Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε χτες, Τρίτη 6 Ιουνίου, ενημερωμένο τον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων με την προσθήκη θεραπειών για την ηπατίτιδα C, τον ιό HIV, τη φυματίωση και τη λευχαιμία, συνοδεύοντάς τον με νέες συμβουλές σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στον ενημερωμένο κατάλογο, έχουν προστεθεί 30 φάρμακα για ενήλικες και 25 για παιδιά, ενώ διευκρινίζονται νέες χρήσεις για 9 ήδη καταχωρημένα προϊόντα, σε σύνολο 433 φαρμάκων που κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων αναγκών δημόσιας υγείας. Ο κατάλογος βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ χρησιμοποιείται από πολλές χώρες για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις σχετικά με τα προϊόντα στα οποία πρέπει να υπάρχει πρόσβαση για τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Ο νέος ενημερωμένος κατάλογος βασικών φαρμάκων περιλαμβάνει 39 αντιβιοτικά για 21 κοινά σύνδρομα, ταξινομημένα σε τρεις ομάδες: “Access”, “Watch” και “Reserve”.

Ο ΠΟΥ συστήνει τα αντιβιοτικά στην ομάδα ACCESS να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή ως θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα κοινών λοιμώξεων. Τα φάρμακα στη λίστα ACCESS έχουν μικρότερο δυναμικό αντοχής και περιλαμβάνουν ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, όπως το amoxicillin.

Η ομάδα WATCH περιλαμβάνει αντιβιοτικά που συνιστώνται ως θεραπείες πρώτης ή δεύτερης επιλογής για μικρό αριθμό λοιμώξεων. Ο κατάλογος WATCH περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το ciprofloxacin, το οποίο συνήθως συνταγογραφείται για κυστίτιδα και στρεπτόκοκκο, αλλά “δεν είναι τόσο αποτελεσματικό”, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η Βοηθός Γενική Διευθύντρια για τα συστήματα υγείας και την καινοτομία στον ΠΟΥ, Δρ Marie-Paule Kieny, η οποία αναφέρει και τη σύσταση του ΠΟΥ να μειωθεί δραματικά η χρήση του.

Η τρίτη ομάδα, η RESERVE, περιλαμβάνει αντιβιοτικά, όπως η κολιστίνη και κάποιες κεφαλοσπορίνες, που θα πρέπει να θεωρούνται επιλογές τελευταίας χρήσης και να χρησιμοποιούνται μόνο όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις σε πολύ σοβαρές περιστάσεις, όπως σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις που οφείλονται σε πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια.

Σχετικά με τα φάρμακα που έχουν προστεθεί στον κατάλογο, από τα 30 φάρμακα για ενήλικες, τα 10 είναι αντιβιοτικά και από τα 25 για παιδιά, τα 12 είναι αντιβιοτικά. 

 

 

 

Share.
Exit mobile version