Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε χθες ο ΣΦΕΕ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν και τις προωθούμενες πολιτικές στο Φάρμακο.

 

Συγκεκριμένα, το ΥΥΚΑ έχει ενημερώσει  ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα περάσει μια τροπολογία όπου μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται και νέος τρόπος υπολογισμού του clawback.

Σύμφωνα με αυτό τον νέο τρόπο, οι εταιρίες θα καλούνται αν καταβάλλουν ένα ποσοστό 80% επί του μεριδίου αγοράς συν 20% στην ανάπτυξη που θα σημειώνουν ετησίως, από τη μια χρονιά στην άλλη.

Χωρίς να έχουν ακόμα αποτιμήσει τις επιπτώσεις των μέτρων που ψηφίστηκαν προ μηνός, προωθούνται τώρα κι άλλα μέτρα που είναι εναντίον και πάλι της ανάπτυξης, της καινοτομίας αλλά και της επιχειρηματικότητας . Ποια θα είναι η αντίδραση και οι επιπτώσεις; Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνουν στην αποστολή επιστολών!

Να θυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι «κλειστός» μέχρι το 2018 στα 1,945 δις και αποδεδειγμένα δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της χώρας. Τι θα γίνει αν επιβαρυνθεί περαιτέρω;

Εξάλλου, το ενοποιημένο rebate αναμένεται να αποτελέσει κόκκινο πανί!  Κι αυτό διαφαίνεται ήδη καθώς πολλές εταιρίες  που το έλαβαν, βρίσκονται σε σοκ. Μάλιστα στελέχη τους μιλούν για άνισες και άδικες επιβαρύνσεις συγκεκριμένων καινοτόμων φαρμάκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά τα φάρμακα είναι ίσως και κάτω από 10 τον αριθμό. Τόσο λίγα! Αυτά τα λίγα λοιπόν φάρμακα επιβαρύνονται άνω του 30% από αυτό που είχε προβλεφθεί από τον σχετικό αλγόριθμο.

Άδικα μέτρα, νέοι νόμοι που ακόμα δεν έχουν δείξει τα αποτελέσματά τους  και είδηση για νέες πολιτικές που επιδεινώνουν την κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου, δημιουργούν  ασφυκτική κατάσταση στην αγορά αλλά και εντάσεις μεταξύ εταιριών καθώς κάποιοι εμφανώς ωφελούνται και κάποιοι εμφανώς αδικούνται και μάλιστα κατάφορα!

Τελικά να μην μας κάνει καμιά εντύπωση αν δούμε φάρμακα να μην έρχονται στην χώρα μας, αν δούμε πολυεθνικές να παίρνουν τα γραφεία τους από την χώρα, αν η ζωή μας έρθει πάλι στην δεκαετία του 1960 και 1970 οπότε οι ναυτικοί και οι πιλότοι έφερναν για τους συγγενείς τους φάρμακα από το εξωτερικό! (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστολή του ΣΦΕΕ)

 

 

Μ.Τ.

 

Share.
Exit mobile version