Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ ότι «το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης είναι στρεβλό. Επικεντρώνεται άνισα και καταχρηστικά στην τιμολογιακή αφαίμαξη των παλαιών και δοκιμασμένων φαρμάκων και των γενοσήμων και επιφυλάσσει διαφορετική αντιμετώπιση στα νέα εισαγόμενα. Αυτό το σπιράλ απαξίωσης στρέφεται κυρίως κατά της ελληνικής παραγωγής». 

 

Και συνέχισε λέγοντας:

Είναι αυτονόητη η ανάγκη για εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων, όμως, η χώρα δεν διαθέτει μηχανισμό αξιολόγησης καινοτομίας και δεν μπορούμε να διακρίνουμε ποιο νέο φάρμακο έχει μία μοναδικότητα και ποιο είναι απαραίτητο στην φαρμακευτική περίθαλψη.

Η ΠΕΦ και ο ΣΦΕΕ έχουν αναδείξει την σημασία της δημιουργίας ενός φορέα αξιολόγησης της καινοτομίας προκειμένου να γνωρίζουμε την σχέση αποτελεσματικότητας και τιμής ενός φαρμάκου και να το αποζημιώνουμε αναλόγως. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην διείσδυση των νέων ακριβών φαρμάκων ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα τους.

– Τις διαρκώς αυξανόμενες υπερβάσεις στην φαρμακευτική δαπάνη και τις επιστροφές στο δημόσιο τις πληρώνει ως «πέναλτι» η βιομηχανία με τεράστιο και απρόβλεπτο κόστος για τις επιχειρήσεις. Αυτό επιβαρύνει, όμως, άνισα τα γενόσημα φάρμακα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει clawback στα γενόσημα, τα οποία αποτελούν και την κύρια παραγωγή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

– Η ΠΕΦ έχει υποβάλλει αναλυτικές προτάσεις σε κυβέρνηση και θεσμούς. Μεταρρύθμιση του συστήματος και εξορθολογισμός της αγοράς. Έλεγχος της συνταγογράφησης και ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων και οικονομικών φαρμάκων.

– Οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν ένα πολύ δυνατό προφίλ εξωστρέφειας, ποιότητας και ανταγωνιστικότητας στην διεθνή αγορά. Τα ελληνικά φάρμακα είναι επώνυμα και έχουν κατακτήσει δύσκολες και απαιτητικές αγορές σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς.

– Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές γενοσήμων από τρίτες χώρες, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τις αντιμετωπίζει με πλεονέκτημα την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα, τις ανταγωνιστικές τιμές και τη διαχρονική αποδοχή των φαρμάκων της από τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς. Επιμένουμε ότι η ελληνική αγορά μπορεί να καλύψει άμεσα έως το 60% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας στο εξωνοσοκομειακό τομέα και πάνω από το 50% στο νοσοκομειακό. 

Οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν ένα πολύ δυνατό προφίλ εξωστρέφειας, ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής στην διεθνή αγορά. Τα φάρμακα μας είναι επώνυμα και ήδη έχουν κατακτήσει ισχυρές και δύσκολες αγορές σε όλη την Ευρώπη και σε περισσότερες από 50 άλλες χώρες του κόσμου. Ως προς την εσωτερική αγορά, το συγκριτικό πλεονέκτημά μας είναι η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές και η διαχρονική αποδοχή των φαρμάκων μας από τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς. Θεωρούμε ότι η Πολιτεία και οι Θεσμοί θα πρέπει να βλέπουν την μεγάλη εικόνα.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 60% των αναγκών της χώρας. Η ανάπτυξή της, με την τεράστια προστιθέμενη αξία που παράγει στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, σε όρους επενδύσεων, απασχόλησης, φορολογικών εσόδων, τεχνογνωσίας, αξιοποίησης του επιστημονικού κεφαλαίου, οφείλουν να είναι από τις βασικές προτεραιότητες σε κάθε αναπτυξιακό σχέδιο οποιασδήποτε κυβέρνησης.

 

 

Μ.Τ.

 

 

Share.
Exit mobile version