Τα ινομυώματα μήτρας είναι  καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται  στο τοίχωμα της μήτρας. Μπορούν να βρίσκονται μέσα στο σώμα της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια, στον τράχηλο ή να κρέμονται από έναν μίσχο.

Συνήθως αυξάνονται σε αριθμό και σε μέγεθος με την ηλικία, ενώ μετά την εμμηνόπαυση υποστρέφονται και ανάλογα με το μέγεθος τους είναι δυνατό και να εξαφανιστούν.

Τα ινομυώματα αποτελούν  την συχνότερη μορφή όγκων που εμφανίζονται σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμπνέουν ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο το 2% από τα ινομυώματα σχετίζονται με το σάρκωμα, μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή κακοήθους νεοπλάσματος.

Αίτια

Η ακριβής αιτιολογία δεν είναι κατανοητή με ακρίβεια, όμως επιβεβαιωμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα και τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.

Συμπτώματα

Τα ινομυώματα συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα και πολλές φορές ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη γυναικολογική εξέταση.

Όταν εμφανίζουν συμπτώματα τα πιο συνήθη είναι:

• Aυξημένη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου.

• Πόνος κατά την περίοδο ή τη σεξουαλική επαφή.

• Ενόχληση ή αίσθημα βάρους στο κάτω μέρος της κοιλιάς και της πλάτης.

• Συχνουρία ή δυσκοιλιότητα.

• Προβλήματα γονιμότητας (αδυναμία σύλληψης).

• Στην εγκυμοσύνη,  τα ινομυώματα συχνά γίνονται αιτία αποβολής, αιμορραγίας ή πρόωρου τοκετού.

Διάγνωση

Η διάγνωση των ινομυωμάτων κατά κύριο λόγο γίνεται με το υπερηχογράφημα ώστε να εντοπιστεί ο αριθμός των ινομυωμάτων, το μέγεθος, αλλά και η θέση τους στη μήτρα.

Στην περίπτωση που η ασθενής παρουσιάζει πολλαπλά ινομυώματα προεγχειρητικά συνιστάται μαγνητική τομογραφία πυέλου (MRI) με σκοπό την πιο λεπτομερή χαρτογράφησή τους.

Θεραπεία

Περίπου 20-40% των γυναικών θα διαγνωστούν με ινομύωμα αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό εκδηλώνει συμπτώματα και χρήζει θεραπείας.

Όταν τα ινομυώματα είναι μικρά και ασυμπτωματικά, συνήθως δεν συστήνεται κάποια θεραπεία, εκτός της συχνής παρακολούθησης από τον γυναικολόγο.

Στα μεγαλύτερα ινομυώματα, με παρουσία έντονης συμπτωματολογίας, η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι ο εμβολισμός, η εξαίρεση του ινομυώματος με θεραπευτικό υπέρηχο και η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή. Στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν βρίσκονται πλέον σε αναπαραγωγική ηλικία, η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρα ή μέρος αυτής.

Share.
Exit mobile version