Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τις χώρες για την αυξανόμενη τάση αντοχής στα φάρμακα για το HIV, σε μια έκθεση που βασίζεται σε εθνικές έρευνες που διεξήχθησαν σε αρκετές χώρες.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αυτή η αυξανόμενη απειλή θα μπορούσε να υπονομεύσει την παγκόσμια πρόοδο στη θεραπεία και πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HIV εάν δεν ληφθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα.

 Σύμφωνα με την έκθεση αυτή του ΠΟΥ για το 2017, σε 6 από τις 11 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ποσοστό πάνω από το 10% των ατόμων που άρχισαν αντιρετροϊκή θεραπεία, εμφάνιζαν στέλεχος HIV που ήταν ανθεκτικό σε ορισμένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τον HIV. Επειδή ξεπεράστηκε το όριο του 10%, ο ΠΟΥ συστήνει στις χώρες αυτές να επανεξετάσουν επειγόντως τα προγράμματα αντιμετώπισης του HIV.

 «Η αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση για την παγκόσμια υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του WHO. «Πρέπει να εξετάσουμε προληπτικά τα αυξανόμενα επίπεδα αντοχής στα φάρμακα για το HIV αν θέλουμε να επιτύχουμε τον παγκόσμιο στόχο να τερματίσουμε το AIDS μέχρι το 2030».

 Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα κατά του HIV αναπτύσσεται όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν ένα καθορισμένο θεραπευτικό σχέδιο, συχνά επειδή δεν έχουν συνεπή πρόσβαση στην ποιοτική θεραπεία και φροντίδα του HIV. Τα άτομα με ανθεκτικότητα στα φάρμακα του HIV δε θα καλύπτονται με τις γνωστές θεραπείες και υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μεταδώσουν ιούς ανθεκτικούς σε φάρμακα και σε άλλους. Το επίπεδο του HIV στο αίμα τους θα αυξηθεί, εκτός αν υποβληθούν σε διαφορετικό θεραπευτικό σχήμα, το οποίο πιθανότατα θα είναι ακριβότερο και, σε πολλές χώρες, ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

 

Από τα 36,7 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό HIV παγκοσμίως, 19,5 εκατομμύρια άτομα είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία το 2016, η πλειονότητα των οποίων είχε καλή ανταπόκριση στην αγωγή, καθώς η θεραπεία αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στην καταστολή του ιού HIV. Όμως, υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών -δυστυχώς αυξανόμενο- που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της αντοχής στα φάρμακα.

 Έτσι, ο ΠΟΥ εκδίδει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν την αντίσταση στις θεραπείες κατά του HIV, συνιστώντας τους να παρακολουθούν την ποιότητα των προγραμμάτων θεραπείας και να αναλαμβάνουν δράση μόλις εντοπιστεί η ανεπάρκεια της θεραπείας.

 Η αύξηση των τάσεων της ανθεκτικότητας των φαρμάκων στον HIV θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα και θανάτους. Το μαθηματικό μοντέλο προβλέπει επιπλέον 135.000 θανάτους και 105.000 νέες μολύνσεις, που θα μπορούσαν να καταγραφούν τα επόμενα πέντε χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα. Επίσης, το κόστος της θεραπείας για τον ιό HIV θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 650 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας στα φάρμακα κατά του HIV θα απαιτήσει την ενεργό συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος εταίρων και καταρτίζει ένα νέο πενταετές Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης, καλώντας όλες τις χώρες και τους εταίρους να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη, την παρακολούθηση και την προστασία στη συνεχιζόμενη πρόοδο προς το στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης για το τερματισμό της επιδημίας μέχρι το 2030. 

 

 

 

Share.
Exit mobile version