Ορισμένα αντι-υπερτασικά φάρμακα μπορούν να προλάβουν εκατομμύρια περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης συνιστά ένα αποτελεσματικό τρόπο – πιο σημαντικό από ό,τι θεωρείτο έως τώρα – για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη στο μέλλον, επιβεβαιώνει η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Έως τώρα η μείωση της αρτηριακής πίεσης αποτελούσε καθιερωμένη ιατρική στρατηγική για την αποτροπή των αγγειακών επιπλοκών του υπάρχοντος διαβήτη, αλλά η νέα μελέτη δείχνει με βεβαιότητα ότι μερικά φάρμακα κατά της πίεσης – όχι όλα όμως – μπορούν επίσης να προλάβουν τον διαβήτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Καζέμ Ραχιμί, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με τη βρετανική “Γκάρντιαν”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 19 έρευνες και κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 146.000 ανθρώπους, από τους οποίους σχεδόν 10.000 με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2.
Διαπιστώθηκε ότι μια μείωση κατά 5 mmHg στη συστολική πίεση μέσω αντι-υπερταστικών φαρμάκων ή αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 11%. Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη (16%) όσον αφορά δύο κατηγορίες φαρμάκων κατά της υπέρτασης, τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και τους αποκλειστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB).
Από την άλλη, άλλα είδη φαρμάκων για την πίεση του αίματος, όπως οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, δεν φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ κάποια άλλα φάρμακα όπως οι β-αποκλειστές και τα διουρητικά θειαζίδης στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, παρόλο που παρέχουν γνωστά οφέλη όσον αφορά την αποτροπή των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.
Εκτός από τα φάρμακα, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η υιοθέτηση γενικότερα ενός υγιεινού τρόπου ζωής με άσκηση και σωστή διατροφή αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγει κάποιος τον διαβήτη. Στους ανθρώπους όμως υψηλού κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να συνταγογραφούνται και φάρμακα όπως οι αναστολείς ACE και ARB.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01920-6/fulltext
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ