Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στο δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου, στην Κρήτη, καθώς εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα υδραργύρου εκτεθειμένη στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας.
Ο υδράργυρος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος από επτά μαθητές. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Γιώργο Μαμάκη, η ουσία δεν θεωρείται πιθανό να προήλθε από θερμόμετρο, καθώς η ποσότητα που βρέθηκε ήταν αρκετά μεγάλη (50ml).
Μετά τον εντοπισμό του υδράργυρου, ο χώρος αποκλείστηκε άμεσακαι ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την ΕΜΑΚ για την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από τον χώρο του σχολείου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 7 μαθητές και 2 καθαρίστριες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ενώ οι αρχές συνέστησαν στις γυναίκες να απομονωθούν για 48 ώρες.
Οι Αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθεί πώς βρέθηκε ο υδράργυρος στο σημείο, ενώ σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου το σχολείο θα παραμείνει σήμερα κλειστό.
Γιατί είναι επικίνδυνος ο υδράργυρος
Ο υδράργυρος ανήκει στα βαρέα μέταλλα και είναι ιδιαίτερα τοξικός τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα οικοσυστήματα. Μόλις απελευθερωθεί στο περιβάλλον, μέρος του υδραργύρου εξατμίζεται στον αέρα και μέσω της αναπνοής εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό και εγκαθίσταται στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το στομάχι.
Η βαρύτητα της δηλητηρίασης από υδράργυρο εξαρτάται από τη χημική μορφή του, τον τρόπο έκθεσης, την ποσότητα που έχει απορροφηθεί και τους παράγοντες του κάθε ανθρώπινου οργανισμού.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατάποση ή η εισπνοή του υδράργυρου οδηγεί σε σοβαρή δηλητηρίαση και μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα ήπια έως εξαιρετικά σοβαρά, που περιλαμβάνουν μεταλλική γεύση στο στόμα, πονοκέφαλο, δίψα, ναυτία, έμετο, οξύ κοιλιακό άλγος, αιμορραγική διάρροια, απώλεια συντονισμού κινήσεων και συνείδησης, σοβαρές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες, ακόμη και θάνατο.
Εάν ο υδράργυρος εισέλθει στο αναπνευστικό σύστημα, εμφανίζεται πνευμονικό οίδημα. Επιπλέον, η έκθεση σε υδράργυρο έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τη γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και τους άνδρες.
Σε έγκυες γυναίκες, ο υδράργυρος μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα, και να επηρεάσει δυσμενώς την εμβρυϊκή ανάπτυξη και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η θεραπεία εξαρτάται από την μορφή του υδραργύρου που προκάλεσε τη δηλητηρίαση, την ποσότητα, την σοβαρότητα της δηλητηρίασης και από το αν η έκθεση είναι οξεία ή χρόνια.