Όπως είπε χθες μιλώντας σε εκδήλωση για την έλευση νέας φαρμακευτικής εταιρίας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, «υπάρχει ανάγκη μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το φάρμακο ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και όχι σε μορφή έκτακτης ανάγκης».

Αυτή θα είναι μία κίνηση – ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σε μία δύσκολη εποχή, αλλά και ένα μήνυμα ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει τεράστια δυναμική για την υγεία και την εθνική οικονομία.

Και κατέληξε λέγοντας, «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα, η φαρμακοβιομηχανία αποδεδειγμένα, έχει δείξει ότι είναι κλάδος με πολλές ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα. Είναι ο πρώτος κλάδος σε όλη την Ευρώπη σε Έρευνα και Ανάπτυξη, επενδύοντας 35 δις ευρώ ετησίως. Ο κλάδος αποτελεί ισχυρό πολλαπλασιαστή για την Ελλάδα και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται και να επενδύει. Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε το brain drain, σε brain gain, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως μάθαμε από τον κ. Αποστολίδη, ο ΣΦΕΕ αποφάσισε χθες να αντιδράσει με ψυχραιμία στα νέα μέτρα στέλνοντας στο ΥΥΚΑ αντιπροτάσεις. Αλλά όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια…

Να θυμίσουμε ότι  σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη, θα υπάρξει άμεσα τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με την υιοθέτηση δύο «φίλτρων»: α) τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά  εκ των οποίων τα τρία  διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ. β) εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φάρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Επίσης θα υπάρξει ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.

 

Μ.Τ.

Share.
Exit mobile version