Για 8η συνεχή χρονιά τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (Ι.Π. & Π.Φ.) από ολόκληρη τη χώρα συντονίζονται με πρωτοβουλία της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. και διοργανώνουν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 την Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας 2024. Οι θεραπευτικές ομάδες των ιατρείων θα περιμένουν τους ασθενείς από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, χωρίς ραντεβού, για να τους ενημερώσουν, να τους διαγνώσουν,  να τους στηρίξουν και να υπενθυμίσουν στην Πολιτεία ότι επείγει οι δομές αυτές, τις οποίες με ευαισθησία, γνώση και ανθρωπισμό έχτισαν τόσα χρόνια, να ενταχθούν επιτέλους οργανικά και επαρκώς στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Θεραπεία πόνου και παρηγορική φροντίδα

Η θεραπεία του πόνου και η παρηγορική φροντίδα αν και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα προσφέρεται ακόμη σε εθελοντική βάση στα νοσοκομεία της χώρας μας. Γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας υπερβαίνουν καθημερινά εαυτούς, τρέχοντας ακατάπαυστα μεταξύ χειρουργείων, κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, προκειμένου να μην μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς που υποφέρουν. Ενώ οι επαγγελματίες υγείας κάνουν το καθήκον τους και με το παραπάνω, η Πολιτεία δεν έχει εντάξει τα απαραίτητα αυτά ιατρεία στους οργανισμούς των νοσοκομείων όπως εδώ και 16 χρόνια έχει υποσχεθεί με μια υπουργική απόφαση που ποτέ δεν έγινε νόμος.

Οι θεραπευτικές ομάδες των ιατρείων πόνου (ΙΠ) και παρηγορικής φροντίδας (ΠΦ) ζητούν:

–  Την άμεση επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε τα ΙΠ & ΠΦ να ενταχθούν στο σύστημα υγείας και στους οργανισμούς των νοσοκομείων, να στελεχωθούν επαρκώς και να εισαχθούν με τροποποιητική διάταξη στο ν. 5007/2022 ως δομή θεραπείας πόνου και παρηγορικής φροντίδας, τόσο ως εξωτερικό ιατρείο όσο και ως Μονάδα με κλίνες. 

– Την συμπερίληψη των ΙΠ & ΠΦ στην παροχή ανακουφιστικής φροντίδας, στα εθνικά σχέδια δράσης για τον καρκίνο και σε κάθε στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά την θεραπεία του πόνου και την παρηγορική ιατρική στη χώρα μας ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κατάλληλη Παρηγορική Φροντίδα όλων όσων το έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της χώρας μας

 – Την διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε φάρμακα και τεχνολογίες Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας

– Την ενσωμάτωση του γνωστικού αντικειμένου της Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ως υποχρεωτικού μαθήματος στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών Υγείας.

Δείτε την λίστα των Ι.Π.&Π.Φ. ΕΔΩ

Share.
Exit mobile version