Της Πόπης Γεωργίου

Τρίμηνη παράταση στην δημόσια διαβούλευση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ζητεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), σύμφωνα με την απόφαση την οποία έλαβε χθες, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) του Συλλόγου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως.

Ο ΠΣΦ αποφάσισε ακόμη να τηρήσει κοινή στάση με τους υπολοίπους φορείς της ειδικής αγωγής, σχετικά με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, πάντα σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των ρυθμίσεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ενώ προτίθεται να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη. Σε δήλωσή του στο dailypharamanews.gr ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια εσπευσμένη επιτάχυνση των διαδικασιών από τον ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή συμβάσεων με τους παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες σε δικαιούχους ειδικής αγωγής. Η είδηση έπεσε σαν ‘’κεραυνός εν αιθρίω’’ και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς και στους δικαιούχους των παροχών αυτών και θίγει μια εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Οι βεβιασμένες ενέργειες και το πιεστικό (χρονικά) καθεστώς που έθεσε ο ΕΟΠΥΥ ήταν  πρωτόγνωρο και έπρεπε αρχές του χρόνου να ισχύουν οι συμβάσεις βάσει του Νόμου . Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών την μια και μοναδική φορά που κλήθηκε να παραστεί στις συναντήσεις, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του και ζήτησε όπως και οι άλλοι πάροχοι 3μηνη παράταση για να μπορέσει να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος, για να συζητηθούν σοβαρές παράμετροι που ανακύπτουν από την βεβιασμένη απόφαση του Υπουργείου για την σύναψη συμβάσεων για την ειδική αγωγή.

Το καθεστώς που έχει προτείνει ο ΕΟΠΥΥ ‘’εν μια νυκτί’’ θα οδηγήσει τόσο στην ποιοτική  έκπτωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όσο και στην οικονομική εξαθλίωση των μελλοντικών συμβεβλημένων, που θα αναγκαστούν να ζήσουν τις ‘’μαγικές στιγμές’’ του rebate και clawback , δηλαδή τις μεγάλες εκπτώσεις στις αποζημιώσεις των προσφερόμενων υπηρεσιών,  που ως γνωστόν στην μοναδική χώρα που ισχύουν παγκοσμίως είναι η Ελλάδα.

Ο ΕΟΠΥΥ εδώ και 2 χρόνια συζητάει για τον νέο κανονισμό παροχών και φαίνεται ότι ακόμη έχει μεγάλες εκκρεμότητες και ειδικά στο άρθρο 17 της ειδικής αγωγής, επίσης οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την οριστική τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του καθεστώτος αδειοδότησης των παρόχων της ειδικής αγωγής είναι ένα ακόμη κενό. Ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο δημιούργησε τις πολλαπλές στρεβλώσεις που παρατηρούνται και αγωνιά να τις επιλύσει σε λίγες μέρες».  

Share.
Exit mobile version