Νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να μειώσει τις υποτροπές και τη σοβαρότητα της ελκώδους κολίτιδας.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Η ελκώδης κολίτιδα
Η χρόνια αυτή φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου προκαλεί σημαντική δυσφορία στους ασθενείς, με συμπτώματα, όπως διάρροια και κοιλιακό άλγος. Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, μία νέα μελέτη, με τίτλο: “Appendicectomy plus standard medical therapy versus standard medical therapy alone for maintenance of remission in ulcerative colitis”*, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Gastroenterology & Hepatology φέρνει ελπίδα, υποδεικνύοντας ότι η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου.
Το προφίλ της μελέτης
Στη μελέτη, συμμετείχαν 197 ενήλικες ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα σε ύφεση, οι οποίοι είχαν αντιμετωπίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ενεργού νόσου τον προηγούμενο χρόνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
- η μία έλαβε τη συνήθη φροντίδα, ενώ
- η άλλη υποβλήθηκε επιπλέον σε σκωληκοειδεκτομή.
Έναν χρόνο μετά, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για τη μείωση της υποτροπής:
- μόνο το 36% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε σκωληκοειδεκτομή παρουσίασε υποτροπή,
- σε σύγκριση με το 56% της ομάδας που έλαβε μόνο τη συνήθη φροντίδα.
Επιπλέον, οι ασθενείς της πρώτης ομάδας είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρότερη μορφή της νόσου που απαιτεί θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες.
Αν και υπήρξαν πέντε μετεγχειρητικές επιπλοκές στην ομάδα της σκωληκοειδεκτομής, μόνο δύο χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρές. Οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη ατομικούς παράγοντες κινδύνου, διαπίστωσαν ότι η σκωληκοειδεκτομή μείωσε τις πιθανότητες υποτροπής κατά 35%.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν: «Η σημαντική αυτή μείωση υποδηλώνει ότι η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να αποτελεί βιώσιμη πρόσθετη θεραπευτική επιλογή για τη διατήρηση της ύφεσης στην ελκώδη κολίτιδα». Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σκωληκοειδεκτομή είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν χαμηλότερη δραστηριότητα της νόσου, να μειώσουν την ανάγκη για βιολογικούς παράγοντες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Ένα άρθρο** που δημοσιεύτηκε μαζί με τη μελέτη σημειώνει ότι μια ξεχωριστή δοκιμή, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ελέγχει το όφελος της σκωληκοειδεκτομής σε ασθενείς των οποίων η ελκώδης κολίτιδα δεν βρίσκεται σε ύφεση.
Αντικρουόμενα συμπεράσματα προηγούμενων ανάλογων μελετών
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες*** έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της σκωληκοειδεκτομής στην ελκώδη κολίτιδα. Μια μελέτη από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η σκωληκοειδεκτομή πριν από την εμφάνιση της νόσου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ελκώδους κολίτιδας και χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής. Αντίθετα, άλλες μελέτες δεν βρήκαν σημαντική επίδραση της σκωληκοειδεκτομής στην πορεία της νόσου.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η σκωληκοειδεκτομή δεν αποτελεί ακόμη καθιερωμένη θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα για μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση της νόσου. Οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη και κινδύνους της σκωληκοειδεκτομής.
Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η σκωληκοειδεκτομή ενδέχεται να αποτελέσει στο μέλλον μια σημαντική επιλογή για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις μελέτες είναι διαθέσιμες στους παρακάτω συνδέσμους: