Ευρύτερη παροχή υπηρεσιών σε εξωτερικά ιατρεία, κέντρα ημέρας, ξενώνες, και κατ οίκον επισκέψεις 

Ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους το πλαίσιο για τη δημιουργία μονάδων Ανακουφιστικής Φροντίδας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του 9ου Cancer Conference ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, μετά και την έγκριση των προδιαγραφών που έχει θέσει η αρμόδια επιτροπή στο ΚΕΣΥ.

Υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από οργανώσεις για την ανακουφιστική φροντίδα, ενώ με το νέο πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, θα καθοριστούν και οι κλίνες που θα δημιουργηθούν εντός νοσοκομείων, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε ακόμη  ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει τρία κτίρια στην Αττική, αν μπορούν να  μετατραπούν σε μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα αφορά κτίριο στο Σεισμανόγλειο, το δεύτερο είναι το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» και το τρίτο παραμένει ακόμη επτασφράγιστο μυστικό. Όσον αφορά το Σπηλιοπούλειο πάντως υπενθυμίζουμε ότι το Μάρτιο του 2023 ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε ανακοινώσει ότι το όλο εγχείρημα θα ξεκινήσει από το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα και θα γίνει η πρώτη δημόσια δομή Ανακουφιστικής φροντίδας.

Η Ελλάδα βάσει πληθυσμού και διεθνών προδιαγραφών χρειάζεται 500 κλίνες Ανακουφιστικής Φροντίδας και αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις 9 στη «Γαλιλαία» που είναι η μοναδική ολοκληρωμένη μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί από το 2010.

Η Ελλάδα από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν διαθέτει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας

Σύμφωνα με τις ίδιες διεθνείς προδιαγραφές, προβλέπεται οικονομικό όφελος για τα συστήματα υγείας, όταν υπάρχει σε αυτά ενταγμένη η ανακουφιστική φροντίδα. Δυστυχώς η χώρα μας παραμένει μία από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει ακόμα εντάξει στο Εθνικό της Σύστημα Υγείας τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ωστόσο την τελευταία διετία γίνονται, αν και με αργούς ρυθμούς, συστηματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα αποδώσουν καρπούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 22 πέρασε για πρώτη φορά νόμος για οργάνωση αυτοτελούς συστήματος Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας. Βάσει του άρθρου 8 συγκροτήθηκε και Εθνική Επιτροπή για την ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας, η οποία ανασυγκροτήθηκε με απόφαση του τωρινού Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, δέκα μήνες μετά.

Η Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει συγκροτηθεί για να συνεπικουρήσει το υπουργείο Υγείας στη χάραξη Εθνικής Πολιτικής για την ανάπτυξη της εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα. Έργο της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης (η έγκριση του οποίου αναμένεται από το ΚΕΣΥ) που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη υπηρεσιών Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας. Έχουν αναπτυχθεί τα πρότυπα λειτουργίας για τις δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας και έχουν κατατεθεί ήδη στο ΚΕΣΥ, οπότε και αναμένεται έγκριση για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης. 

Συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών Ανακουφιστικής Φροντίδας και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εξειδίκευση επαγγελματιών υγείας

Όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί το προσχέδιο για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των δομών Ανακουφιστικής Φροντίδας και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου,για την ολοκλήρωση του πριν την κατάθεση στο ΚΕΣΥ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Επιτροπή στο επόμενο διάστημα στοχεύει στην ανάπτυξη του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου για την ευρύτερη λειτουργία των δομών που πρόκειται να συμπεριλάβει, όπως για παράδειγμα είναι τα εξωτερικά ιατρεία, οι νοσοκομειακές μονάδες, τα κέντρα ημέρας, οι ξενώνες αλλά και οι κατ’ οικον επισκέψεις.

Ακόμα, η Επιτροπή στοχεύει στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος των επαγγελματιών υγείας, καθώς βάσει του νομοσχεδίου που έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο του 22, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν ειδική εκπαίδευση. Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημιουργία και η οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.

Παράλληλα συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ατόμων  που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Ποιοι ασθενείς χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας

Η Ανακουφιστική Φροντίδα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Περιλαμβάνει υπηρεσίες που προσφέρονται από διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευμένων επαγγελματιών σε ενήλικες και παιδιά καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους. Τo υπουργείο Υγείας, για την επιτυχία του εγχειρήματος, έχει στηριχθεί σε εξειδικευμένους στην ανακουφιστική φροντίδα επιστήμονες που έχει εντάξει στην Εθνική Επιτροπή, αλλά και σε δύο συμβούλους από το εξωτερικό, τον Δρ. Stephen Connor, Εκτελεστικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Ένωσης Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας (Worldwide Hospice Palliative Care Alliance) και την  Ειδική Σύμβουλο για την Ανακουφιστική Φροντίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα, Julie Lingk. Η  κ. Lingk έχει εμπειρία από χώρες της Ευρώπης, ενώ ο  Dr Connor έχει εμπειρία από όλες τις χώρες παγκοσμίως που έχει αναπτυχθεί ανακουφιστική φροντίδα.

Σύμφωνα με μελέτη σκοπιμότητας που είχε εκπονηθεί από την πρώτη Εθνική Επιτροπή, υπάρχει ανάγκη για ανακουφιστική φροντίδα σε ογκολογικούς ασθενείς, σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική, καρδιακή, ή νεφρική ανεπάρκεια, καθώς επίσης και σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα που εξουθενώνουν την οικογένεια από τη φροντίδα, αλλά κυρίως τους ίδιους τους ασθενείς.

Share.
Exit mobile version