Η κατανάλωση μέχρι 400 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (EFSA). Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τις εγκυμονούσες, οι οποίες πρέπει να περιορίζονται στα 200 mg την ημέρα.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η EFSA εξέδωσε για πρώτη φορά γνωμοδότηση, η οποία αφορά στους δυνητικούς κινδύνους για την υγεία, που ενέχει η κατανάλωση καφέ, κυρίως σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και τις επιπτώσεις στα έμβρυα.

Σχετική έρευνα, την οποία διεξήγαγε η Επιτροπή Διαιτητικών Προϊόντων, Διατροφής & Αλλεργιών (NDA), της EFSA, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέχρι 400 mg καφεΐνης την ημέρα για το γενικό πληθυσμό και 200 mg για τις εγκυμονούσες αλλά και τις θηλάζουσες, είναι απολύτως ασφαλής.

Προηγούμενες αξιολογήσεις της ποσότητας αυτής δεν έχουν εγείρει ανησυχίες, όσον αφορά την οξεία τοξικότητα, την κατάσταση των οστών, την καρδιαγγειακή υγεία, τον κίνδυνο καρκίνου ή την ανδρική γονιμότητα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα στοιχεία που να δικαιολογούν τροποποίηση αυτών των συμπερασμάτων.

Όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, δεν είναι επαρκείς οι διαθέσιμες πληροφορίες, για το λόγο αυτό και δεν έχουν γίνει σχετικές συστάσεις.

Σύμφωνα με την EFSA:

 

  • Ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου (200 ml) περιέχει 90 mg καφεΐνη
  • Ένας μονός εσπρέσο (60 ml) περιέχει 80 mg καφεΐνη
  • Ένα κουτάκι ενεργειακό ρόφημα (250 ml) περιέχει 80 mg καφεΐνη
  • Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (220 ml) περιέχει 50 mg καφεΐνη
  • Ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα (355 ml) περιέχει 40 mg καφεΐνη
  • Μία μπάρα σκέτη σοκολάτα (50 γρ.) περιέχει 25 mg καφεΐνη
  • Μία μπάρα σοκολάτα γάλακτος (50 γρ.) περιέχει 10 mg καφεΐνη
Share.
Exit mobile version