Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Γιατρών βρέθηκαν χθες και σήμερα σε συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΥΚΑ για τα εργασιακά τους που αλλάζουν ριζικά…

 

Όπως φαίνεται, οι νέες συμβάσεις με τους ιδιώτες κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας με αυτό που τους  προτείνεται να είναι σε γενικές γραμμές ίδιο status για τις ιατρικές πράξεις, δηλαδή  κατά πράξη και περίπτωση με τον κλειστό προϋπολογισμό, που όμως έχει διαχωριστεί σε επιμέρους κωδικούς και βάσει αυτών θα προσδιορίζεται το clawback ενώ το rebate παραμένει  ίδιο.

Για τις ιατρικές επισκέψεις ωστόσο μελετάνε σύστημα με ευέλικτες συμβάσεις ωραρίου και αμοιβή που θα είναι ανάλογη αυτού. Μάλιστα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συναντήθηκε και με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και συζήτησε το θέμα. Αυτό που ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του κλάδου, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είναι ότι  θα υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια στις συμβάσεις πάγιας αντιμισθίας και κατά πράξης αμοιβής, βάσει προκαθορισμένου ραντεβού και συγκεκριμένου ωραρίου, με ευέλικτους όρους.

Στην έκτακτη συνάντηση που έγινε στον ΕΟΠΥΥ, παρέστη ο πρόεδρός της ΠΟΣΚΕ, κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου.

 Από την συνάντηση με τον διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από επαφές του προέδρου της ΠΟΣΚΕ, ως εκπρόσωπος του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιου Πατούλη, στον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) για τα θέματα των δανείων, διαφαίνεται ότι οι νέες συμβάσεις είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας προκύπτουν τα εξής:

 Για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς προτείνεται για τις μεν πράξεις να παραμείνει το καθεστώς της κατά πράξη και περίπτωση με τον κλειστό προϋπολογισμό, που όμως έχει διαχωριστεί σε επιμέρους κωδικούς (δηλαδή θα είναι διαφορετικός για υπερηχογραφήματα, βιοπαθολογικές εξετάσεις, αξονικές, μαγνητικές κλπ) και βάσει αυτών θα προσδιορίζεται το Clawback. Το Rebate παραμένει ως έχει. Για τις ιατρικές επισκέψεις μελετάται σύστημα με ευέλικτες συμβάσεις ωραρίου και ανάλογη αμοιβή.

 Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ, έγινε γνωστό ότι θα πληρωθούν οι οφειλές του ΟΠΑΔ (και το υπόλοιπο 10% προ του 2012) και καταβάλλεται προσπάθεια και για κάποια μικρά επιμέρους ταμεία. Ωστόσο, με το ΤΑΠΟΤΕ υπάρχει εμπλοκή.

 Για τις τρέχουσες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ παρατηρείται καθυστέρηση και ζητήθηκε επιτάχυνση της πληρωμής τους. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι έως τον Αύγουστο 2017 να έχουν πληρωθεί οι 3 πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία τον Σεπτέμβριο να εξοφληθεί και ο Απρίλιος. Εάν ο ΕΟΠΥΥ ενισχυθεί με προσωπικό, τότε θα μπορέσουν να επιταχυνθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές των δαπανών αυτών.

 Για το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΤΣΑΥ αναμένεται η απόφαση του ΕΦΚΑ, από τον οποίο είχε ζητηθεί στη συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη να υπάρξει ενημερότητα διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών. Παράλληλα, στην ίδια συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος με την ιδιότητα του ως ταμίας του ΙΣΑ.

 

 Μ.Τ.

 

 

Share.
Exit mobile version