Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων και τη χρήση της στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων των νοσοκομείων Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Αλεξάνδρα, ανέδειξε κατά την ομιλία του στο 8ο Health Innovation Conference, ο αν. Καθηγητής Ακτινολογίας, Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Παπαναγιώτου. «Το Κέντρο μας ξεχωρίζει ως η μοναδική εγκατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας που είναι εξοπλισμένη με προηγμένο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αυτή η τεχνολογία αιχμής έχει συμβάλει καθοριστικά στη θεραπεία σημαντικού αριθμού ασθενών. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας με το λογισμικό ΑΙ στο Κέντρο έχει θετικό αντίκτυπο την προσέγγιση της θεραπείας των εγκεφαλικών επεισοδίων, εστιάζοντας κυρίως στα οφέλη της ταχύτητας, της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας».
Ταχύτητα στη διάγνωση
Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, επιταχύνει σημαντικά τη διάγνωση, είπε ο κ. Παπαναγιώτου, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «με την ταχεία ανάλυση των αξονικών τομογραφιών, το λογισμικό μπορεί να εντοπίσει γρήγορα τη θέση και την έκταση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, επιτρέποντας στους γιατρούς να ενεργήσουν πιο γρήγορα για τον περιορισμό της εγκεφαλικής βλάβης».
Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής το κάθε λεπτό μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην έκβαση του ασθενή. «Η έννοια αυτή αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο για την πρόληψη μη αναστρέψιμων βλαβών. Η εισαγωγή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης στο πρωτόκολλο θεραπείας εγκεφαλικών επεισοδίων στο Κέντρο μας έχει βελτιστοποιήσει τα κρίσιμα χρονικά πλαίσια από την άφιξη του ασθενούς έως τη θεραπεία».
Βελτιωμένη επιλογή ασθενών- Επικοινωνία των γιατρών σε πραγματικό χρόνο
Σύμφωνα με τον κ. Παπαναγιώτου, η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην επιλογή ασθενών για συγκεκριμένες θεραπείες. «Αξιολογώντας με ακρίβεια τη σοβαρότητα και τις ιδιαιτερότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, το λογισμικό βοηθά τους κλινικούς γιατρούς να αποφασίσουν πιο αποτελεσματικά ποιες θεραπευτικές επιλογές θα αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα για κάθε ασθενή, για παράδειγμα εάν ένας ασθενής είναι κατάλληλος για τη διενέργεια θρομβόλυσης ή θρομβεκτομής».
Όπως επισήμανε ο καθηγητής η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης βελτίωσε επίσης διάφορες λειτουργικές πτυχές στο Κέντρο Εγκεφαλικών Επεισοδίων. «Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είναι η εφαρμογή του για κινητά τηλέφωνα, η οποία επικοινωνεί άμεσα τις εικόνες και τα αποτελέσματα της ανάλυσης στα κινητά τηλέφωνα της ομάδας εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτή η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών διασφαλίζει ότι κάθε μέλος της ομάδας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας τη συντονισμένη και αποτελεσματική ανταπόκριση».
Για την θρομβεκτομή, (σ.σ. τη μηχανική αφαίρεση θρόμβων αίματος), ο κ. Παπαναγιώτου ανέφερε ότι έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. «Με βελτιωμένη απεικόνιση και ταχύτερη επιλογή ασθενών, η διαδικασία έχει σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιτυχίας. Με τον κατάλληλο ασθενή και εντός του βέλτιστου χρονικού παραθύρου, η θρομβεκτομή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένας ασθενής να ζει χωρίς αναπηρία μετά από τρεις μήνες.
Σημείο αναφοράς για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο ΕΣΥ
Όπως ανέλυσε ο καθηγητής Παπαπαναγιώτου, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από το κέντρο εγκεφαλικών επεισοδίων όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά θέτει επίσης ένα σημείο αναφοράς για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. «Το μέλλον της φροντίδας των εγκεφαλικών επεισοδίων φαίνεται πολλά υποσχόμενο με τις συνεχείς εξελίξεις τόσο στις θεραπείες επαναιμάτωσης όσο και στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Η συνεχιζόμενη επιτυχία στο Κέντρο μας αποτελεί απόδειξη της δυνατότητας οι καινοτομίες να βελτιώνουν σημαντικά τις ιατρικές θεραπείες και τα αποτελέσματα των ασθενών. Καθώς αξιοποιούμε περαιτέρω αυτές τις τεχνολογίες, η ελπίδα είναι να επεκτείνουμε αυτά τα οφέλη σε περισσότερους ασθενείς, σώζοντας τελικά περισσότερες ζωές και μειώνοντας το βάρος των αναπηριών που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο».