Άγγιξε το 100% η συμμετοχή στην απεργία

 

Με συμμετοχή  άνω του 90% των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και με την στήριξη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συνεχίζεται η τριήμερη (22-25/5/19) αποχή και κλείσιμο των διαγνωστικών μονάδων που εξυπηρετούν το 95% των ασθενών που χρειάζονται Πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η Συντονιστική επιτροπή ευχαρίστησε χθες όλους τους γιατρούς για την συμμετοχή τους για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή “την επιβίωση των διαγνωστικών μονάδων ΠΦΥ και την παροχή αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς”.

Καλούν δε την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα του κλάδου πριν είναι   πολύ   αργά   για   να   υπάρξει   αυτό   που   όλοι θέλουν,   δηλαδή “την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και των ασθενών και επισημαίνει ότι αυτό δεν γίνεται με απειλές και εκβιασμούς αλλά με διάλογο”.

Την Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν οι:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.)

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ).

Να θυμίσουμε ότι η 3ήμερη απεργία πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις των εργαστηρίων, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων στον ΕΟΠΥΥ.

 

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού του clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες κυμαίνονται από 20% ως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

 

Την ίδια στιγμή, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες  εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αυξάνει  τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατ. ευρώ ετησίως), ενώ  καταργεί σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15%!

 

 

Μ.Τ.

 

 

 

Share.
Exit mobile version