Οι νέες εξαγγελίες του Α. Γεωργιάδη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι ανέφερε ο Υπουργός Υγείας
Τα ανακαινισμένα Κέντρα Υγείας Κισσάμου, Χώρας Σφακίων και Βάμου επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στα εγκαίνια των αναβαθμισμένων εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Κατά τις επισκέψεις του συζητήθηκαν ζητήματα στελέχωσης και λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων, ενώ τέθηκαν αιτήματα για περαιτέρω κτιριακές παρεμβάσεις και ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας, επισημαίνοντας ότι η πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δημιουργεί αυξημένες ανάγκες, στις οποίες πρέπει να προσαρμόζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Παράλληλα, ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις σε περιφερειακές δομές, ενώ εμφανίστηκε θετικός σε αιτήματα επέκτασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Στην Κίσσαμο, ο κ. Γεωργιάδης εγκαινίασε την ανακαινισμένη δομή του Κέντρου Υγείας, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,3 εκατ. ευρώ, που περιλάμβανε εκτεταμένες κτιριακές, λειτουργικές και ενεργειακές παρεμβάσεις, καθώς και τη δημιουργία Ιατρείου Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων.
Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις γραφειοκρατικές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν για την υλοποίηση του έργου, καθώς εκκρεμούσε επί σειρά ετών η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Κέντρου Υγείας. Όπως ανέφερε, χάρη στη συνεργασία της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου με τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας κατέστη δυνατή η άρση του συγκεκριμένου εμποδίου και η ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με τον δήμαρχο Κισσάμου η αναβάθμιση του ιατρείου στο Έλος σε Περιφερειακό Ιατρείο, με στόχο να διαθέτει μόνιμο γιατρό. Όπως σημείωσε, η αύξηση του πληθυσμού και της τουριστικής κίνησης στα Χανιά συνεπάγεται μεγαλύτερες υγειονομικές ανάγκες, τις οποίες οφείλει να καλύψει το σύστημα υγείας.
Στα Σφακιά, ο υπουργός εγκαινίασε το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Χώρας Σφακίων, με τις εργασίες να έχουν προϋπολογισμό 142.000 ευρώ και να αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή της στέγης, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τον φωτισμό και τον κλιματισμό, καθώς και την κατασκευή στεγάστρου.
Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για τη διάθεση νέου τετρακίνητου ασθενοφόρου 4×4, το οποίο, όπως υπογράμμισε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ανάγκες μιας ορεινής και δυσπρόσιτης περιοχής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας σε κατηγορία Άγονης Περιοχής Α΄, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη αλλαγή συνέβαλε στην προσέλκυση περισσότερου προσωπικού. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω στελέχωση της μονάδας.
Απαντώντας στο αίτημα του δημάρχου Σφακίων για επέκταση του κτιρίου με την προσθήκη ενός ακόμη ορόφου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο, ο υπουργός δήλωσε θετικός στην προοπτική υλοποίησης της παρέμβασης.
Στον Βάμο, κατά τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε επίσης θετικός στο αίτημα επέκτασης της μονάδας. Ως πρώτο βήμα έθεσε την εκπόνηση σχετικής μελέτης, προκειμένου στη συνέχεια να αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και να ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, αναφέρθηκε στην επαναπροκήρυξη θέσεων που δεν καλύφθηκαν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Δήμο Αποκορώνου για την υποστήριξη της μονάδας.
Ο υπουργός ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για τη συμβολή της στην υλοποίηση της ανακαίνισης, τονίζοντας ότι η συνεργασία με τον δήμο υπήρξε καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αξιοποίησε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξήρε, επίσης, την προσπάθεια του προσωπικού του Κέντρου Υγείας, καθώς οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν ενώ η μονάδα εξακολουθούσε να λειτουργεί.
Αναφερόμενος, τέλος, στα συνθήματα διαμαρτυρίας που ακούστηκαν κατά την άφιξή του στον Βάμο, σημείωσε ότι «ωραία είναι τα συνθήματα, αλλά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα», υπογραμμίζοντας την ολοκλήρωση της ανακαίνισης ως συγκεκριμένη παρέμβαση στις δημόσιες υποδομές υγείας.
Στο επίκεντρο οι ελλείψεις προσωπικού και οι αυξημένες ανάγκες
Παράλληλα με τις ανακαινίσεις, στις συναντήσεις του υπουργού Υγείας με τους δημάρχους της περιοχής τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη στελέχωση, τον εξοπλισμό και την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων.
Ο δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός ζήτησε την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και τη μονιμοποίηση εργαζομένων που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επισημαίνοντας ότι η σταθερότητα του εργασιακού καθεστώτος αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη λειτουργία της δομής.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης υπογράμμισε ότι η κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βάμου δεν αρκεί χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό. Επισήμανε ότι κατά την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι ανάγκες περίθαλψης.
Στο ίδιο πλαίσιο, διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αποκορώνου, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν απουσία ακτινολόγου, οδοντιάτρου και μικροβιολόγου, περιορισμένη παρουσία άλλων ειδικοτήτων, καθώς και κενά στην κάλυψη του ασθενοφόρου και στην καθαριότητα.
