων υγείας είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά μας.

Τόνισε ωστόσο ότι τελικά αυτό που λείπει δεν είναι το τι θα γίνει με τα ΜΥΣΥΦΑ και το ιδιοκτησιακό αλλά να υπάρξει μία ολοκληρωμένη πολιτική που θα χτιστεί από τη συνεργασία όλων, κομμάτων, φορέων, πάνω στα θέματα της υγείας. Όπως είπε «με την πίεση της τρόικας και με το ότι δεν υπήρξε ποτέ καμιά σοβαρή πολιτική από κανέναν –για να τα λέμε όλα, από κανέναν όμως ούτε από το Σύλλογο τον Φαρμακευτικό ούτε από τα κόμματα, από κανέναν- για το πώς πήγαινε η φαρμακευτική δαπάνη, για το πώς εξελίσσονταν τα φαρμακεία η αλήθεια είναι ότι δε υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική. Μέσα στη χρεοκοπία της τρόικας έγιναν ένα κάρο ανοησίες, οι μισές από υπουργούς που βρίσκονταν σε πίεση και οι μισές γιατί τις απαιτούσε η τρόικα. Δεν έχει κανένα νόημα η μάχη που έγινε για το ιδιοκτησιακό, δεν άλλαζε σε τίποτα την κατάσταση της χώρας. Θα έπρεπε να αποφευχθεί. Θα έπρεπε να βρεθεί μία λύση. Το ίδιο έπρεπε να γίνει και με τα ΜΥΣΥΦΑ. Ήταν ένας άχρηστος πόλεμος. Σε ό,τι αφορά την προώθηση των γενοσήμων ανέφερε ότι δεν δίνεται κανέναν κίνητρο στον φαρμακοποιό να πουλήσει το φθηνό φάρμακο.

Ο κ. Μπαργιώτας σημείωσε επίσης ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να μειωθούν τα φαρμακεία. «Δεν θέλω να κλείσω κανέναν αύριο. Προς Θεού, είναι λάθος για την οικονομία, για τη χώρα, για τους φαρμακοποιούς, για τους ασθενείς, για όλους  Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε για έναν τρόπο που τα φαρμακεία να μπουν σε μία γραμμή έτσι ώστε μετά από 10- 20 χρόνια να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα  Σημαίνει αυτό ότι μπορούμε να δώσουμε κίνητρα συγχωνεύσεων; Έχετε συνεταιρισμούς προμηθευτικούς εκπληκτικούς. Που λειτουργούν σε διάφορα μέρη της χώρας με εκπληκτικό τρόπο. Μπορούμε να βρούμε ένα μοντέλο συνεταιρισμών στα φαρμακεία τα οποία σταδιακά θα μειωθούν;»

Για το ωράριο ο κ. Μπαργιώτας είπε ότι θα πρέπει να καθοριστεί με βάση το συμφέρον των ασθενών και σε συνεννόηση με τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους. Για τον ίδιο τίποτα δεν έχει παγιωθεί και τίποτα δεν πρόκειται να περπατήσει εάν δεν πατά στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της κοινωνίας και εάν δεν είναι συμφωνημένο. Ως πολίτης έχω την τάση να σας πω να ανοίξουν τα φαρμακεία 24 ώρες το 24ωρο. Με βολεύει πολύ να ξέρω ότι στον Ευαγγελισμό έχει κάθε μέρα μέχρι τις 11 φαρμακείο ανοικτό.  Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες θέλουν φαρμακεία ανοικτά. Αυτή είναι η ανάγκη από και πέρα προφανώς δεν μπορεί να γίνει έτσι».

 

ΚΚΕ

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Βουλής ο οποίος ας σημειωθεί, ήταν και ο μόνος που εξαρχής συμφώνησε στη διαδικασία που πρότειναν οι διοργανωτές του τραπεζιού να γίνει μία κουβέντα  στη βάση συγκεκριμένων ερωτήσεων που είχαν  αποσταλεί προς τους πέντε καλεσμένους εκπρόσωπους των κομμάτων –ο κ. Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων που προσήλθε- δυστυχώς όμως ακολουθήθηκε η διαδικασία μίας πρώτης γενικής τοποθέτησης μακριά από τα συγκεκριμένα προβλήματα- υπενθύμισε για την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ ότι ως κόμμα την έχει καταψηφίσει. Τόνισε δε ότι θα πρέπει και τα ΜΥΣΗΦΑ, όπως και τα συνταγογραγφούμενα αλλά μη αποζημιούμενα φάρμακα μαζί με αυτά που αποζημιώνονται θα πρέπει να είναι στο σύνολο τους να συνταγογραφούνται και να αποζημιώνονται.

Εξήγησε επίσης το λόγο για τον οποίο καταψήφισε στη Βουλή την τροπολογία για τους εμβολιασμούς. «Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτό. Δεν μπορεί το φαρμακείο να υποκαταστήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κι αυτό κάνει η κυβέρνηση. Αξιοποιεί το γεγονός ότι το φαρμακείο προσφέρει και αυτές τις υπηρεσίες στη λογική των υποστελεχωμένων ή ανεπαρκών ή και καθόλου ανά περιοχές υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είτε αυτά είναι αγροτικά ιατρεία ή κατ΄ επέκταση Κέντρα Υγείας οργανωμένα ».  Μάλιστα ανέφερε ότι «δεν είναι συντεχνιακό αλλά είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι καθ΄ύλιν αρμόδιοι να το κάνουν είναι οι γιατροί, νοσηλευτές και πάει λέγοντας».

Για το ζήτημα του ωραρίου ανέφερε πως πάγια θέση του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ανθρώπινο ωράριο, να μην είναι νυχθημερόν μέσα στα φαρμακεία οι άνθρωποι.

 

Βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν έχουν κανένα νόημα, εάν τα δει κανείς με τη λογική της επισήμανσης που έκανε ο κ. Μπαργιώτας απευθυνόμενος προς τον κ. Λουράντο, τον συντονιστή του πάνελ κ. Τάσο Τερζή, πρόεδρο του ΦΣ ‘Έβρου  και τους παρευρισκόμενους.

Ανέφερε συγκεκριμένα  ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ –με κάποιον κυνισμό, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε- το εξής: «Νομίζετε ότι εάν δεσμευτώ εγώ και σας και κάνω τη χάρη και πω ότι συμφωνώ με όλα αυτά που θέλετε, δεσμεύω κανέναν άλλο έξω από αυτήν την αίθουσα; Αλλάζει τίποτα στην πραγματικότητα για την πολιτική; Αυτό το ερωτηματολόγιο ως βάση συζήτησης έχει νόημα. Το να απαντήσω ναι ή όχι για τα ΜΥΣΥΦΑ, για την άποψη που έχει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος για το ωράριο ή οτιδήποτε άλλο δεν αλλάζει την πραγματικότητα, δεν προσθέτει τίποτα. Δεν δεσμεύω κανέναν».

Από την πλευρά του ο κ. Λουράντος απάντησε στον κ. Μπαργιώτα πως θεωρεί ότι οι άνθρωποι που πήγαν για να μετέχουν στο τραπέζι είναι ειλικρινείς και πήγαν ως εκπρόσωποι κομμάτων και γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είναι ειλικρινείς».

Η πράξη βεβαίως μένει να αποδείξει για μία ακόμη φορά τη σοβαρότητα των όσων λέγονται προεκλογικά από τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τα κόμματα σε μία δημόσια κουβέντα σε ένα συνέδριο ενός επιστημονικού – επαγγελματικού κλάδου ενώπιον περίπου 3.500 μελών του αλλά και όλων των φαρμακοποιών που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το στρογγυλό τραπέζι μέσω διαδικτύου .       

 

  

 

 

Share.
Exit mobile version