Το Σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ απαιτεί επέκταση της λειτουργίας του PET-CT σε απογευματινή βάρδια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Στους δύο μήνες φτάνει η αναμονή για εξέταση ΡΕΤ-CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ)εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του τμήματος πυρηνικής ιατρικής, καθώς και της μη παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στην Κρήτη.

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης μιλώντας στο DailyPharmaNews.Όπως αποκαλύπτει ο κ. Βρύσαλης,«η υποχρηματοδότησης και ηυποστελέχωσης του τμήματος πυρηνικής ιατρικής στο ΠΑΓΝΗ, καθώς και η μη παραγωγή του ραδιοφαρμάκου στην Κρήτη, έχει ως αποτέλεσμα η αναμονή για την τόσο σημαντική για τους ογκολογικούς ασθενείς εξέταση ΡΕΤ-CT να φτάνει τους δύο μήνες! Και μιλάμε για το μοναδικό μηχάνημα που εξυπηρετεί περίπου 3.500 ασθενείς τον χρόνο από όλη την Κρήτη, αφού δεν υπάρχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας στην περιοχή που να προσφέρει την εξέταση ΡΕΤ-CT».

Όπως αναφέρει ο κ. Βρύσαλης, «δύο είναι τα καίρια ζητήματα που απαιτούν άμεση επίλυση. Το πρώτο είναι η άμεση στελέχωση του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής,με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές, γραμματείς) και το δεύτερο είναι η επέκταση της λειτουργίας του PET-CT σε απογευματινή βάρδια. Σήμερα που μιλάμε, το τμήμα λειτουργεί μόνο με 3 τεχνολόγους, 1 νοσηλεύτρια και 1 ένα διοικητικό υπάλληλο. Αυτή τη στιγμή διενεργούνται κατά μέσο όρο 12 εξετάσεις ημερησίως μόνο κατά το πρωινό ωράριο, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργεί το ΡΕΤ-CT και το απόγευμα.

Όπως τονίζει ο κ .Βρύσαλης, «η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αδιαφορούν για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, αλλά κυρίως αδιαφορούν για τη βελτίωση της ποιότητας και της παράτασης του προσδόκιμου ζωής των ογκολογικών ασθενών. Η πολύμηνη αναμονή για μια εξέταση τόσο καθοριστική για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Καθυστέρηση στη διενέργεια ΡΕΤ-CT συνεπάγεται καθυστέρηση στην θεραπεία, με πιθανή επέκταση της νόσου και αρνητικές επιπτώσεις στην πρόγνωση και την επιβίωση. Δεκάδες ασθενείς από την Κρήτη που ανησυχούν για την υγεία τους, για να αποφύγουν την αναμονή, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να κάνουν την εξέταση, με αποτέλεσμα και μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

Είναι επομένως και απαράδεχτο και αντιεπιστημονικό να λέγεται από κάποιους ότι “γίνεται υπερσυνταγογράφιση της εξέταση PET/CTπάσα νόσο”!Δεν ισχύει αυτό. Όταν ένας γιατρός παραπέμπει τον ασθενή για μια τέτοια εξέταση υπάρχει ιατρικός λόγος και παίρνει και την ευθύνη για την ενέργειά του αυτή».

Τέλος, στο ερώτημα του DailyPharmaNews, εάν έχει έρθει σε επικοινωνία το Σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ με τον υπουργό Υγείας για να συζητήσουν για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα, ο κ. Βρύσαλης απάντησε πως, «ο κ. Γεωργιάδης, από τότε που ανέλαβε υπουργός Υγείας δεν έχει έρθει καθόλου εδώ. Φαντάζομαι ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης, και ιδιαίτερα στο νοσοκομείο του Ηρακλείου είναι τραγική, πολύ χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας. Αρκεί να σας πω ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν κλινικές που είναι κλειστές, όπως η Καρδιοχειρουργική Κλινική και η Παιδοψυχιατρική Κλινική, γεγονός που μας οδηγεί να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τις διεκδικήσεις μας».

Share.
Exit mobile version