Αν. Κοτανίδου: Μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Για το πως θα αλλάξει το μοντέλο επιτήρησης την επόμενη μέρα μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης κατά την ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν στην Πανδημία COVID-19, αφού πρώτα παραδέχτηκε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία μικρή αύξηση στις νοσηλείες. «Έχουμε περάσει στην επόμενη φάση. Θα φύγουμε από τον δείκτη του αριθμού κρουσμάτων. Θα μετράμε και θα εστιάζουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Αυτοί θα είναι οι σκληροί δείκτες την επόμενη μέρα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ECDC, δηλαδή θα κάνουμε testing μόνο σε συμπτωματικούς, άτομα υψηλού κινδύνου και σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία μικρή αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι ένα νέο κύμα, κυματάκι, δεν ξέρω ακριβώς πώς να το ονομάσω, και οφείλεται στην Ο2», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτης.
Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας Αναστασία Κοτανίδου είπε από την πλευρά της ότι ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Υπό προϋποθέσεις η χρήση μάσκας στην επόμενη φάση
Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν περιμένουμε εκθετική αύξηση δήλωσε από την πλευρά της για την πορεία της πανδημίας η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής του υπουργείου, Παγώνα Λάγιου. Όσο ο ιός κυκλοφορεί είναι πιθανό να δούμε νέες παραλλαγές, ωστόσο πρέπει να περάσουμε από την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην προσωπική ευθύνη. Η χρήση της μάσκας για άτομα υψηλού κινδύνου έχει λόγο και θέση. «Δεν μπορούμε να ζούμε όμως εσαεί με περιορισμούς», τόνισε η κ. Λάγιου επικαλούμενη τη διεθνή τάση για χρήση μάσκας σε ευάλωτους πληθυσμούς και ΜΜΜ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα κινήθηκε και η ομιλία της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Μαρίζας Τσολιά. «Η τάση είναι προς το Φθινόπωρο να απελευθερώσουμε τα παιδιά από μάσκες. Αλλά αυτό θα γίνει εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα».
Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Τσολιά σε άλλο σημείο της ομιλίας της, σχετικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν την τελευταία διετία. «Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε τα παιδιά που γεννήθηκαν εν μέσω πανδημίας παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη γνωσιακής λειτουργίας και της κινητικότητας, λόγω της στρεσογόνας κατάστασης που έζησαν οι έγκυες στην πανδημία».