Άμεσα η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με  τον ΟΠΑΝΔΑ

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για ασθενείς με Long Covid σύνδρομο, πρόκειται σύντομα να εφαρμοστεί στο ΓΝΑ «Η Ελπίς», σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος   του Δ.Σ  του Νοσοκομείου, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Είναι γνωστό ότι η επιβλεπόμενη θεραπευτική άσκηση βελτιώνει πολλές από τις συνιστώσες του Long – Covid συνδρόμου, οπότε η αναγκαιότητα οργάνωσης μιας ενισχυτικής θεραπευτικής προσπάθειας  με τη βοήθεια της άσκησης ίσως αποτελέσει μια θεραπευτική επιλογή, λέει χαρακτηριστικά.  Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να παραμένουν και να ενισχύονται για πολλές εβδομάδες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, προσδιορίζοντας το εν λόγο σύνδρομο επισημαίνει ο κ. Χαλβατσιώτης και αναφέρεται αναλυτικά στα συμπτώματα του: Υπολειπόμενη καρδιοαναπνευστική λειτουργία, συμπτώματα από το πεπτικό, θόλωση διανοίας, καταθλιπτική συνδρομή, διαταραχές ύπνου και αίσθημα γενικευμένης κόπωσης με αδυναμία, απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών σε ανάρρωση για πολλούς μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. «Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε ένα ερευνητικό πρωτόκολλο σε συνεργασία με την ομάδα της Αθλητικής Αριστείας της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων. Ο σχεδιασμός ενός κατάλληλου και ενδεδειγμένου προγράμματος  αυξημένης φυσικής δραστηριότητας σε Long Covid ασθενείς αναμένεται να βελτιώσει τη φυσική τους κατάσταση. Η επιβλεπόμενη άσκηση θα γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Η Ελπίς» αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες ή σε ειδικά διαρρυθμισμένο κλειστό χώρο του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) πλησίον του νοσοκομείου. Οι καθηγητές φυσικής αγωγής του ΟΠΑΝΔΑ θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος, ενώ η ομάδα της Αθλητικής Αριστείας της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα εισηγηθεί το σχεδιασμό των προγραμμάτων άσκησης». Παρ’ όλο που διεθνώς υπάρχει διχογνωμία αν η συμμετοχή ενός ασθενούς σε προγράμματα άσκησης μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τη συμπτωματολογία, επισημαίνει ο καθηγητής, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Chronic Respiratory Disease» με συμμετοχή 30 ασθενών σε πρόγραμμα άσκησης 6 εβδομάδων, έδειξε βελτίωση στη φυσική κατάσταση, τη δύσπνοια, την κόπωση και τη θόλωση της διανοίας.

Πως θα επιλεγούν οι ασθενείς

«Κάθε υποψήφιος για ένταξη ασθενής στο πρόγραμμα  θα υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο της κατάστασης της υγείας του από το ιατρικό δυναμικό του νοσοκομείου «Ελπίς», που απαρτίζουν το προσωπικό του Long- Covid ιατρείου μας. Το ιατρείο λειτουργεί υπό την ευθύνη του παθολογικού τμήματος, αλλά στη φροντίδα των ασθενών συμμετέχουν λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, νευρολόγος, ψυχίατρος, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγος, κοινωνική λειτουργός και ειδικά εκπαιδευμένοι νοσηλευτές. Για την αξιολόγηση των ασθενών θα εφαρμοστούν κριτήρια συμμετοχής, σύμφωνα με προ τυποποιημένα διεθνή πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους. Ο έλεγχος αυτός θα επαναληφθεί στην ολοκλήρωση του τρίμηνου προγράμματος, αλλά και 6 μήνες μετά.  Κάθε ασθενής θα υποβληθεί σε 6λεπτη δοκιμασία κόπωσης, υπολογισμό της σύστασης του σώματος σε μυϊκό ιστό, την χειροδυναμομέτρηση για τον έλεγχο της μυϊκής ισχύος, τη σπιρομέτρηση, την παρουσία διαταραχών αισθήματος ισορροπίας, σε διερεύνηση της ποιότητας του ύπνου και απάντηση σε ειδικό ερωτηματολόγιο βαθμονόμησης της ποιότητας ζωής. Θα υπάρξει πλήρης αιματολογικός-βιοχημικός έλεγχος που θα περιλαμβάνει και βιοδείκτες παρουσίας φλεγμονής».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Οι ασθενείς που θα γίνουν τελικά αποδεκτοί, λέει ο κ. Χαλβατσιώτης,  θα ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα συνδυαστικής αεροβικής άσκησης με πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης λειτουργικότητας των κινήσεων. Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται με ασκήσεις yoga, pilates, calisthenics και θα είναι 3μηνης διάρκειας με συνεδρίες 30′-45′ μέρα παρά μέρα. Οι ασθενείς θα διαχωρίζονται σε ολιγομελείς ομάδες, ανάλογα με την  ηλικία και τη φυσική τους κατάσταση. Κάθε ασθενής μετά την ολοκλήρωση του 3μηνου προγράμματος θα του απονέμεται το “μετάλλιο ζωής”. «Θα υπάρχει πάντα φυσική παρουσία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση πιθανών οξέων καταστάσεων και αισιοδοξούμε ότι το πρόγραμμα μας θα βελτιώσει τελικά την υγεία των ασθενών μας και θα βοηθήσει στην αποτελεσματική και γρήγορη επανένταξή τους, τόσο στις εργασιακές τους υποχρεώσεις, όσο και στην προ – νόσησης καθημερινότητά τους. Στο άμεσο προσεχές μέλλον θα υπογραφεί και η σχετική προγραμματική συμφωνία μεταξύ του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων και του ΓΝΑ «Η Ελπίς» με αντικείμενο την μελέτη της θεραπευτικής  άσκησης στο Long Covid σύνδρομο». Η αναγκαιότητα, αλλά και η επέκταση του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος κρίνεται παραπάνω από επιτακτική, αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ 2.235.920 συνάνθρωποι μας έχουν νοσήσει στην Ελλάδα μέχρι τώρα, αλλά και πολλοί ακόμα συνεχίζουν να μολύνονται καθημερινά από κορονοϊό.

 

Share.
Exit mobile version