Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης κινείται η πανδημία στη χώρα, σηματοδοτώντας περαιτέρω χαλάρωση μέτρων, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Κάτι που ενδέχεται να αλλάξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών είναι η μείωση του υποχρεωτικού testing σε ειδικούς χώρους, όπως πχ σχολεία. Η κατάργηση της επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι κάτι που επίσης έχει τεθεί, αλλά όπως σχολιάζει μέλος της Επιτροπής στο DailyPharmaNews, είναι ακόμη πολύ ενωρίς για κάτι τέτοιο, όπως επίσης είναι νωρίς για να γίνουν αλλαγές στα πρωτόκολλα της πενθήμερης καραντίνας για τους θετικούς και της απομόνωσης των επαφών τους. Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις για να μειωθεί και η ενημέρωση από την Αριστοτέλους σε μία από δύο φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες που οδηγούν την πανδημία από την πρώτη μέρα, η αποκλιμάκωση σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έχει ως εξής: Οι θάνατοι από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 44% και οι διασωληνώσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό 36%. Οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας στον κινητό εβδομαδιαίο μέσο όρο στις 12 Ιανουαρίου ήταν 578 ασθενείς, ενώ στις 7 Μαρτίου 283. Μείωση δηλαδή που αγγίζει το 51%.

Ωστόσο παρά τη σημαντική ανακούφιση που παρατηρείται στο ΕΣΥ, υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και μετά από αρκετές εβδομάδες ξεπέρασαν τα 20.000, καθώς οι μολύνσεις έφτασαν τις 21.121. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένους ελέγχους, λόγω τριημέρου. Πάντως κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ο δείκτης θετικότητας, που άγγιξε το 15,76%, αλλά και το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας, λόγω της συνεχόμενης- με προσεκτικά ωστόσο βήματα- χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.  

Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου σε Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά

Στη χθεσινή ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, αναφέρθηκε ότι παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε 7 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν, αυξητικές τάσεις σε 4 περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε 2. Οι πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν ήταν οριακές και σημειώθηκαν στον Βόλο (-29%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%), στην Κέρκυρα (-19%), στη Λάρισα (-14%), στην Αλεξανδρούπολη (-12%), στην Πάτρα (-12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-16%). Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (+40%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+15%), στο Ηράκλειο (+23%) και στα Χανιά (+23%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό σε  Ξάνθη (-4%) και Ιωάννινα (+7%).  

Ο κορονοϊός και φέτος εξαφάνισε τη γρίπη

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι και φέτος ο κορονοϊός εξαφάνισε τη γρίπη. Όχι ο ίδιος φυσικά, αλλά τα μέτρα προστασίας που παίρνουμε για να μην τον κολλήσουμε. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Και συγκεκριμένα (21–27 Φεβρουαρίου 2022) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 15 κλινικά δείγματα (4 από νοσοκομεία και 11 από τα δίκτυα της ΠΦΥ), και κανένα δείγμα δεν ήταν θετικό για ιούς γρίπης.

 

Share.
Exit mobile version