Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Το ποσοστό των μωρών που γεννήθηκαν με συγγενή καρδιοπάθεια αυξήθηκε κατά 16% μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ultrasound in Obstetrics and Gynecology .
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του και προσβάλλουν περίπου το 1% των νεογνών. Οι δομικές αυτές ανωμαλίες αφορούν κυρίως τις αρτηρίες, τις καρδιακές βαλβίδες και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία μέσα και γύρω από την καρδιά.
Δεν είναι γνωστά τα αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι περισσότερες από αυτές προκύπτουν σαν τυχαία σφάλματα στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της καρδιάς του εμβρύου, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν τη 2η κύρια αιτία θανάτου στη βρεφική και παιδική ηλικία όπως επίσης και τη μοναδική αιτία καρδιακής νόσου στον παιδιατρικό πληθυσμό παγκοσμίως.
Η επίδραση της πανδημίας του Covid-19 στις συγγενείς καρδιοπάθειες
Ερευνητική ομάδα από το στο City St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου θέλησε να αξιολογήσει την επίδραση της πανδημίας του Covid-19 στο ποσοστό των μωρών που γεννιούνται με κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πιστοποιητικά γέννησης των ΗΠΑ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Νοεμβρίου 2022, από περίπου18 εκατομμύρια γεννήσεις. Στη συνέχεια, συνέκριναν τον αριθμό των μωρών που γεννήθηκαν με συγγενή καρδιακή πάθηση κάθε μήνα πριν από την πανδημία Covid-19 (από 1η Δεκεμβρίου 2016 έως 30 Νοεμβρίου 2019) με τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από 1η Δεκεμβρίου 2020 έως 30η Νοεμβρίου 2022).
Οι ερευνητές, στη συνέχεια, συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τον αριθμό των μωρών που γεννήθηκαν με σύνδρομο Down, μια γενετική πάθηση που δεν επηρεάζεται από τον Covid-19. Με αυτή τη σύγκριση οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν εάν τυχόν διαφορές που παρατηρήθηκαν μπορεί να οφείλονταν στον Covid-19 ή αν ήταν αποτέλεσμα άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε προγεννητικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συνολικά αναλύθηκαν 11.010.764 γεννήσεις πριν την πανδημία και 7.060.626 γεννήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της μητέρας, την παρουσία σακχαρώδους διαβήτη και αρτηριακής πίεσης πριν από την εγκυμοσύνη, την ηλικία, τον αριθμό των παιδιών που είχαν γεννήσει οι γυναίκες και την εποχή κατά την οποία ξεκίνησε η προγεννητική φροντίδα.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, ο αριθμός των γεννήσεων μωρών με συγγενή καρδιοπάθεια αυξήθηκε κατά 16% μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, με 65,4 περιπτώσεις ανά 100.000 γεννήσεις σε σύγκριση με 56,5 ανά 100.000 γεννήσεις την περίοδο που μελετήθηκε πριν από την πανδημία.
Ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν με σύνδρομο Down δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της μελέτης, εύρημα που υποδηλώνει ότι η αύξηση των συγγενών καρδιοπαθειών στα έμβρυα δεν ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελλοντική έρευνα πρέπει να εστιάσει στο εάν ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί άμεσα την ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εάν ναι, με ποιους μηχανισμούς ο ιός προκαλεί αυτές τις ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς στα έμβρυα.
Πηγή: Ultrasound in Obstetrics and Gynecology