Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, συναντήθηκε με αρκετά από τα κορυφαία στελέχη της διεθνούς Φαρμακοβιομηχανίας, την περασμένη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο, σε μία προσπάθεια επίλυσης  πιεστικών ζητημάτων, όπως οι υψηλές τιμές των φαρμάκων, το μέλλον του FDA και η στήριξη της καινοτομίας αλλά και η επιστροφή στις ΗΠΑ της παραγωγής φαρμάκων που μεταφέρθηκε σε άλλες χώρες.  

 

Στη συνάντηση, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι CEO και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη των κορυφαίων εταιρειών, όπως: της Merck, Ken Frazier, της Novartis, Joe Jimenez, της Eli Lilly, David Ricks, της Johnson & Johnson, Alex Gorsky, της Amgen, Robert Bradway, της Celgene, Mark Alles και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ένωσης των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών (PhRMA), Stephen UBL.

 

Βασικό σημείο, στο οποίο επέμεινε ο πρόεδρος Trump, ήταν η μείωση των «αστρονομικών», όπως τις χαρακτήρισε, τιμών των φαρμάκων.  «Πρέπει να μειωθούν οι τιμές για πολλούς λόγους», τόνισε ο Trump. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για τα προγράμματα Medicare και Medicaid». Αποτελεί σταθερή θέση του αμερικανού προέδρου, πριν καν την εκλογή του, η ανάγκη μείωσης των τιμών των φαρμάκων, ενώ μόλις λίγες εβδομάδες πριν με τη χαρακτηριστική φράση «getting away with murder» ο Trump είχε επικρίνει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας για την υψηλή τιμολόγηση και προειδοποίησε ότι θα αναλάβει δράση ο ίδιος επί του θέματος.

 

Ένα δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο αμερικανός ηγέτης ήταν η επιστροφή, από τις φαρμακοβιομηχανίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, της παραγωγής φαρμάκων, μεγάλο μέρος των οποίων γίνεται σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. Σε αντάλλαγμα, ο Trump δεσμεύτηκε να μελετήσει την άρση των πιεστικών ελεγκτικών ρυθμίσεων, να διορίσει διευθυντή του FDA που θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των εγκρίσεων των φαρμάκων και να μειώσει την αμερικανική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. «Στοχεύουμε στον εξ ορθολογισμό της διαδικασίας, έτσι ώστε, όταν υπάρχει ένα φάρμακο που πρέπει, πραγματικά, να εγκριθεί άμεσα, να μην έχουμε αναμονή πολλών ετών. Θα φροντίσουμε η διαδικασία έγκρισης να γίνεται πολύ πιο γρήγορα».

 

Ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη συνάντηση -επαινώντας τη γενικότερη στάση του Trump που δε διαγράφεται τόσο ανταγωνιστική προς ιθύνοντες των φαρμακοβιομηχανιών όσο υπήρξε το προηγούμενο διάστημα, με τις αιχμηρές του δηλώσεις, αλλά και εκτιμώντας την πρόθεσή του για τη μείωση του φόρου και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας- ωστόσο δήλωσαν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μέχρι όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα και αυτό για πολλούς λόγους.

 

Τιμολόγηση Φαρμάκων

Η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αυξήσεις για ορισμένα off-patent ογκολογικά φάρμακα έως και 100%, ενώ -λίγες αλλά κραυγαλέες- περιπτώσεις, στις οποίες οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 1.000%, έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Η λογική της αύξησης σε ήδη υπάρχουσες θεραπείες αλλά οι «αστρονομικές», όπως λέει και ο Trump, τιμές σε νέες και σωτήριες θεραπείες θα αποτελέσει ένα ακανθώδες ζήτημα προς συζήτηση.

Τελευταία, πάντως, φαίνεται να επανεξετάζεται η πρόταση του Joe Jimenez, CEO της Novartis, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση εδώ και πολλούς μήνες, την τιμολόγηση των φαρμάκων ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους. Η σύνδεση των τιμών των φαρμάκων με την αποδεδειγμένη ωφέλεια τους για τη δημόσια Υγεία είναι μία τακτική που βρίσκει σύμφωνες και πάρα πολλές ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Παραγωγή φαρμάκων στις ΗΠΑ

Αλλά και το ζήτημα της επιστροφής της φαρμακευτικής παραγωγής πίσω στις ΗΠΑ είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να συμφωνηθεί για διάφορους λόγους.

Η εφοδιαστική αλυσίδα για τις φαρμακοβιομηχανίες είναι μια παγκόσμια επιχείρηση με παγκόσμιες φιλοδοξίες, που βασίζεται στη φθηνότερη κατασκευή φαρμάκων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα το μεγαλύτερο ποσοστό των φαρμάκων –κυρίως  των γενοσήμων– έρχονται στις ΗΠΑ από το εξωτερικό.

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι για την πολιτική του φαρμάκου εκ μέρους της φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν στρατηγικά έξυπνο να επεκτείνουν την παρουσία τους και στις αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό πάντα με την τεχνογνωσία, την έρευνα και την ανάπτυξη που συντελείται στις ΗΠΑ και στηρίζει την εξέλιξη του φαρμάκου.

 

Επιτάχυνση της έγκρισης των φαρμάκων

Από όλα τα θέματα που ο Trump έθεσε στα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.

Να πάρουν γρήγορα έγκριση περισσότερες θεραπείες (έστω και αν είναι πολλά υποσχόμενες κατά τις κλινικές μελέτες) με επιτάχυνση των διαδικασιών στο τελευταίο στάδιο είναι κάτι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο μεταξύ πολλών επιστημόνων, οι οποίοι ανησυχούν για τη δημόσια Υγεία. Ωστόσο, κάποιες φορές υποστηρίζεται ευρέως από τους νομοθέτες, που έχουν αντιμετωπίσει έντονη πίεση από ομάδες ασθενών και τη φαρμακευτική βιομηχανία. biopharma. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πέρσι, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπογράφτηκε νομοσχέδιο, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο του εξ ορθολογισμού της διαδικασίας έγκρισης του φαρμάκου. Αλλά στην πραγματικότητα, η εφαρμογή της ολικής αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του FDA θα απαιτήσει πολλούς νέους κανονισμούς, νόμους και κατευθυντήριες οδηγίες από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

 

 

Share.
Exit mobile version