της Ρούλας Σκουρογιάννη 

Ερευνητές στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν βρει μια πιθανή νέα χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου για τους καπνιστές, που θέλουν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα, ελέγχοντας την όρεξη για φαγητό και περιορίζοντας την αύξηση του σωματικού βάρους, που συχνά είναι αποτέλεσμα της διακοπής του καπνίσματος.

Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στη νικοτίνη οφείλεται η μείωση όρεξης των καπνιστών και προτείνουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το οποίο περιέχει νικοτίνη αλλά όχι καπνό, ως μέσο περιορισμού της όρεξης που αυξάνεται με τη διακοπή. Ο καπνός, είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία. Oι καπνιστές συχνά χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι καπνίζοντας διατηρούν το βάρος τους υπό έλεγχο. Αντίθετα, όσοι διακόπτουν το κάπνισμα διαμαρτύρονται για τα κιλά που παίρνουν μετά τη διακοπή του, κάτι που κάνει τους καπνιστές να διστάζουν ή και να αναβάλλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

«Η αύξηση του βάρους αποτρέπει πολλούς καπνιστές από τη διακοπή, γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι να βοηθούν στον έλεγχο του βάρους όταν εγκαταλείπουν τη βλαβερή συνήθεια», δήλωσε η Linda Bauld, καθηγήτρια πολιτικής της υγείας του Πανεπιστημίου Stirling και αναπληρώτρια διευθύντρια του βρετανικού Centre for Tobacco and Alcohol Studies. Πολλοί ειδικοί της δημόσιας υγείας, θεωρούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου ρίσκου από το κάπνισμα, χωρίς να παραλείπουν να επισημάνουν ότι δεν είναι αβλαβής συνήθεια και να θέτουν το ερώτημα των μακροπρόθεσμων κινδύνων από τη χρήση του. 

Η Linda Bauld επισημαίνει ότι αν και υπάρχει όφελος από το ηλεκτρονικό κάπνισμα για τους καπνιστές, αφού σταματούν μία πολύ πιο βλαπτική συνήθεια, ωστόσο το άτμισμα εξακολουθεί να ενέχει τουλάχιστον ένα 5% των επικίνδυνων συνεπειών του καπνίσματος. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ομάδα της δε βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε προτροπή για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μη-καπνιστές που θέλουν να παραμείνουν αδύνατοι. Για τους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα και να μην πάρουν βάρος, όμως, οι ερευνητές πρότειναν χρήση καπνού για το άτμισμα, με γεύσεις αρτυμάτων που μπορούν να υποκαταστήσουν την αίσθηση του φαγητού. 

Αρμόδιοι σε θέματα υγείας, που δεν εμπλέκονται άμεσα με τη συγκεκριμένη έρευνα, σχολιάζουν ότι τα ευρήματά της ήταν ενδιαφέροντα, αλλά θα πρέπει να προβάλλονται με μεγάλη προσοχή, ιδίως σε σχέση με τους μη καπνιστές και τους μη ατμιστές. «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και να βελτιώσουν την υγεία τους. Αν τους βοηθήσει, παράλληλα, να περιορίσουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους, θα είναι ένα έξτρα μπόνους, αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί», δηλώνει η Susan Jebb, καθηγήτρια διατροφολογίας και δημόσιας υγείας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Όμως, το άτμισμα δεν είναι ακίνδυνο και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, έτσι δε συνιστάται για τους μη καπνιστές», καταλήγει η S. Jebb.

Αξίζει να τονισθεί, ότι η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με ιδιαίτερη ζήτηση σε κάποια είδη αρωματικού ατμού, έχει αυξηθεί ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμάται σε περίπου 7 δις δολάρια για το 2015.

Share.
Exit mobile version